SketchUp 2016 – wat is er nieuw?

Wat is er nieuw in SketchUp 2016?

SketchUp Pro 2016

Sketchup 2016

Video aan het laden...

Trimble Connect

Dit is de online-cloud-collaberation oplossing van Trimble die het mogelijk maakt om verschillende bestandstypes online op te slaan en te delen met anderen. Dit kan vanaf nu rechtstreeks uit SketchUp, dus het wordt mogelijk om je SketchUp bestanden in de cloud op te slaan en ze te delen met anderen.

trimble connect

Even een voorbeeld, stel dat een architect een ontwerp van een gebouw maakt in SketchUp. Hij saved dit in Trimble connect. Anderen die toegang hebben, kunnen het model downloaden en als referentie gebruiken. Hiervoor hoeven ze zelf geen SketchUp te hebben, Trimble Connect beschikt over een online 3D viewer zodat iedereen het kan bekijken zonder een 3D programma te gebruiken. Het kan dus ook op een tablet. Op die manier kan men opmerkingen en veranderingen aanvragen. De architect maakt dan de gevraagde aanpassingen en slaat ze weer op via Trimble connect. Zo kan iedereen heel makkelijk zijn veranderingen bekijken.

Nog een voorbeeld, stel dat een ingenieursbedrijf de stalen en betonnen structuren moet ontwerpen en hiervoor de nodige bewerkingen moet doen. Hiervoor biedt Trimble meerdere oplossingen zoals Tekla. Tekla kan vanuit Trimble Connect de stalen en betonnen structuren in 3D generen op basis van een SketchUp model.  Wanneer het Tekla 3D model klaar is, kan dit ook weer opgeslagen worden in Trimble Connect.

Trimble-Connect sketchup 2016

Dan komen de aannemers langs, zij kunnen het 3D model van de architect en het Tekla model van de ingenieurs downloaden vanuit Trimble Connect en dan samenvoegen tot één geheel. Aannemers en installateurs kunnen op hun beurt eigen objecten toevoegen en zelf ook weer opslaan in Trimble Connect. Op die manier kunnen andere partijen ook zien wat de plannen van de installateurs zijn. Dit is belangrijk zodat bv. aannemer 1 geen buizen gaat leggen waar aannemer 2 de bedrading plant … Op deze manier voorkomen ze wat men noemt ‘clashes’. Het is natuurlijk veel praktischer en goedkoper om zulke situaties te voorkomen nog voor er 1 steen gelegd is.

Trimble Connect is de central hub die ervoor zorgt dat SketchUp, samen met andere Trimble producten (ook van andere providers) dat iedereen tijdens het bouwproces weet wat de plannen zijn van andere partijen. Op deze manier kunnen ze ook informatie uitwisselen.

Zo biedt Trimble een complete BIM oplossing aan,van idee tot uitvoering.

Trimble Connect is een aparte service buiten SketchUp, wat wel nieuw is in 2016 is dat Trimble connect volledig geïntegreerd is in SketchUp.

Trimble Connect kan momenteel gratis getest worden met 1 project.

Shift – Vector Lock

De kracht van SketchUp zit in het gebruik van het referentiesysteem. Dit zorgt ervoor dat SketchUp makkelijk aan te leren is en snel is in gebruik. Dit werkte voorheen altijd perfect zo lang je maar mooi op de groen/rood/blauwe as werkte … eens je van de as afstapte, werd het een hele uitdaging om de juiste dingen uit te tekenen.

Daarom hebben ze het hele referentiesysteem herbouwt en heeft het nieuwe, extra en verbeterde functies gekregen.

Met de pijltjes toetsen kon je al een richting forceren maar dit werkt nu gewoon veel beter.

Links/Rechts/Onder/boven

vector lock arrow keys SketchUp

Daarnaast kon je door de Shift toets in te houden een richting blokkeren als deze op de as was. Was het niet op de as dan deed Shift niet altijd wat je ervan verwachtte … nu dus wel, je kan elke referentie nu blokkeren als je Shift ingedrukt houdt. Eveneens zal je nu ook zien waaraan je de referentie neemt, de lijn of vlak zal ook magenta kleuren.

vector lock sketchup

Het vinden van centers van Circles en bogen gaat nu veel makkelijker.

3D Warehouse

3D warehouse is een sterk punt van SketchUp omdat je hiermee toegang hebt tot de grootste online 3D objecten database. Je kan er ook je eigen objecten opslaan of delen met collega’s. Wanneer iemand een update maakt van een model in 3D warehouse dat jij gebruikte en je wilt dit vervangen door de geüpdate versie van het model dan moest je het nieuwe model downloaden en het oude manueel vervangen.

herlaad van 3D warehouse

Dit is nu makkelijker geworden. Je kan gewoon een rechter muisklik doen op het model en de update van 3D warehouse op die manier downloaden.

