WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp on the Go : SketchUp voor iPad.

Kan SketchUp ook op een iPad?
Dat is een vraag die de laatste jaren meer dan eens voorbij kwam.
En het antwoord was … neen, SketchUp is een desktop applicatie voor Windows en Mac computers.
Sinds 2019 bestond SketchUp wel als webapplicatie in een browser als SketchUp Free (ter vervanging van Make) en SketchUp Shop, de online versie voor commercieel gebruik.

En het heugelijke nieuws is, vanaf nu bestaat SketchUp ook als een volwaardige teken applicatie voor de iPad. De SketchUp viewer versie op iPad bestond ook al een aantal jaren.

SketchUp voor iPad is de nieuwe, veelzijdige manier om 3D modellen te creëren, te bewerken en te bekijken, of u nu op de werf bent, onderweg of op kantoor bent. Met ondersteuning voor Apple Pencil, multi-touch gebaren, muis en toetsenbord, kunt u de kracht van 3D op uw manier inzetten. Teken, veeg en klik snel om je creatieve visie vorm te geven.

Wat mag je verwachten van de SketchUp voor iPad in de praktijk?

We wisten dat schetsen op een iPad een game-changer zou zijn voor verschillende workflows. De iPad versie is 2 jaar in ontwikkeling en op basis van de feedback van de beta-testers is deze versie gebouwd.

De beta-testers vond het geweldig dat ze hun ontwerpen in detail konden bekijken op de werf en deze verder kunnen aanpassen maar vooral nota’s maken op het 3D model.
Andere noemenswaardige voorbeelden zijn het eenvoudig beoordelen en markeren van ontwerpen van teamleden, het bestuderen van de details van een ontwerp en het verkorten van de tijd die nodig is om van idee naar een klaar project te komen.

De iPad versie zal je meer vrijheid bieden en je ontwerp/bouw proces versnellen. Het is een toevoeging van SketchUp Pro als desktop applicatie, niet als een vervanging. Een maatkast op de millimeter tekenen, dat doe je nog steeds op je computer.

Hoe gebruik je SketchUp voor iPad dan in je workflow?

Je kan de SketchUp voor iPad gebruiken in je bestaande workflow en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan de app gebruiken tijdens de eerste conceptuele ontwerpfase. Om je creativiteit aan het begin van een concept op het digitale papier te zetten, zo heb je de tools die je al kent plus een aantal tools die specifiek zijn voor de iPad.

Een voorbeeld van een workflow. Mogelijks start je met het importeren van een geo-gerefereerde locatie om de schaal correct te krijgen, en van daaruit creëer je een volume model. Dit helpt anderen in een team om de schaal van het gebouw en de omliggende context te begrijpen. En, omdat er een naadloze integratie is tussen desktop en iPad, kan je op beide aan hetzelfde project werken. (niet realtime)

Een andere toepassing van SketchUp voor iPad is het uitvoeren van gedetailleerde studies van aspecten van een bepaald ontwerp. Ik kan bijvoorbeeld een beeldfragment of plattegrond importeren en objecten extruderen, of me op één gebied focussen en het uitwerken.

Je kan eveneens alle eenvoudige 3D Warehouse modellen in je iPad ontwerpen importeren, wat je workflow kan versnellen.

Welke voordelen biedt SketchUp voor iPad in je workflow?

Stap 1 is het ontdekken van de mogelijkheden en opties welke de iPad versie je kan brengen. Ja, je zou nu je digitale tekentafel overal mee naartoe kunnen nemen. Ze brengt nieuwe mogelijkheden, misschien ook wat beperkingen tov SketchUp Pro op je computer.
Daarom het is belangrijk om de functies en werking te ontdekken.

Ervaar SketchUp op een nieuwe manier

Ervaar SketchUp op een nieuwe manier

Om de lastigste ontwerpproblemen op te lossen, heb je de juiste gereedschap tools nodig.

Dat is waarom SketchUp en iPad het perfecte (ontwerp) paar zijn:

  • Werk onderweg, of je nu verbonden bent met het internet of offline werkt;
  • Creëer in 3D met het gemak van tekenen met de hand, zonder te hoeven inleveren op precisie met de Apple Pencil;
  • Overal toegang tot je projecten dankzij de mobiliteit van iPad;
  • En deel je werk via AirDrop, sms, e-mail of synchroniseer bestanden met je favoriete opslag app.

