SketchUp Misverstanden

Hierbij een lijstje van de meest voorkomende misverstanden die we ervaren en gestelde vragen.

  • Is SketchUp Gratis?
  • Bestaat SketchUp in het Nederlands?
  • Hoeveel personen kunnen een SketchUp licentie gebruiken?
  • Kan je een SketchUp licentie op Windows en Mac gebruiken?
  • Op hoeveel computers kan ik SketchUp installeren?
  • Is SketchUp nog van Google?
  • Zal mijn SketchUp licentie voor eeuwig en altijd werken?
  • Wat is de beste workflow in SketchUp?
  • SketchUp heeft geen zware computer nodig!

 

 

Is SketchUp Gratis?

Video aan het laden...

 

Wel, dat is een vraag die we op dagelijkse basis krijgen.
En uiteindelijk zijn hier heel wat misverstanden rond.
Het hangt ervan af van hoe jij SU gaat gebruiken.
Gebruik je SU voor privé doeleinden? Dan mag je best met de gratis versie aan de slag.
Gebruik je SU voor professionele toepassingen, dus in een commerciële omgeving, dan heb je een Pro licentie nodig.

Er zijn natuurlijk verschillen tussen de gratis versie en de Pro versie.
Een belangrijk verschil is Layout.
Layout is een extra programma bij SU Pro waarbij je uiteindelijk je 3D model kan nemen en dit in een mooie presentatie kan gieten en waar je dan je 2D plannen, vooraanzichten en snedes kan van maken.
Wil je mooie plannen printen, mooie presentaties printen en/of op schaal mooi gaan printen, dan heb je Layout nodig.
Ik hoor wel eens van ik gebruik die functies van Layout niet … of ik gebruik de andere SU Pro functies niet … dus ik heb geen Pro nodig … EN dat is nu net het grote misverstand!
Het gaat er niet om welke functies je allemaal gebruikt, het gaat erom hoe je SU gebruikt en hoe je het inzet.

Gebruik je het in een privé omgeving dan kun je perfect werken met de beperkte gratis versie maar gebruik je het in een commerciële omgeving, ongeacht welke functies je gebruikt, je hebt dan een SU Pro licentie nodig!
Voor educatieve toepassingen, scholen, docenten en studenten zijn er specifieke oplossingen.

 

Bestaat SketchUp in het Nederlands?

Video aan het laden...

Er was een tijd, met SU 8, dat er een Nederlandstalige SU versie was …
Maar dat is nooit een officiële versie geweest en het was ook geen Pro versie.
Dus als de vraag vandaag is of SU in het Nederlands bestaat … dan is het antwoord helaas nee.

Je kan SU wel aankopen in het Engels, het Duits of het Frans of in nog enkele andere talen maar ik ga ervan uit dat dit voor onze regio de belangrijkste talen zijn maar dus geen Nederlands.
Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat je om SU te gebruiken, helemaal niet zoveel Engels hoeft te kennen om het programma te gebruiken omdat je vooral werkt met de icoontjes die je op het scherm ziet.
Ik ga ervan uit dat de vraag naar een Nederlandstalige versie vooral uitgaat naar de ‘help’ of een handboek of tutorials …
Dat je daarvoor op zoek bent naar een Nederlandstalige oplossing, dat is perfect begrijpbaar.
Maar langs de andere kant is het misschien een mooie challenge als je SU gaat gebruiken, om je Engels wat bij te schaven 🙂

Maar wij bieden hier een oplossing voor!
De beste oplossing die we jou kunnen bieden zijn onze Nederlandstalige video tutorials.
Je gebruikt de Engelstalige SU versie maar alles wat je moet leren, alles wat je moet weten om goed met SU aan de slag te gaan, daarvoor bieden wij onze Nederlandstalige video tutorials aan!
Deze bestaan uit 2 grote delen.
Het eerste deel is vooral het stap voor stap leren van alle SU functies.
Je gaat zien dat we voor elke SU functie een aparte video hebben over hoe je die functie precies gaat gebruiken.
Op die manier kun je heel makkelijk op zoek gaan naar wanneer je iets wil doen, welke functie je daarvoor moet voor gebruiken + hoe deze werkt.
Dat is 1 deel.

