WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp 2015, nu veroveren we de wereld!

Ben je klaar voor SketchUp 2015?

Zoals aangegeven door Trimble krijgen we elk jaar een nieuwe versie. 2014 is een uitzondering want het zullen er twee worden. 2014 werd gereleased  begin maart en nu hebben we dus SketchUp 2015. Het doel is dat we dus elk jaar in november een nieuwe release krijgen.

Heb je nog een actieve SketchUp Maintenance, dan heb je geluk en kun je direct aan de slag met de nieuwe versie.

Meer weten of SketchUp 2015 en andere belangrijke info?

Deze video is een opname van onze SketchUp 2015 informatie webinar.

Wil Je SkecthUp 2015 downloaden?

Wil je SketchUp Pro 30 dagen gratis proberen, download de SketchUp demo dan hier.

Wat is er nieuw in SketchUp 2015?

64-bit – eindelijk!

Waarschijnlijk is een van de meest gevraagde nieuwe features de 64-bit support! Wat is hier het voordeel van? Met een 32-bit versie ben je beperkt in de grootte van het te gebruiken model. Heb je een zwaar model dat net iets meer dan 1GB geheugen gebruikte dan werd SketchUp niet alleen traag, zou ook stoppen met werken.

Met 64-bit –op voorwaarde natuurlijk dat je een 64-bit besturingsysteem hebt– is de limiet niet meer de software maar hoeveel geheugen je in je computer hebt. En vandaag heeft iedereen als snel 4GB… dus je kunt dan al snel met een groter model gaan werken. Maar denk er aan, ook je videokaart en dergelijke moeten dan wel voorzien zijn voor snellere 3D-bewerkingen!

Een ander voordeel betreft de render plugins. Die zaten ook vast aan de 32-bit limiet van SketchUp. Maar de plugin bouwers zullen nu dus ook naar 64-bit kunnen overschakkelen waardoor ze dus ook grotere modellen kunt gaan renderen.

Je mag 64-bit niet verwarren met sneller, het gaat er vooral om dat je kunt gaan werken met grote modellen. Op deze manier kunnen we verder de wereld veroveren met SketchUp omdat er nu geen excuus meer is om te kiezen voor een andere 3D moduleeroplossing!

Ja, SketchUp is sneller.

Als je de eerste maal een groot model in SketchUp 2015 zult laden, zul je direct merken dat het allemaal veel vlotter zal werken… en je denkt natuurlijk: “ja, dat is die 64-bit…” maar dat is niet zo … Het SketchUp team heeft de kern van de render engine aangepakt en hierdoor werkt alles zoveel aangenamer zodat je ook met een groter model veel prettiger aan de slag kan.

Welke styles zijn sneller?

Zonder dat je het misschien weet gebruik je styles. Zonder styles zou je gewoon niets zien op je scherm. Dus de styles bepalen hoe je model er uitziet op je scherm (in de Layout en op papier).

Je heb de klassieke simpele styles zoals shaded en hidden lines. Maar je hebt ook de meer artistieke voorstellingen zodat het net lijkt alsof je een handgetekende voorstelling hebt.

De style zal dus ook bepalen hoe snel je model op je scherm kan worden getekend. Hoe simpeler de style, hoe sneller.

Nu kun je in het styles panel zien welke de snelste (simpele) styles zijn, deze zijn aangeduid met een icoon.

Uni licence

Tot vandaag werkte het SketchUp licentiesysteem met een aparte code voor Windows of Mac. Wat het natuurlijk niet zo handig maakte als je wilde switchen tussen de twee platformen

Dat probleem is vanaf nu opgelost. Je hebt nu één licentie en die zal werken op de twee platformen.

Ook kun je nog steeds de licentie op twee computers gaan activeren en dat kan dus een MAC en een Windows zijn (maar je kunt ze niet gelijktijdig gebruiken).

Nog een verschil is dat je voor de eerste activering wel een internet connectie nodig zult hebben!

30 dagen demo

Als je een nieuwe software wilt gaan gebruiken, zul je die eerst willen testen. Tot op heden was dat bij SketchUp acht uur. En dit was voor velen niet echt duidelijk omdat het zo kort was…

Vanaf nu werkt de SketchUp Pro demo 30 dagen zoals bij de meeste andere software het geval is.

Nieuw boog type.

In SketchUp 2014 kregen we al twee nieuwe manieren om een boog te tekenen, in SU2015 krijgen we er nog een vierde manierbij.

De 3 point arc, dus met deze tool kun je een boog gaan tekenen op basis van drie punten. Start, eindpunt en dan een derde punt, het raakpunt. Op deze manier kun je een curve gaan tekenen.

 

Vlakken onder een hoek.

Nog een nieuwe tekentool is de rotatie rectangle. Dit is een geavanceerde vorm van de normale rectangle tool. Zoals je weet, tekent die alleen graag rechthoeken op het grondvlak en gericht in de drie assen.

Met de nieuwe tool kun je nu dus ook rectangels -rechthoeken- gaan tekenen onder een hoek. Dus wil je direct een vlak tekenen dat bijvoorbeeld onder een hoekstaat van 45° dan kan dat nu in één actie!

IFC importer

Als we gaan zeggen dat SkethUp 2015 BIM compatible is, gaan velen nog steeds een beetje lachen…

Maar niets is minder waar… Je hebt natuurlijk heel wat pakketten die volledig om BIM draaien maar de vraag is: “wat gebruik je allemaal?” en een andere vraag is: “welke is de BIM en welke is de standaard?”. Het probleem hierbij is dat er niet echt een standaard is. Het gaat natuurlijk vooral om het classificeren van de objecten, het bepalen dat een object een muur, een vloer, een dak, een kolom is… en ja dat kan ook in SketchUp.