Nieuw Window (tabs) op Windows OS

Het venster dat je onderaan het Window menu vindt, zoals materials, components, styles, … dit waren in het verleden allemaal losse vensters.  Op Windows werkt het nu met de zogenaamde trays. Je kan zelf verschillende trays (tabs) aanmaken om je venster beter te ordenen en te organiseren. Het is even wennen maar eens je het gewoon bent is er toch meer orde en dus ook meer plaats op je scherm.

trays sketchup

Windows 10 en Mac OS 10.11 compatibiliteit.

SketchUp 2016 is helemaal compatibel met de nieuwe versies van Windows en Mac. SketchUp 2015 zou in principe ook moeten werken op deze nieuwe versies … Maar SketchUp 2016 is helemaal ondersteund.

De minimum vereisten zijn nog steeds dezelfde. Voor Windows is dit Windows 7 en voor Mac is dit OS 10.8.

os-x-el-capitan-logo-610x365d64d3e14968aa1d8fd45b1b8fcf67eeb

Grotere iconen voor hogere resoluties

Als je een Mac of Windows surface gebruikt met hoge resolutie scherm, dan zal je al wel opgemerkt hebben dat de iconen en de tekst wel wat te klein worden … Dit hebben ze nu opgelost doordat alles op het scherm nu als vector wordt getekend. Op die manier, zullen de icoontjes, onafhankelijk van de schermresolutie, altijd groot genoeg zijn om goed te kunnen werken.

grote iconen sketchup

Report 2.0

Misschien gebruik je deze functie momenteel helemaal niet maar je zou het wel kunnen overwegen? Dit gebruik je om van je model of een deel van je model een rapport te maken. Dit wil zeggen dat je heel wat werk zou kunnen gaan besparen voor bv. een meetstaat of een offerte.
Wel moet je SketchUp model correct zijn opgebouwd. Je moet werken met groepen en componenten die je allemaal een naam geeft.

Een rapport kan je maken om gewoon op je scherm te bekijken maar je kan het ook exporteren als CSV en dit kan je dan opnieuw gaan importeren in Excel of een andere rekenprogramma.

De grootste verandering is dat je nu zelf rapporten kan maken en zoveel of zo weinig info kan exporteren als je wilt. Dit maakt het allemaal nuttiger en gebruiksvriendelijker.

sketchup reports templates

Ook kan je nu templates aanmaken zodat je rapporten over verschillende projecten heen kan gebruiken met steeds dezelfde standaard output die voor jou het meest geschikt is.

sketchup reports maken

sketchup reports details

Verandering Materialen.

Materialen zijn hernoemt en opgedeeld in nieuwe categorieën. Eveneens zijn er enkele nieuwe materialen toegevoegd.

sketchup materials

Wat is er nieuw in Layout 2016?

Kleine afmetingen.

Als je een afmeting wenste te plaatsen tussen 2 punten welke een kleine afstand hebben, ging dit in de vorige versies niet goed. Nu bestaat er een oplossing om de tekst buiten de maatlijn te plaatsen zodat die mooi leesbaar is.

Nieuwe Leader Style voor afmetingen

layout kleine afmetingen

Dit sluit aan bij het vorige punt. Het is nu ook mogelijk om andere leaders styles te selecteren voor afmetingen.

Afmetingen tekst plaatssuggesties

Als 3de nieuwe functie ivm afmetingen kan je nu de tekst van de afmetingen ook manueel verplaatsen. Layout toont ook enkele mogelijke suggesties waar je de afmeting mooi kan plaatsen zodat het geheel er uniform blijft uitzien.

layout kleine afmetingen positiie voorstek

 

Beter Layer Management.

Layers in Layout zijn ook best krachtig maar het nadeel hier was dat eens je objecten begon te groeperen in Layout, dat alle onderdelen op 1 layer geplaatst werden, wat niet altijd tot het gewenste resultaat leidde.

Stel, je hebt een 2D view van je object. Hierbij plaats je tekst en afmetingen. Ze staan alle 3 op hun respectievelijke label. Als je het geheel wilt verplaatsen op je papier, dan wil je dat alles mooi samen blijft en hiervoor moet je gaan groeperen. Maar daarna kon je de layers van de tekst of de afmetingen niet meer aan of uit zetten.

Dit kan vanaf nu wel! Groeperen zorgt er nu voor dat alles op zijn oorspronkelijke layer blijft staan.