Het andere deel is dan meer het praktische deel.
Er zit een opname bij van de 2de dag van onze 2 daagse die echt heel praktisch ingericht is en op die manier is het net alsof jij er ook bij bent.
Daarnaast hebben we ook heel wat tutorials opgenomen, meer bepaald workflow tutorials opgenomen, waarbij ik projecten van klanten uitvoer.
Ik heb effectief een opdracht van een klant zoals bijvoorbeeld teken x,y, z, … een huis, … een heel gedetailleerde tafel, een beursstand en nog andere dingen en in die video’s laat ik dingen zien. Je ziet wat ik doe, ik leg uit wat ik doe en ik vertel waarom ik het doe, hoe ik stap per stap tot het resultaat kom.
Ik laat je dus zien hoe ik een project doe.

In het eerste deel leer je meer het theoretische gebruik van SU namelijk hoe de dingen werken en in het tweede deel komt het praktische aan bod, hoe we dingen effectief gaan opbouwen.
Als je op zoek bent naar SU in het Nederlands … dat is er dus niet!
Maar als je op zoek bent naar een oplossing hoe je snel met SU aan de slag kan gaan, om het uiteindelijk te leren, dan denk ik dat onze video tutorials een heel mooie oplossing zijn omdat deze natuurlijk in het Nederlands zijn en eens je alle functies in SU weet, dan heb je helemaal niet zoveel taal meer nodig in SU.
Dus misschien is dit een heel mooie oplossing als je aan de slag wil met SU!

Hoeveel personen kunnen een SketchUp licentie gebruiken?

Video aan het laden...

SU Pro op zich is een single user licence dus is het eigenlijk 1 persoon per licentie.
Oke, soms is het een dun lijntje … in die zin … het zou kunnen zijn dat je meerdere mensen hebt die SU zouden kunnen of willen gebruiken maar dit gebruik is heel sporadisch en je hebt binnen je bedrijf 1 computer waarop 1 licentie geïnstalleerd is. Dat is nu net dat dunne lijntje … deze situatie zou nog net kunnen.
Maar wat is niet de bedoeling?!

Je kan je licentie op 2 computers installeren en daar werken dan 2 verschillende gebruikers op, dat is niet de bedoeling!
Eigenlijk is het zo, het is een single user licence dus dat wil zeggen dat als je meerdere gebruikers hebt op meerdere computers, dat je dan voor elke gebruiker een SU Pro licentie nodig hebt.
Heb je veel gebruikers? 5-10 of zelfs meer? Daarvoor bestaat een netwerklicentie maar dit is pas echt interessant als je veel meer gebruikers hebt binnen 1 organisatie maar dat is een oplossing die we elke keer individueel moeten gaan bekijken.

Maar het belangrijkste is dat je in principe voor elke SU gebruiker die je hebt, een SU Pro licentie nodig hebt.

Kan je een SketchUp licentie op Windows en Mac gebruiken?

Video aan het laden...

Er is een tijd geweest dat je een licentie nodig had voor Windows en eentje voor Mac.
Maar dat is gelukkig sinds 2013 opgelost!
Schaf je vandaag een SU Pro licentie aan of je hebt er een (nieuwer dan 2013) dan kun je die zowel op Windows gebruiken als op Mac.
Een SU licentie werkt vandaag zowel op Windows als op Mac.

Op hoeveel computers kan ik SketchUp installeren?

Video aan het laden...

Dat is een oprechte vraag natuurlijk en die vraag krijgen we dan ook regelmatig.
Als je een SU Pro licentie aankoopt dan kun je die op 2 computers activeren. Je kan het programma dus bijvoorbeeld op je vaste PC en op je laptop activeren.
Daarnaast, wat als je een nieuwe computer zou aankopen?
Je kan in SU altijd een licentie de-activeren.

Je koopt een nieuwe computer, wat doe je nu best?
Op je oude computer eerst de licentie de-activeren, dan SU op je nieuwe computer installeren en dan kun je het gewoon weer activeren.
Dan kan zowel op WIndows als op Mac dus je kan de licentie zowel op Windows als op Mac installeren. Je hebt bijvoorbeeld als vaste computer Windows maar als laptop Mac, of andersom, dan kan het ook daarop.

Je kan je SU Pro licentie op 2 computers voor jezelf gebruiken.

Is SketchUp nog van Google?

Video aan het laden...

Ik zie nog steeds zeer veel zoekopdrachten naar onze website met als zoekterm ‘Google SketchUp’.
Echter, SU is al lang niet meer van Google!
SU is sinds 2012 eigendom van Trimble!

Trimble is een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf dat zich in het begin van zijn bestaan vooral bezighield met het bieden van oplossingen voor lucht-en zeevaart navigatie. Ze zijn ook een beetje de grondleggers van ons huidige GPS systeem en de toepassingen hier rond maar de laatste jaren hebben ze vooral ook geïnvesteerd in software oplossingen, daar waar ze vroeger vooral hardware oplossingen realiseerden naar GPS, metingen, scanning en zulke dingen maar vandaag zijn ze ook eigenaar van SU!