De basis modelleer tools die we al jaren in Sketchup kennen en die alles zo intuïtief maken, vind je natuurlijk ook terug in de tabletversie, alsook de vensters van – Entity Info, Shadows, Styles, Materials, Add Location, Tags, Scenes. En deze werken ook allemaal; afbeelding export, animatie export, toegang tot 3D Warehouse …en nog veel meer. Het is gewoon SketchUp dat je al kent en gebruikt, alleen dan op een iPad.

Bovendien bevat deze compleet nieuwe interface robuuste, intuïtieve model leermogelijkheden die speciaal voor iPad ontwikkeld zijn. Welke je al kent, alleen in een nieuw jasje … Deze nieuwe interface vind je nu ook in de browser versie van SketchUp, welke bekend was als SketchUp Free en Shop. (en nu omgedoopt zijn naar SketchUp Go)
SketchUp voor iPad beschikt over de professionele functies die specifiek zijn aan de iPad versie.

Ontdek de hoogtepunten:

Autoshape. Deze nieuwe machine-learning functie stelt je in staat om schetsen direct in 3D vormen om te zetten. Nog beter, je kunt Live Components gebruiken: parametrisch configureerbare objecten die zichzelf in real-time hertekenen. Wat een tijdsbesparing!

Markeermodus. Ben jij iemand die graag ontwerpen bewerkt met een rode pen? Dat kan vanaf nu! Met Apple Pencil kun je 3D-modellen met verschillende stijlen, kleuren en streken beschrijven en overtekenen. Als je klaar bent om die rode lijnen om te zetten in werkelijkheid, kun je met de Apple Pencil snel in 3D verbeteringen aanbrengen.

AR-weergave. Je kunt je projecten in de echte wereld bekijken met de krachtige Augmented Reality-voorzieningen van iPad. In AR kun je door alle vooraf opgeslagen scènes lopen en je model op schaal 1/1 verkennen.

Meer dan 1 input optie. Creëer in 3D met Apple Pencil, muis en toetsenbord, of multi-touch gebaren. Wat voor jou het beste werkt!

Voeg foto’s toe. Haal inspiratie uit de echte wereld en breng deze in je projecten met de ingebouwde camera van je iPad. Neem een foto en pas die als textuur toe op elk oppervlak in je model. Eenvoudig. 

Altijd verbonden. Trimble’s cloud-gebaseerde project management oplossing, Trimble Connect, is eveneens beschikbaar. Met Trimble Connect kan je werken op ieder apparaat dat u nodig heeft – van SketchUp Pro, SketchUp for iPad, en SketchUp for Web (Go). Je hebt altijd toegang tot de laatste versie van je bestanden en je kan overal aan je werk.

 

Hoe kan jij aan de slag met SketchUp for iPad?

Goed nieuws. SketchUp voor iPad is beschikbaar voor iedereen met een betalend abonnement (subscription). Ja, dat leest je goed: Go, Pro, Studio, Student en Docent licentie, en Non-Profit abonnees kunnen vandaag nog beginnen met het creëren van SketchUp modellen op een iPad!
Zorg ervoor dat je inlogt op de app met je Trimble ID dat bij je SketchUp abonnement hoort.

Aan de slag

Als je eenmaal in de app bent, bekijk dan het tabblad ‘Learn’ aan de linkerkant van het beginscherm. We hebben in-app tutorials ontwikkeld om je snel op weg te helpen. Of je nu net begint, of al een paar keer SketchUp hebt gebruikt, je zult zeker een aantal handige iPad modelleer tips oppikken.

ipad voor sketchup leren

Heb je geen iPad wat dan?

Momenteel is er geen informatie of er een Android versie zou komen van deze app. Dit heeft te maken met de specifieke app bepaalde functies en deze zijn uniek aan iPad. Alsook in het algemeen zijn iPads sterker/sneller dan vele andere (goedkopere) tablets.
Wat iedereen wel kan doen is de webversie gebruiken op zijn tablet of desktop in de browser. (bevat niet de specifieke iPad functies)
Dus, ook al heb je geen iPad, kijk dan zeker even en probeer de browserversie. Kijk of die je extra tijd kan laten besparen of kan helpen in je workflow.
SketchUp in de Browser start je hier.

Je hebt nog geen SketchUp?

Geen probleem, je kan SketchUp Pro en dus de iPad versie 30 dagen gratis testen.
Vraag je gratis trial aan, we gaan je ook nog helpen bij elke stap!!