WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp 2022, wat is er nieuw?

Lees Deze Tips Voor Je
Verder Gaat met Sketchup 2022

 • We raden je aan om NOG NIET meteen over te stappen naar 2022 ALS JE MOMENTEEL AAN EEN PROJECT MET EEN DEADLINE WERKT !!!
 • Je beschikt over een SketchUp subscription (Trimble ID login) die nog geldig is, dan kun je SketchUp 2022 met je bestaande login gebruiken! Je kan 2021 blijven gebruiken met je Trimble ID. (met een maximum van 2 gelijktijdige activaties)

 • Je hebt een SketchUp Classic licentie (serienummer). Als je SketchUp 2022 hiermee installeert, zal dit niet werken! SketchUp Pro commercieel kan alleen maar met een subscription gebruikt worden!

 • Als je plugins gebruikt, check dan even of deze al werken met 2022. Ook moet je de plugin(s) opnieuw installeren voor 2022.

 • De SketchUp Subscription is zowel voor Windows als voor Mac.

 • De single user licentie kan op 2 computers geactiveerd worden. Wanneer je een nieuwe computer gaat gebruiken, doe dan eerst ‘Sign Out’ op je oude computer alsook van mogelijk oudere SketchUp versies.

 • De SketchUp Subscription is een single user licentie. Dus persoonsgebonden, dit wil zeggen dat de licentie voor 1 gebruiker is. Meerdere gebruikers = meerdere subscriptions.

 • Voor Mac gebruikers, je hebt minimaal Mac OS 10.15 nodig!!!
  M1 wel geheel native ondersteunt.

 • Windows 10 en 11! Dus geen windows 7 of Vista meer.

 • Wanneer je om een bepaalde redenen SketchUp 2022 niet kan installeren (pc eisen of operating systeem) met een subscription kan je SketchUp 2019, 2020 en 2021 ook nog gebruiken.

Welke plugins werken al met SketchUp 2021:

Su Podium V2.5 : upgrade nodig naar 2.6
Su Podium V2.6 : Beschikbaar voor SketchUp 2022 als rbz installer
Vray V3 : upgrade nodig naar 5
Vray Next : upgrade nodig naar 5
Vray 5 : Beschikbaar voor SketchUp 2022
Skalp : Beschikbaar voor SketchUp 2022 (nog niet voor Mac M1)
Artisan : Beschikbaar voor SketchUp 2022
ProFile Builder 3 : Beschikbaar voor SketchUp 2022
PlaceMaker : Beschikbaar voor SketchUp 2022
Laubwerk : Beschikbaar voor SketchUp 2022
Lumion : Momenteel in SketchUp 2022 save as 2020 (live sync werkt wel)
Enscape : Nog niet beschikbaar voor SketchUp 2022
CabN8 : beschikbaar op 11/2 voor SketchUp 2022

Wanneer heb ik recht op SketchUp 2022?

Ben je een SketchUp Subscription gebruiker, dan hoef je niet te wachten op een 2022 licentie. Je SketchUp Subscription / Trimble ID werkt ook voor 2022 (als deze uiteraard nog geldig is).

We kunnen begrijpen dat je staat te springen om met 2022 aan de slag te gaan maar soms kan een klein beetje geduld oefenen, wonderen verrichten en je veel stress besparen!
Met +5000 actieve klanten, weten we na jaren welke gekke dingen er kunnen gebeuren en die stress en frustraties willen we je besparen.

Je hoeft ons niet te mailen of te bellen voor je SketchUp 2022 licentiegegevens. Als je een geldige subscription hebt dan kun je 2022 gewoon gebruiken met je bestaande Trimble ID.

Heb je nog een classic licence, dan kun je deze niet meer verlengen of upgraden. Je kan wel overstappen naar een Subscription (huur licentie op jaarbasis). Als je dat wenst te doen, neem dan contact met ons op. Of koop hier een nieuwe subscription aan.

Heb je een verlopen subscription, dan kan je gewoon een nieuwe subscription aanschaffen, dat kan via deze pagina of contacteer ons.

