WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp tutorial: een keuken tekenen in 30 minuten

1.  Het basisontwerp: kast en diepvriezer/koelkast

Start om te beginnen een nieuw project; Steve mag je meteen verwijderen. Vervolgens kan je beginnen met het tekenen van het grondplan van de kast. Gebruik daarvoor afmetingen van 0.6 m op 3 m.

Maak van je grondplan een 3D-kast met de Push/Pull tool. Een kast bestaat meestal uit drie delen: sokkel, kast en afwerkingsblad. Laat ons zeggen dat we een totale hoogte van 90 cm willen: maak de sokkel dan 10 cm hoog, de kast 75 cm hoog en het afwerkingsblad 5 cm hoog. Maak eerst het volume van de sokkel. Daarop zet je het volume van de kast. Ook dat doe je met Push/Pull (houd de ctrl-toets of de option-toets ingedrukt). Daarboven komt het afwerkingsblad (ook weer met de Push/Pull tool in combinatie met de ctrl-toets of option-toets).

Als je aan de rechterkant een hoger stuk wilt waar je bijvoorbeeld een koelkast/diepvries in zet, dan moet je dat stuk afbakenen. Teken met het potlood een horizontale lijn van 60 cm aan de rechterkant van de kast, en trek die door naar de onderkant en de achterkant van de kast. Verwijder in het afgebakende volume de lijn tussen de kast en het afwerkingsblad: die heb je niet meer nodig. Vervolgens kan je het afgebakende volume verhogen tot 2 m met de Push/Pull tool.

Met dit basisvolume kan je nu verder werken. De sokkel staat meestal iets dieper dan de eigenlijke kast: met de Push/Pull tool kan je die 5 cm achteruitschuiven. Het afwerkingsblad steekt meestal iets uit, bijvoorbeeld 3 cm.

2.  Deurtjes

Nu heb je al een beter beeld van hoe je keuken er qua volume gaat uitzien. In de volgende stappen breng je de details aan. Breng allereerst de deurtjes van de kast aan. Daarvoor moet je je kast onderverdelen. Dat doe je door de onderkant van de kast (=bovenkant van de sokkel) te selecteren, en via de rechtermuisknop ‘Divide’ te kiezen. Als je je muis over de onderkant van de kast beweegt, kan je de kast dan onderverdelen in verschillende segmenten. Kies voor 4 segmenten van 60 cm, en bevestig door te klikken. De onderste lijn van de kast is nu in vier gedeeld, en met het potlood kan je op de breekpunten een verticale lijn naar de bovenkant van de kast tekenen om je deurtjes af te bakenen.

Je zou vervolgens  gewoon met de Push/Pull tool de deurtjes volume kunnen geven en in SketchUp is dat ook niet echt een probleem, maar als je later gaat beginnen renderen, ga je wel in de problemen komen: zwarte lijnen vallen bij renderen namelijk weg. Daarom gebruik je hier best een andere tool: Offset. Daarmee kan je je deurtjes lichtjes verschuiven, zodat ze wel als aparte objecten herkend worden. Verschuif je deurtje 2 mm, en geeft het vervolgens volume (2cm) met Push/Pull.

Als je zo 1 deurtje getekend hebt, kan je het kopiëren om je andere deurtjes te maken. Selecteer daarvoor het voorvlak van het deurtje, ga met de rechtermuisknop naar het menu ‘Select’, en kies ‘Connected faces’. Alle vlakken die in verbinding staan met het voorvlak zijn nu geselecteerd, en dat zijn in dit geval ook alle vlakken van het deurtje. Vervolgens kan je op de normale SketchUp manier (Move tool) je deurtje kopiëren. Let op: begin helemaal vanaf de buitenkant van de kast, zodat je als referentiepunt de 60 cm-verdelingen van kast kan gebruiken. Als je dat 1 keer doet en dan bij measurements 3x intikt, dan krijg je automatisch 3 kopieën van je oorspronkelijke deurtje. Normaal gezien heb je nu vier deurtjes op gelijke afstand van elkaar.

Tip: zoals eerder gezegd kan je de Orbit-mode oproepen door het scrollwiel ingedrukt te houden. Als je tegelijk de shift-toets en het scrollwiel ingedrukt houdt, roep je de Palm-mode op. Daarmee kan je het scherm zelf verplaatsen.

Nu moet je je koelkast en diepvries nog vormgeven. Die hebben beide een aparte deur. De onderste deur komt op dezelfde hoogte als het afwerkingsblad van de kast (90 cm). Teken daar dus een lijn. Aan de zijkant van de koelkast staat nog een lijn op de hoogte van de eigenlijke kast (85 cm): die heb je niet nodig en mag je verwijderen. Creëer ook hier met de Offset tool randen. De tool onthoudt de laatst gebruikte offset (in dit geval 2 mm). Als je je muis dus op het vlak dat je wilt verschuiven houdt en je dubbelklikt, dan verschuift de tool het vlak automatisch met 2 mm. Doe dat voor beide deuren. Geef het vlak vervolgens volume met de Push/Pull tool. Tip: ook Push/Pull onthoudt de laatst gebruikte afmetingen en hergebruikt die als je dubbelklikt op het vlak dat je volume wil geven.

Je kan vervolgens de lijn tussen de twee deuren verwijderen, en ook de lijnen tussen de deuren van de lage kast heb je niet meer nodig. Definieer tot slot de hele kast nog als 1 object door drie keer te klikken en via rechtermuisknop ‘make group’ te kiezen.

3.  Handgrepen

Om de kastjes te kunnen opendoen heb je greepjes nodig. Die zou je uit een bibliotheek kunnen halen, maar omdat het in deze tutorial de bedoeling is dat je nieuwe dingen leert, zal je ze hier zelf tekenen.