Verder kan je met een rechter muisklik op een object nu ook een object naar een andere layer zetten op basis van de layer naam.

verplaatsen naar layer layout

Web/cloud referentie paden.

Als je een web/cloud opslag oplossing gebruikt zoals Dropbox of Google drive om modellen en projecten met andere te delen, dan trad er een probleem op wanneer jij een update maakte van je SketchUp model.

Stel, je stuurt iemand een Layout project en dit Layout project zit in het SketchUp model opgeslagen. Als je nu een update maakt van je SketchUp model, dan kan die andere persoon hier niet eenvoudigweg een update van binnenhalen.

Vanaf nu kan dit wel. De reden hiervoor is dat de paden/verwijzingen niet meer naar een lokaal pad zijn maar wel naar een server/websiteadres en hierdoor kan je dus makkelijk een update binnenhalen.

layout pad reference

Kleinere PDF bestanden

Wanneer je een Layout project exporteerde als PDF, waren deze files relatief groot. De files kunnen nu tot 10x kleiner gemaakt worden zonder enig verlies aan kwaliteit.

Toch net iets handiger als je de pdf per e-mail wenst te versturen.

Layout API

Als je geen verstand hebt van programmeren dan hoor je het nu waarschijnlijk in Keulen donderen als we het over API hebben … Wat een API is en doet is misschien niet zo belangrijk voor jou maar het resultaat ervan is dat wel!

Je hebt misschien al gehoord dat je bij SketchUp over de mogelijkheid beschikt om de functionaliteit uit te breiden met plug-ins  … Deze plug-ins konden enkel maar ontwikkeld worden omdat er een API is voor SketchUp … Dit wil zeggen dat andere ontwikkelleraars extra en nieuwe functies bovenop SketchUp kunnen bouwen.

Dit was tot op heden niet mogelijk met Layout … Voorlopig is er enkel een beperkte functieset opengesteld maar hiermee kun je al oplossingen voorzien die veel tijd besparen.

De 2 belangrijkste mogelijkheden nu zijn:

  • Dat je automatisch een hele Layout file kan gaan genereren volgens een bepaalde template. Stel, je wil in je Layout file alle plannen, zichten en snedes op een welbepaalde manier zetten, dan kan dit vanaf nu automatisch gedaan worden.
  • De andere nieuwe functie is Auto Dimensions . Dit wil zeggen dat volgens bepaalde eigenschappen, automatisch afmetingen aangebracht kunnen worden in de Layout file.

Deze functies kunnen je dus heel wat tijd besparen wanneer je steeds volgens eenzelfde workflow werkt met een vaste manier van hoe je een Layout file opbouwt.

Voor je gaat zoeken waar deze functies zitten … De functies zijn opengesteld en het is nu aan externe ontwikkelaars om er effectieve oplossingen rond te bouwen.

En verder?

Er zijn een hele berg aan kleine bugs aangepakt en er zijn kleine verbeteringen aangebracht die SketchUp nog stabieler en sneller maken. Het is misschien niet allemaal direct zichtbaar maar onderhuids is er ook heel wat veranderd wat voor de toekomst mooie dingen mogelijk zal maken!

Praktich dingen ivm SketchUp 2016 (geldig november/december 2015)

BELANGRIJK : De praktische zaken – nog even geduld oefenen!

Als je nog over een geldige maintenace beschikt op het moment dat de nieuwe release uitkomt, zal je in de komende tijd je SketchUp Pro 2016 licentie ontvangen.

Als je op dit moment aan een project werkt met een deadline, raad ik je aan om nog NIET over te stappen naar 2016!

Gebruik je een render plug-in, of andere plug-ins, dan is het mogelijk dat deze nog niet direct werken voor 2016, dus voor je de overstap maakt, eerst kijken of er al een update beschikbaar is voor de plug-ins!

Mijn advies is, je mag SketchUp 2016 al downloaden om het te proberen en het te bekijken maar WACHT nog even om het als productietool te gebruiken. Ik zeg dit zodat je voor jezelf ongemakken en onnodige stress kan voorkomen!

Ik raad je ook aan om SketchUp eerst 30 dagen als trial te gebruiken.

Denk er aan eens je SketchUp 2016 licentie geactiveerd is, kan je geen nieuwe activaties meer doen met je SketchUp 2015 licentie, 60 dagen nadat je 2016 geactiveerd hebt. Heb je nog een 2015 installatie die blijft gewoon werken.

Ik kan begrijpen dat je misschien staat te springen om met 2016 aan de slag te gaan, maar ik raad je aan om toch nog even wat geduld te oefenen.