Je kunt een IFC- classificatie importeren en exporteren. Je kan niet alleen een volledig BIM-model importeren, als je in SketchUp gaat kijken zul je zien dat alles ook mooi de juist info weergeeft en dezelfde structuur. Je kunt in SketchUp een classificatie aan een groep of component geven en als je dat exporteert naar een ander BIM-pakket zal dat ook helemaal correct gebeuren!

Ondersteuning OS

Om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkhedenvan de moderne operating systems en het beveiligingsvoorschrift, heb je een recent operating systeem nodig.

Voor Windows is dat Windows 7 of 8

Voor MAC is dat 10.8 of hoger

Ondersteuning V10 Trimble panoramische camera

Met de overname door Trimble werd ook duidelijk dat ze SketchUp wilden gaan koppelen aan hun complexe GPS- en laserscanapparatuur. Het afgelopen jaar zagen we de eerste stappen hiervan met de Point Cloud tool.

In 2015 kun je werken met V10 panoramische foto’s om deze te gaan bewerken met fotomatch. Als je bijvoorbeeld een groot gebouw of een buurt in detail wilt gaan modelleren, zonder elke detail op te hoeven meten, kan het ook op basis van foto’s en de GPS-locatie van die foto’s. Met de V10 BTC software is het mogelijk een SketchUp export te maken en deze foto’s met GPS-info te gaan gebruiken in SketchUp.

In SketchUp kun je deze foto’s gebruiken en ze gaan modelleren met fotomatch. Dus kun je zeer accuraat en snel volumes van gebouwen gaan uittekenen.

Wat is nieuw in Layout 2015?

64-bit

Net als SketchUp is Layout nu ook volledig 64-bit. En dit biedt natuurlijk ook de mogelijkheid om te gaan werken met grotere Layoutdocumenten en dus kun je ook grotere SketchUp modellen gaan importeren en gaan bewerken.

Betere labels

Niet alleen kun je nu een label aanmaken met een rechteof een gebogen lijn, maar ook met een knik erin.

Maar het belangrijkste is dat je nu ook kan werken met de BIM-informatie. Als je een BIM-model hebt en het bestaat uit verschillende nested objecten, zul je standaard wel de naam krijgen van het bovenste object, maar je hebt nu ook de optie om elk onderdeel in de structuur te kiezen op basis van de hiërarchie. Maar je kunt ook nog gewoon kiezen voor volume of oppervlakte informatie als je die wenst te tonen.

Spellingscontrole
Op Windows (alleen Windows 8.0 en 8.1) is er nu ook een spellingscorrector beschikbaar; MAC had deze mogelijkheid al.

MultiSelect
Je kunt nu ook meerdere pagina’s of lagen gaan selecteren met shift select.

Dynamisch inladen van vectorweergaven
De vectorweergaven worden nu pas effectief geladen wanneer je de pagina echt gaat bekijken en niet meer wanneer je het document opent. Dit zorgt ervoor dat je Layout documenten sneller zullen openen.

3D Warehouse

3D Warehouse is opgezet toen SketchUp door Google werd overgenomen. Omdat het een manier was om 3D-modellen onder SketchUp gebruikers en Google Earth te gaan delen.

Met de overname door Trimble wordt het ook door Trimble zelf beheerd en hebben ze er ook grootste plannen mee. Wel het is nog steeds veruit de allergrootste gratis 3D-objecten database ter wereld en dat zal ook zo blijven. Dit is natuurlijk een zeer sterk punt van Sketchup dat geen van de andere concurrenten heeft!

Als je een architect of interieurontwerper bent,wil je natuurlijk dat je snel meubilair enzovoort kunt gaan invoegen, zonder dat je alles zelf moet gaan uittekenen. Hier biedt 3D Warehouse een oplossing voor. Het klopt dat het niet altijd de beste kwaliteit van modellen zijn maar daar gaat men nu iets aan doen. De modellen zijn dikwijls getekend door SketchUp gebruikers en dan gewoon gedeeld op 3D Warehouse.

Maar Trimble wil graag dat de producenten zelf gaan zorgen voor mooie, correcte modellen van hun producten. De producenten kunnen op die manier ook hun producten gaan promoten in 3D Warehouse zelf.

Ben je een ontwerper of producent die zijn product(en) wereldwijd wilgaan promoten aan 30miljoen actieve SketchUp gebruikers? Neem dan gerust contact met ons op!

Extention Warehouse.

Sinds SketchUp 2013 hebben we de extra functionaliteit van het Extention Warehouse. Ik ben er zeker van dat heel weinig gebruikers eigenlijk begrijpen wat hiervan het doel is.

Het doel van het SketchUp Team en Trimble is om ervoor te zorgen dat SketchUp een eenvoudig te gebruiken tool blijft. En niet zoals in andere 3D-programma’s dat als je start, je al even 101 icoontjes te zien krijgt.

Het Extention Warehouse laat dus toe om extra functies toe te voegen aan SketchUp en deze zijn merendeel ontwikkeld door andere gebruikers. Trimble zelf heeft niet het doel om SketchUp vol te gaan proppen met nieuwe functies. Maar hun doel is vooral om te zorgen dat de SketchUp motor telkens verbetert kan worden en dat het op die manier een platform wordt waar andere, nieuwe functies op gebouwd gaan worden.

Je moet het dan ook meer zien zoals Apple die de Iosse apparaten ontwikkelt (de motor) en de ontwikkelaars de toepassingen gaan ontwikkelen. En jij als gebruiker kan dan kiezen welke apps je wilt gaat gebruiken en welke niet.

Wil je SketchUp Pro 30 dagen gratis proberen, download de SketchUp demo dan hier.