SU 1 kwam uit in augustus 2000 en werd uiteindelijk gecreëerd door @Last Software. In 2006 werd SU inderdaad opgekocht door Google omdat Google op zoek was naar een makkelijke tool om 3D content te genereren voor Google earth. We hebben al die gebouwtjes in 3D. Heel veel van die gebouwtjes zijn ooit door Google gecreëerd.
Google gaf SU eigenlijk gratis weg daarvoor en heel veel mensen zijn dan hun buurt en gebouwen gaan uittekenen en die zijn allemaal op Google Earth gegooid bij wijze van spreken om Google Earth in 3D te vullen. Maar natuurlijk, de technologie evolueert en Google zag dat op basis van isometrische satellietbeelden ze met een algoritme deze beelden automatisch konden creëren.

Daardoor werd SU binnen Google een beetje verwaarloosd en hebben ze het uiteindelijk ook te koop gesteld en zo heeft Trimble in 2012 SU van Google overgenomen.
In de handen van Trimble is SU laat ons zeggen heel veilig. Je kan denken van wat gaat ermee gebeuren? Maar Trimble heeft de laatste jaren al heel veel geïnvesteerd in het uitbreiden van SU zoals het team, de service en de oplossingen errond. Trimble gebruikt zelf ook SU voor zijn eigen basis oplossingen dus uiteindelijk zit SU heel goed en veilig bij Trimble. Ook naar de toekomst toe want naar de toekomst gaan er heel wat diensten en oplossingen rond SU
komen.

Misschien vraag je jezelf af of een investering in SU verstandig is naar de toekomst toe?
Trimble heeft echt heel positieve ambities met SU dus in dat verband mag je absoluut zeker zijn dat SU de komende jaren nog verder zal groeien en het is vandaag al het meest gebruikte 3D modelling programma en dat zal naar de toekomst toe zeker nog zo blijven.

Zal mijn SketchUp licentie voor eeuwig en altijd werken?

Video aan het laden...

Dat is een vraag die we soms wel eens krijgen.
Je koopt een licentie en dat is in principe een vaste licentie en daarbij zit 1 jaar maintenance. Daar bedoel ik mee, we zijn nu eind 2017, ik koop vandaag SU 2017, binnen een maand komt SU 2018 uit … dan wil dat zeggen dat jij ook die upgrade naar 2018 zal ontvangen.

Na een jaar heb je de keuze om je maintenance te verlengen of niet te verlengen.
Als je niet verlengt, dan is dat op zich geen probleem maar dan blijf je gewoon werken met de versie die je dan hebt.
Dan is misschien jouw vraag, werkt die versie dan nog binnen bijvoorbeeld 5 jaar?
En dat kunnen we op geen enkele manier beloven.
Ik ga ook zo dadelijk uitleggen waarom dit zo is.

Het idee is, stel dat je vandaag Windows 10 hebt, of werk je op Mac dan heb je een 10.13 … Zowel SU 2017 als 2018 zullen daar perfect op werken.
Maar binnen 1 of 2 jaar komt Windows bijvoorbeeld met Windows 11 of Mac met OS 10.14 of wat dan ook en dan is er natuurlijk geen enkele garantie dat SU 2017 of 2018 daarop zal werken want ze zijn nooit ontwikkeld of getest om op die nieuwe besturingssystemen te werken.
Daarvoor dient ook die maintenance.

De geldige maintenance dient ervoor dat wanneer er een nieuwe Mac OS update is, dat SU ook binnen afzienbare tijd geupdate zal worden om te werken op de op dat moment geldende versie.
Als SU 2018 uitkomt, zal er nooit meer een update uitkomen van versie 2017. Het gaat altijd over de huidige versie die geupgrade gaat worden zodat die zal werken op de nieuwe OS. Enkel de huidige versie, niet de oude versies!!!
Daarom is de maintenance ook zo belangrijk.
Stel dat je niet verlengt en binnen 2 à 3 jaar wil je overschakelen op een nieuwe OS maar je werkt nog met SU 2017. Wel, dan is er geen garantie dat op dat moment Su 2017 nog zal werken als je dus geen maintenance hebt.

