Snedes en scenes.

[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/25+april+vraag+snedes+en+scenes.mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
De volgende vraag is iets met sneden.
Ik heb net nog een vraag van iemand zien passeren over dit.
Johan: iets over snedes.
Ik ga voor de gemakkelijkheid wel even een nieuw model nemen.
Ik weet niet of de Windows 10 upgrade hier iets mee te maken heeft … maar het duurt een beetje lang.
Dus we hebben een model. Wat het ook is … voila, dit is een template die we hebben moeten maken voor een klant die al bepaalde dingen automatisch gaat doen. Ik heb een werk scene waar ik mee kan werken maar daarnaast hebben we een aantal presets, aanzichten gemaakt. Het enige wat er nog moet gebeuren is de zichten goed zetten en ‘update’ doen. Dat zouden we ook met snedes kunnen doen. Maar laat ons van 0 beginnen …
We gaan een snede maken, al is het met de standaard section plane of met de plugin van skalp die we kunnen gebruiken om snedes te maken. Uiteindelijk, dat ik dit gebruik of de deze … Skalp gebruikt ook de standaard section tool. Maar wat is het verschil? Dat skalp ervoor zorgt dat onze sectie ingevuld wordt. Want als ik dat standaard doe, krijg ik gewoon, dan ga ik natuurlijk deze moeten uitzetten, oké. Meestal zetten we het bovenaan. Als je het onderaan zet, lijkt het alsof je hele model weg is. Dat kan tot verwarring leiden … want stel dat ik nu hier snij …
Wat Johan bedoelde of naar verwees, is dat het mogelijk is dat hier een zwarte lijn
blijft staan. Dat wil meestal zeggen dat dit aanstaat. Want wat kan ik doen? Ik kan een ‘slice’ maken en dan zeggen van maak daar een aparte groep van. Dan krijg ik inderdaad die zwarte lijn. Maar wat er eigenlijk gebeurt, is … dit is natuurlijk niet zo’n best voorbeeld …
Dus we maken een ‘slice’ of een sectie. We zetten het op de hoogte die we willen, dus ik kan ‘create group of slice’ doen en wat ik dan eigenlijk krijg, dat zijn gewoon de lijnen die gesneden worden. Dus in principe, als je dit ziet in jouw tekening en je wilt dat niet, dan kan je dat gewoon uitzetten. Dan moet je gewoon kijken bij de ‘slice’ dat die uitstaat. En daarmee kan dit niet gecreëerd worden. En als het er wel is, je kan het ook gewoon ‘deleten’.
Dus Johan, je kan gewoon die lijnen ‘deleten’ dat is geen probleem.
Voor Daniëlle, dus je vroeg, ik veronderstel dat jouw vraag is, hoe kan ik dan verschillende snedes maken op één model? Wel, dat kan natuurlijk! Stel, ik wil deze snede zo zien.
Je hebt ook, Mieke, wat je kan doen door erop te klikken is ze actief en niet actief maken, wat nog iets anders is dan ‘create group of slice’.
Snede is actief, dus wat kan ik dan doen? De eerste keer ga je, ‘view – animation – add  scene’ moeten doen. Dat komt hier op een ongelukkige plaats … dus laat ons het opnieuw doen. Denk dit gewoon allemaal weg. Dit zou dan de eerste scène zijn die ik creëer. Ik draai mijn camera of ik neem een aanzicht en dan ga ik ervoor zorgen dat deze niet actief is want elke slice is verbonden aan een bepaalde scene. Stel dat ik hier dit doe, en er dan nu zo doorsnij, dan ga ik wel even terug mijn camera goed zetten … voila ‘add’.
Dus wat is het resultaat? Omdat ik 1 scene, 1 snede per scene gebruik, is het mogelijk om op die manier verschillende beelden te maken met verschillende snedes in. Was het de juiste deze? Oké en hier terug ‘add’. Het resultaat is dat ik nu daardoor 3 verschillende zichten met 3 verschillende snedes heb gemaakt.
Ik zie nu een paar keer dezelfde vraag verschijnen 🙂
Wat is natuurlijk niet handig?
Het is natuurlijk ten eerste niet handig dat je als er een slice is gemaakt, dat je die zwarte lijn ziet. Dat is niet handig maar die kan je gewoon ‘deleten’. Maar het is natuurlijk ook niet handig dat we al deze ‘slice planes’ vlakken zien. Nu, er is meer dan 1 manier om dit op te lossen.