Start daarvoor met de Rotated Rectangle tool en teken een vlakje dat loodrecht op de deur staat: daarop kan je dan je handgreep tekenen. Teken met het potlood een handgreep die 4 cm uit de kast steekt, en verwijder alle overbodige lijnen. Ook het eigenlijke vlak heb je niet meer nodig: enkel de lijnen die de vorm van de handgreep aanduiden moeten overblijven.

 

Een handvat is meestal rond, dus kies je in plaats van de Rectangle tool de Circle tool. Teken een cirkel op het deurvlak, met het middelpunt op de bovenste lijn van het handvat. Kies als straal 1 cm. Selecteer dan alle lijnen die de vorm van de handgreep aanduiden (met de shift-toets): de cirkel die je getekend hebt moet het pad van deze lijnen volgen. Dat doe je met de ‘Follow me’ tool. Die vind je misschien niet terug in de standaard toolbar, maar wel in de Large Tool Set. Die vind je in het menu View, onder Tool Palettes.

Zorg dat de lijnen van je handvat geselecteerd zijn, kies de Follow Me tool en klik vervolgens op de cirkel die je net getekend hebt. Normaal gezien tekent SketchUp nu je handgreep. Definieer de handgreep nog als 1 object.

Deze handgreep heb je ook op de andere deurtjes nodig; gebruik daarvoor weer de Move tool. Let erop dat je de juiste referentiepunten gebruikt om te kopiëren.

4.  Kleur en materiaal

Vervolgens breng je de materialen aan. Klik op het verfpotje en kies een kleur. Voor de handgrepen kan je ook weer metaal kiezen, of iets anders wat je mooi vindt. Voor de keuken zelf kan je eens voor een fel kleurtje gaan, bijvoorbeeld geel en rood. Je zal zien dat alles ingekleurd wordt in dezelfde kleur: je kan wel altijd nog aparte vlakken met een andere kleur inkleuren.

5.  Kookplaat en spoelbak

Zo, de keuken is bijna klaar, maar natuurlijk heb je nog een kookplaat en spoelbak nodig. Die hoef je natuurlijk niet altijd zelf uit te tekenen: als SketchUp gebruiker heb je gratis toegang tot 3D Warehouse, de grootste online 3D database. Die open je via het menu Windows-Components. Zoek op Engelse termen: voor een spoelbak zoek je dus op ‘sink’. Je kan nu een keuze maken uit verschillende modellen. Als je er een kiest, dan wordt het model gedownload en kan je het in je keuken plaatsen. Hoe de spoelbak zich gedraagt in SketchUp, hangt af van hoe die ontworpen is. Je kan de spoelbak in ieder geval verplaatsen door een hoekpunt te selecteren en dan te verslepen tot de spoelbak op de afwerkingsplaat staat. Gebruik daarvoor eventueel meerdere standpunten, maar zorg ervoor dat je hoekpunt op de blauwe as blijft.

Vervolgens heb je nog een kookplaat nodig. Die kan je op dezelfde manier zoeken als de spoelbak (via Components), maar als je in Components op een link klikt, kan je ook de web interface van 3D Warehouse openen en daarin zoeken. Het is aan jou om te kiezen wat je het makkelijkste vindt.

Zoek naar countertop cooker en kies een kookplaat om te downloaden. Plaats de kookplaat op je afwerkingsblad. Als de kookplaat in de verkeerde richting ligt, kan je die nog draaien met de Rotate tool. De eerste klik bepaalt het punt waar je roteert, de volgende klik geeft de richting aan. Met de Move tool kan je de kookplaat nog nauwkeuriger plaatsen.

Er blijft nu nog één uitdaging over: hoe haal je het stukje afwerkingsplaat uit de spoelbak? Daarvoor bestaan verschillende manieren, maar vandaag gaan we voor Tape Measure. Daarmee kan je hulplijnen zetten. Vertrek vanaf de rand van je afwerkingsplaat en zet de hulplijnen vast op ongeveer de helft van de achterkant van de spoelbak. Zet extra hulplijnen aan elke kant, tot je met de hulplijnen een oppervlakte op het blad hebt afgebakend die weg moet om de spoelbak vrij te maken. Aangezien je nu het blad verder moet bewerken, kan je de spoelbak best voorlopig even verbergen (via rechtermuisknop – Hide).

Teken een rechthoek die de oppervlakte die je net hebt afgebakend bestrijkt. Je zal nu merken dat je met de Push/Pull tool niet door het blad zal kunnen snijden: dat komt omdat het blad samen met de rest van de kast een object vormt (dat je daarnet gedefinieerd hebt), en dus beschermd is. Om toch in het blad te kunnen snijden, moet je enkele handelingen uitvoeren. Verwijder eerst de rechthoek die je net getekend hebt (eventueel via “Undo”). Dubbelklik dan met de Select tool op het blad: nu kan je het blad wel bewerken. Teken weer dezelfde rechthoek als daarnet, en nu kan je met Push/Pull wel door het blad heen snijden. Kies dan in het Menu Edit – Last voor Unhide, en de spoelbak komt weer tevoorschijn. Je kan de hulplijntjes nu manueel verwijderen, of via Edit – Delete guides.

6.  Klaar!

Zo, zoals beloofd heb je binnen 30 minuten weer een 3D-object uitgetekend. Vergeet je project zeker niet te saven; je gaat je keuken later nog nodig hebben!

Ik hoop dat je hiervan weer veel hebt geleerd en dat je er plezier aan hebt gehad. Morgen krijg je weer een tutorial van mij, waarin je zal leren hoe je een simpel huisje moet tekenen en daarin je tafel en keuken kan plaatsen. Tot morgen!