WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Hoe een snede maken en het achterliggende deel verbergen?
Hier hebben we een model en stel dat ik hier een snede wil maken, maar dan in de snede niet de hele diepte van het gebouw zien maar eigenlijk enkel een sectie van het gebouw.
Hoe gaan we dit doen? Er zijn eigenlijk 2 manieren.

  1. We gaan gewoon de snede plaatsen. Ik plaats de snede gewoon vooraan tegen de muur. En dan de snede selecteren dus als je de snede creëert, zie je dat het eigenlijk een oranje vlak wordt. Die kunnen we selecteren. En met ‘move’ kunnen we dit op de diepte plaatsen waar we willen snijden. Nu hebben we alvast deze snede. Daarvan gaan we dan een vooraanzicht maken en we gaan het perspectief uitzetten zodat we alvast 2D hebben. We gaan hier voor de duidelijkheid ook de schaduw uitzetten en dan heb ik alvast dit. Maar stel dat ik het achterliggende niet wil zien. Stel dat ik alleen maar een sectie wil zodat dit allemaal niet zichtbaar is in de snede. Dit is de eerste manier.
    Je zou dit mogelijk kunnen doen met ‘fog’ = mist. Onder ‘view’ doen we ‘fog’ en we hebben een ‘fog panel’. Op Mac doe je ‘window’ en dan zal in deze lijst ‘fog’ staan. Op SketchUp 2016 ga je ‘manage trays’ – ‘default tray’ en dan zet je ‘fog’ aan in het geval dat je dit niet vindt. Wat kunnen we hiermee doen? We kunnen hiermee de afstand bepalen van de mist. Als ik hier deze ‘slider’ beweeg, zie je dat dingen duidelijker of minder duidelijk worden. Dit kan ik ook doen van achter uit. Dit is voor het model en dit is achter het model tov hoe we nu kijken. Als ik nu de achterste mist vooruit haal, zie je dat bepaalde dingen die erachter liggen, minder zichtbaar gaan worden. Aan de bomen links en rechts, kan je goed zien wat er gebeurt. Op die manier zou ik ook perfect kunnen zeggen, laat me niet zien dat er nog een stuk achter de snede ligt. Je kan ook een andere kleur kiezen enz. maar meestal past dit zich aan, aan de kleur van de achtergrond die we gebruiken. Dit is dus optie nummer 1. Als we nu kijken, ge je zien dat dit gebeurt.
  2. De andere optie, dus niet met mist, is door een 2de snede te plaatsen. Je kan misschien denken van, dat heb ik al eens geprobeerd, en dat kan niet.
    Wel, dat kan wel, onder de voorwaarde dat je ervoor zorgt dat het object, waar je nog een snede wilt in doen, een groep of een component is. Maar in dit geval is het handig om een groep te maken. Want als ik nu in deze groep ga, dan kan ik een 2de snede bij plaatsen. Dus je kan maar 1 snede maken op de wereld, het gehele model. Maar in groepen of componenten kan je ook een snede plaatsen. Dus is het mogelijk om meer dan 1 snede te plaatsen in een model. Wat zie je? Nu snij ik alleen maar in de groep maar in dit geval wilt dat zeggen het gehele model. En dan zou ik perfect bv. dit kunnen doen. Als we dan terug onze front view nemen, het beeld oké zetten en een scene maken, dan zie je dat je in dit geval maar een stuk uit het gebouw ziet of een sectie uit het gebouw, zonder al wat er achterliggend is. Dus op die manier kan je ervoor zorgen dat je een snede maakt en achterliggende delen in die snede, kan gaan verbergen.

 
Wil je nog meer handige tips ontdekken om beter met SketchUp te werken, meld je dan aan voor onze NIEUWE GRATIS online training.