Je kan manueel een rechter muisklik doen en zeggen ‘hide’. Dat is 1 manier. Wat kan nog?
We hebben ook een toolbar. Dus op Windows heb je ‘view – toolbar – sections’ dat is dit en op Mac doe je hier bovenaan rechter muisklik ‘customise’ en dan ga je deze 2 huis-icoontjes apart vinden. Die je naar boven kan slepen in je toolbar. Wat doen die? Wel, deze zegt ‘slices the plane’ zichtbaar ja of nee? En deze zegt actief of niet actief. Deze was sowieso geen actieve dus we gaan terug. Ik zou ‘slice’ kunnen uitzetten. Dus, geen snede, wel een snede … Plane zichtbaar of niet zichtbaar. Dat is dus 1 manier.
Maar wat is eigenlijk het handigste? Zeker als je al meerdere views hebt gemaakt? Dat is dat we dit gaan aanpassen onder ‘styles’. Dus als ik hier bij ‘style’ ga, dit is mijn actieve ‘style’ en dan bij ‘edit’ hebben we hier 2 opties. Ik zou kunnen zeggen van ik wil altijd alle ‘section planes’ zien en ze moeten altijd snijden.
Dit gaat standaard meestal in een style aanstaan. Dus wat kan ik doen? Dit uitzetten. Voor de veiligheid kan ik hier ‘update’ doen. Wat ga ik nu zien? Dat ik overal wel de snede heb maar dat de ‘slice planes’ niet zichtbaar zijn.
Als je het hier dus manueel aanzet en je maakt een nieuwe scene, dan ga je zien dat SketchUp zal vragen ‘do you want to update the scene – create new scene – update  current style’.
Wat je dan kan doen is ‘update current style’ – ‘create scene’. En daarmee worden ook automatisch alle scenes met die style geupdated.
Als je ‘create new style’ doet, wilt dat zeggen dat je voor elke scene een aparte stijl gaat creëren. Dat wil zeggen dat je meerdere stijlen in 1 project gaat hebben en als je daaraan iets wilt veranderen, dat is meestal niet zo handig.
Dus Hans, normaal is daar ook jouw vraag beantwoord … hetzelfde voor Daniëlle in verband met ‘new style’ … Dus niet ‘new style’ maar meestal  ‘update’.
Dus Daniëlle, beantwoord dat jouw 2de vraag ivm snedes?
Verschillende snedes aanmaken? Oké.
Daniëlle: kan ik achteraf de naam veranderen? Er zijn 2 opties … scenes … mmm wel eigenlijk is er maar 1 optie! In die zin, hier scenes …
Het zou kunnen zijn dat je hier nog niet alles ziet. Het zou kunnen zijn dat je dit knopje ook nog moet gebruiken. Dus bij SketchUp 2016 op Windows, ga je hier in principe automatisch in de tray, scenes hebben. Voor Mac gebruikers is het ‘Window’ en dan moet je hier ergens ‘scenes’ activeren.of rechter muisklik en dan staat hier waarschijnlijk op Mac nog ‘manage scenes’. Maar uiteindelijk kom je bij hetzelfde venster uit. En hier kan je inderdaad de naam veranderen, je kan er ook nog een beschrijving aanhangen enz. Die ga je dan daar zien verschijnen. Wat wordt er in een scene gesaved? De camerapositie, verborgen objecten, layers al dan niet zichtbaar, de actieve slice planes, styles en fogs dus je kan een verschillende stijl hebben per scene. Schaduw settings dus wil je een schaduw simulatie maken, ‘s morgens, ‘s middags, ‘s avonds … je kan een verschillende tijd instellen per scene. En ook de acties, locaties kunnen per scene aangepast worden.
Daniëlle: de naam aanpassen van een snede … een slice plane … nee, hier kan je geen naam aan geven, als je dat bedoelt. Maar wel aan de scene. Dus trays op Windows, ze hebben het niet gemakkelijk gemaakt, maar op Windows, SketchUp 2016, ‘trays’ – ‘manage trays’ – ‘default tray’ en dan kan je hier dingen al dan niet aan of uitzetten, bijvoegen of weghalen en op Mac is het klassiek, zoals hiervoor, met alle items hierop.