WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp 2024, wat is er nieuw?

Lees Deze Tips Voor Je
Verder Gaat met Sketchup 2024

 • We raden je aan om NOG NIET meteen over te stappen naar 2024 ALS JE MOMENTEEL AAN EEN PROJECT MET EEN DEADLINE WERKT EN/OF WANNEER JE PLUGINS GEBRUIKT !!!
  Neem nog een paar weken tijd alvorens de overstap te maken.
 • Je beschikt over een SketchUp subscription (Trimble ID login) die nog geldig is, dan kun je SketchUp 2024 met je bestaande login gebruiken!
  Je kan 2023 blijven gebruiken met je Trimble ID. (met een maximum van 2 gelijktijdige activaties)
 • Als je plugins gebruikt, check dan even of deze al werken met 2024.
 • Ook moet je de plugin(s) opnieuw installeren voor 2024. En dat is geheel normaal.
 • Je zal eveneens je SketchUp en LayOut templates moeten overzetten. En dat is geheel normaal.
 • Je kan SketchUp 2024 naast 2023 installeren en verwijder 2023 nooit voor je zeker bent 2024 geheel juist werkt!

  Nog even over subscription.

  • De SketchUp Subscription is zowel voor Windows als voor Mac.
  • De single user licentie kan op 2 computers geactiveerd worden. Wanneer je een nieuwe computer gaat gebruiken, doe dan eerst ‘Sign Out’ op je oude computer alsook van mogelijk oudere SketchUp versies.
  • De SketchUp Subscription is een single user licentie. Dus persoonsgebonden, dit wil zeggen dat de licentie voor 1 gebruiker is. Meerdere gebruikers = meerdere subscriptions.
  • Heb je een probleem met activaties of de melding ‘too many activations’, dan vind je de oplossingen HIER.

  Je besturingssysteem

  • Voor Mac gebruikers, je hebt minimaal Mac OS 10.15 nodig!!!
   M1-M2-M3 wel geheel native ondersteunt.
  • Windows 10 en 11.
  • Wanneer je om een bepaalde redenen SketchUp 2024 niet kan installeren (pc eisen of operating systeem) met een subscription kan je SketchUp 2021 en 2022 ook nog gebruiken.

  Welke plugins werken al met SketchUp 2024:

  Welke plugins werken al voor SketchUp 2024 :
  Su Podium V2.5 : upgrade nodig naar 2.6
  Su Podium V2.6 :  beschikbaar voor SketchUp 2024
  Vray V3 : upgrade nodig naar v6
  Vray Next : upgrade nodig naar v6
  Vray 5 : upgrade nodig naar v6
  Vray 6 : Beschikbaar voor SketchUp 2024
  Skalp : Beschikbaar voor SketchUp 2024
  Artisan 2 : Beschikbaar voor SketchUp 2024
  ProFile Builder 4 : Beschikbaar voor SketchUp 2024
  Lumion : Beschikbaar
  Enscape : Beschikbaar voor SketchUp 2024
  CabN8 : Beschikbaar voor SketchUp 2024

  Wanneer heb ik recht op SketchUp 2024?

  Ben je een SketchUp Subscription gebruiker, dan hoef je niet te wachten op een 2024 licentie. Je SketchUp Subscription / Trimble ID werkt ook voor 2024 (als deze uiteraard nog geldig is).

  We kunnen begrijpen dat je staat te springen om met 2024 aan de slag te gaan maar soms kan een klein beetje geduld oefenen, wonderen verrichten en je veel stress besparen!
  Met +6000 actieve klanten, weten we na jaren welke gekke dingen er kunnen gebeuren en die stress en frustraties willen we je besparen.

  Je hoeft ons niet te mailen of te bellen voor je SketchUp 2024 licentiegegevens. Als je een geldige subscription hebt dan kun je 2024 gewoon gebruiken met je bestaande Trimble ID.

  Heb je nog een classic licence, dan kun je deze niet meer verlengen of upgraden. Je kan wel overstappen naar een Subscription (huur licentie op jaarbasis). Als je dat wenst te doen, neem dan contact met ons op. Of koop hier een nieuwe subscription aan.

  Heb je een verlopen subscription, dan kan je gewoon een nieuwe subscription aanschaffen, dat kan via deze pagina of contacteer ons.

  Wat is er nieuw in SketchUp 2024? [Deel 1]

  Bekijk deze video om te ontdekken wat er nieuw is in SketchUp 2024.0

  Nieuw in SketchUp 2024.0

  Naast de nieuwe functies bevat deze versie ook heel wat bugfixes en stabiliteitsverbeteringen.

  Compatibiliteit

  Windows  10  en 11– 64 bit only.

  SketchUp 2023 vereist minimaal  OpenGL 3.1. videokaart. Wanneer je een oudere computer zonder 3D videokaart hebt, kan het mogelijk zijn dat SketchUp niet meer werkt.

  Voor Mac,

  OS X 10.13 is niet meer supported!

  Wel  10.16 en de nieuwe 12!

  Wil je weten of je computer geschikt is voor SketchUp 2024? Er is een nieuwe Check Up tool voor Windows. Meer info en hardware advies vind je hier.