Vroeger kon je zeggen dat een bepaalde software bijvoorbeeld 5 of 10 jaar zou kunnen werken … maar je weet zelf ook dat de evolutie van hardware en software zodanig snel gaan dat iets dat vandaag werkt, er binnen 3 jaar geen enkele garante is dat het dan nog werkt …

Wat is de levensduur van software vandaag?
Ik denk dat als je 3 jaar neemt, dat je dan het maximale eruit hebt.
Nogmaals, daarom is het zo belangrijk om je maintenance te blijven verlengen zodat je steeds met de nieuwste versie kan blijven werken en zodat het ook steeds blijft werken op de nieuwste operating systems.
Hoe lang kun je een licentie gebruiken?
Als je je OS niet upgrade en je maintenance niet verlengd, dat dit maximaal 3 jaar zal zijn.

 

Wat is de beste workflow in SketchUp?

Video aan het laden...

SketchUp is alleen bedoeld om bestaande 2D plannen om te zetten in 3D …
Spijtig genoeg is dit de workflow die ik meestal zie en dat is ook een van de meest gestelde vragen die ik krijg van mensen die interesse hebben om aan de slag te gaan met SU.
Ik teken vandaag in applicatie x, y, z om 2D plannen te maken maar ja, klanten vandaag de dag vragen natuurlijk een 3D presentatie, visualisatie en collega’s gebruiken SU … dat is makkelijk!

En natuurlijk kan dit. Je kan 2D plannen nemen en die in SU in 3D omzetten. Maar volgens mij is dat de omgekeerde wereld. Ik ben ervan overtuigd dat minstens 80% van de SU gebruikers vandaag, als ze zouden weten hoe SU echt werkt, hoe je met Layout omgaat en misschien het gebruik van enkele plugins, dat ze eigenlijk al hun 3D werk en 2D werk binnen de oplossing van SU zouden kunnen maken omdat ze eigenlijk totaal geen andere programma’s meer nodig hebben. Want meestal hebben ze een 2D tekenprogramma, SU (om dan van 2D naar 3D te gaan) en dan meestal nog iets Powerpoint of Illustrator-achtig om een presentatie te maken naar de klant toe. Maar wat als je die 3 dingen binnen 1 oplossing zou kunnen doen? Namelijk SketchUp!

SU Pro stelt jou in staat dat te doen en ik ben ervan overtuigd dat het waarschijnlijk veel handiger, verstandiger, slimmer en efficiënter is om uiteindelijk een 3D ontwerp te gaan maken.
Dus niet meer eerst 2D plannetjes maar alles direct in 3D te ontwerpen. Dat klinkt moeilijk of lastig (en in het begin zal dit ook zo zijn) maar eens je start met het maken van een 3D model, ga je ook sneller zien wat er niet klopt qua verhoudingen of wat zou er praktisch gezien niet zo handig zijn? Dus je gaat daardoor al veel (ontwerpfouten) kunnen vermijden. Die fouten, als we ze zo mogen noemen, zou je wel ergens in het bouwproces tegenkomen … maar ondertussen zijn er misschien al bakstenen gelegd … en om die terug af te breken, dat kost meestal alleen maar geld. Dus is het misschien verstandiger om direct in 3D te ontwerpen zodat je eigenlijk al die foutjes, die men meestal pas merkt terwijl men aan het bouwen is, om die er al op voorhand uit te halen. Daarmee bespaar je jezelf veel tijd en veel kosten en natuurlijk ook voor jouw klant, de opdrachtgever.

Een 3D model, een ontwerp in 3D, gaat je een veel beter inzicht geven. Het gaat jou ook in staat stellen om een veel beter ontwerp te maken maar het grote voordeel is dat al wat je erna uit moet hebben qua plannen, snedes, aanzichten, documentatie, dat kun je nu heel makkelijk genereren zonder veel werk. Wat je gewoon doet is een zicht of een snede nemen uit het 3D model en of je er nu 10 of 100 nodig hebt … eigenlijk maakt dat niet zoveel werk extra. Terwijl dat in een klassieke workflow meestal wil zeggen dat alle klassieke plannetjes 1/1 eigenlijk van 0 opnieuw getekend moeten worden. Nu zeg je gewoon van die snede, die view en je bent klaar.

Maar dan zijn we er nog niet want dan ga je meestal met jouw ontwerp, presentatie, naar de klant. En deze willen meestal toch nog wel wat veranderen. En dan ga je bij de oude workflow je 2D pakket aanpassen, iets in SU aanpassen, de render aanpassen en dan nog de presentaties aanpassen. Dus je moet weer 3 of 4 stappen doen om alles up to date te krijgen. Maar dat is nu net het mooie, als je dit nu binnen SU gaat doen, alles binnen SU doet, dan hoef je enkel maar je 3D model aan te passen want alles wat je daar uithaalt en presenteert in Layout, gaat automatisch ook aangepast zijn. Je zal natuurlijk wel hier en daar nog een label of een afmeting moeten aanpassen maar je hoeft niet alle afbeeldingen terug te exporteren en te importeren in je Powerpoint, … Dit kun je gewoon allemaal gaan automatiseren en nogmaals, daardoor ga je heel veel tijd besparen.

