WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp tutorial: LayOut

Zoals beloofd krijg je nog een vijfde video over hoe je uiteindelijk jouw model gaat kunnen presenteren met LayOut.

Bekijk hieronder de volledige video tutorial.

 

 

LayOut is vrij belangrijk als je uiteindelijk met SketchUp wilt werken, omdat het 1 platform is waarin je zowel je 2D- als 3D-werk kan doen. Bij SketchUp Pro krijg je LayOut ook bij.

(heb je tutorial 4 gemist, kijk dan onderaan de pagina met tutorial 3!)

Project importeren

Je hebt normaal al het voorbereidende werk gedaan met het aanmaken van scene tabs in je huisproject. Dan kan je gewoon in het menu File ‘Send to LayOut’ kiezen, of SketchUp sluiten en LayOut apart starten. Als je ‘Send to LayOut’ kiest, dan opent het programma automatisch. Eventueel zie je nog een helpscherm: dat kan je gewoon wegklikken. Anders zal je een menu zien waarin je het formaat en de lay-out van je digitale papier moet kiezen. Daarbij is het belangrijk dat je, als je gaat printen, op voorhand beslist op welk formaat je gaat printen, ook omdat je misschien op schaal zal willen printen. Kies nu gewoon A4-papier (landscape).

Vervolgens zie je een papier met een heading op en uiteindelijk het huis. Je ziet daar normaal het laatste beeld dat je in SketchUp hebt opgeslagen. De template zelf kan meerdere bladzijden bevatten, en ook verschillende lay-outs. Je kan de informatie op de template zelf aanpassen (dingen weghalen, je eigen logo invoegen,…).

Project bewerken

Eens je dingen in LayOut geïmporteerd hebt, zal je zien dat je die ongeveer kan bewerken zoals in PowerPoint: je kan ze vergroten en verkleinen, slepen, verdraaien,… dus alle basisbewerkingen. Het is de bedoeling dat je 1 of meerdere cues gaat maken. Je ziet dat hier automatisch de Move tool actief is, en als je op het huis de option-toets of ctrl-toets ingedrukt houdt, dan werkt dat hier ook als een copy-functie. Als je nu sleept krijg je een kopie van de view. Klik met de rechtermuisknop op de view, ga naar het menu ‘Scene’ en kies Scene 1. Je krijgt nu het beeld te zien dat je hebt opgemaakt in Scene 1. Kies bij de kopie van de view Scene 2. Op die manier kan je een soort collage maken van de verschillende views.

Verder kan je ook meerdere bladzijden aanmaken door een lege bladzijde te creëren of een bestaande bladzijde te dupliceren. Dupliceer de bladzijden een aantal keer, en kies telkens nieuwe scenes totdat ze allemaal zichtbaar zijn. Je kan op 1 blad zo veel views zetten als je wilt.

Als je de top views op schaal wilt, dan ga je met een rechtermuisklik naar het menu Scale, en kies je een schaal. 1/100 is een goede keuze. Dat wil zeggen dat, als je de top views op A4 print, dat die perfect op schaal 1/100 worden afgedrukt.

Natuurlijk kan je ook tekst en afbeeldingen bijvoegen. Voor afmetingen neem je de Dimensions tool en klik je  op de afmetingen die je wilt tonen. In LayOut heb je veel meer mogelijkheden dan in SketchUp zelf om te bepalen hoe de getoonde afmetingen zich zullen gedragen. In de toolbar rechts kan je via Dimensions Styles bepalen waar de afmeting juist komt te staan, en de richting van de afmeting. Je kan ook kiezen of de unit zichtbaar is, en zo ja, welke unit je wilt gebruiken en wat de precision is (de afronding).

Je kan ook de kleur, de soort, de dikte,… van de lijn veranderen. Als je zo 1 afmeting naar je wensen hebt aangepast, kan je je voorkeuren met het pipetje dat je in de toolbar bovenaan het scherm vindt kopiëren naar de andere afmetingen.

Daarnaast kan je natuurlijk ook tekst toevoegen als aanwijsvlaggetjes. Die vlaggetjes kunnen ook info oproepen, zoals bv. de namen van de componenten, oppervlakte, lengte, inhoud,… Natuurlijk kan je zelf je eigen tekst schrijven, en de opmaak van de aanwijsvlaggetjes aanpassen. Ook kan je een textbox maken. Die textbox blijft ook dynamisch, in die zin dat je de box gewoon kan verplaatsen, de grootte kan aanpassen enz.

In LayOut heb je ook een 2D tekenset, vergelijkbaar met wat je vindt in SketchUp maar met een paar extra opties zoals afgeronde hoeken. Alles wat je tekent kan je ook weer aan je smaak aanpassen: kleur, dikte van de lijn, opvullen met een kleur of patroon,… Je hebt dus heel wat mogelijkheden om je pagina op te leuken.

Exporteren

Op deze manier kan je dus eigenlijk je presentaties en je plannen opbouwen. Maar hoe krijg je die nu uit LayOut? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Ten eerste kan je je plannen exporteren (via File – export). Dan kan je je plannen opslaan als PDF, JPG, PNG of DWG/DXF. Je kan ook gewoon rechtstreeks printen. Verder is er ook een live presentatiemodus, waar je ook op kan noteren. Die notities zitten in een nieuwe layer en kan je ook bewaren.

LayOut heeft nog 1 krachtige functie, namelijk Scrapbooks. Die vind je onder het menu Window. Scrapbooks zijn 2D bibliotheken van allerlei zaken: symbolen, technische tekeningen, pijlen,… Die zijn allemaal aanpasbaar en vector-based en dus schaalbaar. Verder kan je ook je eigen bibliotheek in Scrapbooks aanmaken. Zeker als je heel veel terugkomende afbeeldingen of teksten hebt, is deze functie niet te onderschatten.

Zo, dat was een korte introductie in LayOut. Met SketchUp Pro en LayOut heb je de ideale tools om alle dingen die je ontwerpt heel eenvoudig in 3D te zetten en daar uiteindelijk ook 2D-informatie uit te halen.

Conclusie

Dit was onze eerste videotutorialset, waarmee we jou hopelijk goed hebben geholpen om beter te begrijpen hoe uiteindelijk SketchUp werkt, hoe je er zelf mee aan de slag kan en wat je er uiteindelijk ook mee kan gaan doen. Dus in de komende tijd ga je van mij zeker nog heel veel nuttige informatie bekomen, maar alvast voor nu heel veel succes en plezier met SketchUp!

Ga Direct Aan de Slag Met SketchUp Pro

Wil je direct van start met SketchUp Pro, bij ons kan je als eerste en enige verkoper in de Benelux direct aan de slag, 24u per dag, 7 op 7. Je ontvangt je licentie informatie direct nadat de aankoop betaald is.

Prenez un coup de pouce et suivez un cours

Wil je geen tijd verliezen met SketchUp en onmiddellijk aan de slag gaan? Volg dan zeker onze SketchUp 2 Daagse cursus. Hier zal je ontdekken hoe je SketchUp optimaal en snel kan gaan inzetten om zo je 3D modellen correct op te bouwen.

Vous êtes un étudiant, un enseignant ou une école ?

Il y a des licences spécifiques pour des étudiants et des professeurs. Ainsi, des étudiants peuvent apprendre les possibilités de SketchUp dans leur cours.