  SketchUp 2024.0

  Dit is de eerste versie van SketchUp 2023.

  Zoals we met SketchUp 2023 en 22  hebben gezien, is het de intentie van Trimble om elke 3 maanden een update uit te brengen die niet enkel bugfixes bevat maar ook nieuwe functies.  Dit om continu nieuwe verbeteringen en nieuwe functies te kunnen brengen.

  Welkom bij de volgende generatie van creatieve mogelijkheden!

  In 2023 brengt Trimble updates uit die zorgen voor de snelste, meest intuïtieve en meest naadloos model leerervaring tot nu toe.

  SketchUp en Revit, twee belangrijke tools in de industrie, werken nu samen.
  Met de Revit Importer kunnen gebruikers nu in SketchUp een Revit model 1 op 1 importeren, welke een completere workflow toelaat.

  Verder zijn er tastbare verbeteringen aan belangrijke tools. Zo kun je gebruik maken van de krachtige tools van SketchUp 2023 om zo jouw volgende bouwkundige meesterwerk te creëren.
  Maak ook kennis met Heather en haar kat Lily.

   

  SketchUp mooier als ooit tevoren..

  Nieuwe grafische engine voor SketchUp
  Ervaar aanzienlijke verbeteringen in de snelheid van het hertekenen en het laden van modellen bij het draaien, zoomen en pannen. De gebruiker heeft de optie om de nieuwe engine aan of uit te zetten op basis van hardware en systeem.

  Ambient Occlusion
  Een nieuwe stijl instelling die visueel de nadruk legt op hoeken en randen, waardoor de waargenomen diepte en het realisme in de interface van SketchUp toenemen.
  Update Tray venster (windows)

  Update voor GeoLocation.

  SketchUp 2024 introduceert een significante update in de geolocatie-functie, met verbeteringen in de visualisatie en kwaliteit van kaarten en satellietfoto’s. Gebruikers kunnen nu nauwkeuriger specifieke locatiepunten selecteren voor hun projecten, waarbij deze punten direct geïntegreerd worden in het SketchUp-assenstelsel. Dit verbetert niet alleen de precisie van geolocatie, maar ook de bruikbaarheid en het detailniveau van de geïmporteerde data, wat essentieel is voor nauwkeurige 3D-modellering.

  De update faciliteert een flexibelere aanpak van het importeren van terreingegevens, met opties voor het selecteren van 2D- of 3D-terreinen en verschillende resolutieniveaus. Daarnaast kunnen gebruikers nu meerdere gebieden met verschillende detailniveaus naast elkaar importeren, wat resulteert in een efficiëntere workflow en de mogelijkheid om grotere, gedetailleerdere projecten te hanteren. De verbeterde functionaliteit in SketchUp 24 zorgt ervoor dat gebruikers met meer gemak en nauwkeurigheid dynamische en complexe omgevingen kunnen creëren.

  Nog makkelijker samenwerken.

  Trimble Connect Integratie
  Trimble Connect is nu een native integratie binnen de desktop applicatie. De gebruiker heeft vrijwel direct toegang tot de in de cloud opgeslagen bestanden. Bij het opslaan van bestanden blijft de voortgang behouden en wordt de versiegeschiedenis van het bestand bijgewerkt in Trimble Connect.

  Link delen
  Deel eenvoudig view-only modellen met collega’s en klanten. De ontvanger hoeft de software niet geïnstalleerd te hebben. De link opent zich in de browser.

   

  IFC4-updates
  Profiteer van verbeterde mapping naar IFC-classificatie attributen en behoud modellen met veel gegevens voor betere projectprestaties en BIM-export.

  Nieuwe 3D bestandsformaten
  Ondersteuning voor importeren en exporteren van USDZ- en gIFT-bestandsformaten.

  Versieloos
  De gebruiker hoeft in SketchUp en LayOut nu niet meer ‘Save As’ te doen om documenten in 2022 of later te openen.

  Scan Essentials

  Grondmesh in Scan Essentials (alleen Studio)

  Zet snel en efficiënt een terrein puntenwolken om in een nauwkeurige, op vier vlakken gebaseerde, grondmesh met een gekozen resolutie. De Ground Mesh tool haalt automatisch terrein informatie uit een volledige, gesegmenteerde of geclassificeerde puntenwolk. De gebruiker kan hierbij kiezen uit de opties Fit Cloud, Rectangular en Bounded.

  Zie je niet, merk je wel! SU

  Heel kleine aanpassingen

  Wat is er nieuwe in LayOut 2024

   

  Nieuwe grafische engine voor LayOut (LABS)

      De nieuwe grafische engine van LayOut gebruikt een modernere infrastructuur voor het tekenen van SketchUp en LayOut entiteiten en verbetert de prestaties in bestaande navigatie en reactiesnelheid.

      Draft Mode in LayOut

      Het inschakelen van de Draft Mode in LayOut verbetert de snelheid en reactiesnelheid wanneer de gebruiker in een bestand navigeert of tekent – dit is vooral merkbaar bij zwaardere, complexere bestanden.