Het klopt dat ontwerpen direct in 3D in het begin iets moeilijker en omslachtiger zou gaan en dat je het idee hebt dat het langer gaat duren maar eens je die workflow hebt, ga je zien dat je heel waarschijnlijk veel meer kan doen, betere plannen, betere presentaties, betere ontwerpen kan maken binnen minder tijd dan je vandaag doet.
Dus misschien een punt om toch eens bij stil te staan en er even over na te denken of je inderdaad niet beter die ‘van 3D naar 2D workflow’ kan gaan toepassen in plaats van van 2D naar 3D. Dat gaat er uiteindelijk voor zorgen dat jij jouw klant betere ontwerpen gaat bezorgen en mooiere ontwerpen gaat afleveren.

Wil je daar mee starten?
Hier kunnen wij je mee helpen met onze cursussen en trainingen.

SketchUp heeft geen zware computer nodig!

Video aan het laden...

Voor SU heb je een 3D videokaart nodig.
SU op zich lijkt een eenvoudig programma en soms lijkt men te vergeten dat SU een 3D modelleerprogramma is …
Een 3D modelleerprogramma stelt nu eenmaal hogere eisen aan een computer dan bijvoorbeeld voor Word te gebruiken of wanneer je op het internet wil browsen …
Je hebt best wel een recente computer nodig met een goede 3D videokaart.

SU vraagt zeker niet de laatste nieuwe hardware en je hebt dus niet van alles het beste en het nieuwste nodig zoals dat bij sommige andere 3D programma’s wel het geval is.
Eigenlijk eist Su vandaag wat de hardware standaard was van 5 jaar geleden dus zijn de eisen helemaal niet zo hoog!
Het is best dat je de systeemvereisten van SU nakijkt alvorens je ermee aan de slag gaat (de link hiervoor vind je bij deze video).
Voor Windows is er ook een check up tool en daarmee kun je makkelijk je systeem laten testen en die tool gaat je weten zeggen of jouw computer geschikt is voor Su ja dan nee + wat je misschien zou kunnen verbeteren.

Je moet het ook zo zien … vandaag koop je een laptop of een PC en veel van deze apparaten hebben dan een onboard videokaart en in de winkel zal men vaak zeggen dat je geen andere kaart nodig hebt …
Alles hangt natuurlijk af van waarvoor je SU gaat gebruiken.
Zijn dit kleine projectjes, dan zal die onboard videokaart misschien voldoende zijn maar als je grotere, meer complexe projecten gaat doen, hoe complexer en zwaarder jouw computer zal moeten zijn als je deze nog vlot wil kunnen gebruiken. In dat geval heb je misschien wel de laatste nieuwe hardware nodig.
Nog een ander belangrijk aandachtspunt!

Het is best dat je uiteindelijk een NVIDIA GTX videokaart hebt en GEEN AMD videokaart!
Waarom?
Dat is een lang verhaal maar onthoud gewoon dat je best een NVIDIA GTX kaart hebt. Dat is een game videokaart maar wat je dus niet nodig hebt, dat zijn de Pro videokaarten zoals de Quadro’s of Firepro’s.
Stel dat je een nieuwe computer of een nieuwe laptop wil kopen en je stapt een computerwinkel binnen dan zullen zij je wel vragen waarvoor je de computer wil gaan gebruiken …
Als jij zegt om 3D te tekenen dan is het advies in de meeste gevallen dat je een Quadro, een Firestation of een Firepro nodig hebt … MAAR dit is NIET ZO !!!
Niet voor SketchUp!

SU heeft daar geen enkel voordeel bij! SU zal zelfs trager zijn door een Quadro videokaart te gebruiken!
Dus het beste wat je voor SU, en niet alleen voor SU maar ook voor render oplossingen kan gebruiken, is een NVIDIA GTX, een game videokaart. Dit is de beste keuze voor SU en dus GEEN Quadro’s en Firepro’s want deze kosten meer en ze gaan niet sneller zijn!
Als je eraan denkt om een nieuwe computer of een nieuwe laptop te kopen maar je bent niet zeker, dan kun je ons steeds de configuratie die je in gedachten hebt of die je gekregen hebt, even doorsturen en dan kunnen we je laten weten of dit al dan niet een geschikt systeem is.