Wat is er nieuw in SketchUp 2022? [Deel 1]

Bekijk deze video om te ontdekken wat er nieuw is in SketchUp 2022.0

Nieuw in SketchUp 2022.0

Naast de nieuwe functies bevat deze versie ook heel wat bugfixes en stabiliteitsverbeteringen.

Compatibiliteit

Windows  10  en 11– 64 bit only.

Waar SketchUp 2022 minimaal  OpenGL 3.1. videokaart. Wanneer je een oudere computer zonder 3D videokaart hebt, kan het mogelijk zijn dat SketchUp niet meer werkt.

Voor Mac,

OS X 10.13 is niet meer supported!

Wel  10.16 en de nieuwe 12!

Wil je weten of je computer geschikt is voor SketchUp 2022? Er is een nieuwe Check Up tool voor Windows. Meer info en hardware advies vind je hier.

SketchUp 2022.0

Dit is de eerste versie van SketchUp 2022.

Zoals we met SketchUp 2021 hebben gezien, is het de intentie van Trimble om elke 3 maanden een update uit te brengen die niet enkel bugfixes bevat maar ook nieuwe functies.  Dit om continu nieuwe verbeteringen en nieuwe functies te kunnen brengen.

Zoekfunctie.

Met deze zoekfunctie kan je makkelijk meer info vinden over welke functies je kan gebruiken en zo meer info en het gebruik van deze functies ontdekken.
Dit voor alle SketchUp functies en het neemt normaal de commando’s mee van de plugins die je geïnstalleerd hebt.
Het is niet alleen een zoekfunctie, het is ook een manier om de functie te activeren.
De zoekfunctie kan je activeren vanuit de standaard toolbar of via Shift+S.

Lasso Selecteren

We hadden al een hele reeks selectiemethoden in SketchUp. Met de selectietool/pijltje en toetsen kan je al op verschillende manier selecteren. Alsook door een selectie vlak te tekenen.
Vanaf nu hebben we ook een Lasso tool waarmee we kunnen selecteren.
Dat betekent dat je op je scherm een organische vorm kan tekenen als selectieveld om objecten te gaan selecteren. Dit werkt zoals met het selectievak (window). Met de klok mee, selecteer je alleen wat geheel in de getekende vorm valt. Tegen de klok in, selecteer je alles wat er in valt, of de selectie vorm raakt.
Je kan dit zelf nog aanpassen in Preference.
De Lasso selectie kan je activeren vanuit de toolbars.
En waar Spatie de sneltoets is voor de selectie tool, is SHIFT+SPATIE de snelfunctie voor de Lasso Tool! En werkt perfect samen met de andere manier van selecteren en deselecteren.

Tag Tool

Sinds SketchUp 2020 zijn Layers van naam veranderd naar Tags. Je kon dan een tag toepassen door een Tag actief te zetten en daar dan op te tekenen, alsook aanpassen via het Entity venster of via de Tag toolbar.
Met de nieuwe Tag Tool kan je Tags ‘painten’ op objecten in SketchUp.
Je selecteert de Tag die je wenst toe te passen en dan de Tag Tool. En hiermee kan je dan de Tag toepassen op de objecten die je aanklikt.
Je kan ook sample en replace doen zoals met de Material Paint tool.

Color by layer (tag)

Deze functie bestaat al lang, alleen is deze functie nog onbekend voor vele SketchUp gebruikers. Een Tag kan je een kleur geven met de Color By Tag functie, deze zat verstopt onder de Details knop.
Nu kan je de functie direct aanzetten met het knopje in get Tag window.

Freehand tool

De freehand tool bestaat al lang, alleen was hij niet echt zo bruikbaar omdat je geen aanpassingen kon doen aan het aantal segmenten in de lijnen/bogen die ontstaan.
Met de modifier key kan je dit nu aanpassen.
.

Arc tool update

Als je de Arc tools gebruikt, krijg je een aantal visuele hulplijnen.
In SketchUp 2022 krijg je nog een verbeterde ondersteuning en kan je locken.

Move Stamp

Deze functie werd al in de laatste update van SketchUp 2021 geïntroduceerd.
Maar voor vele gebruikers is deze nog onbekend.
Met een snelle 2 x control op Windows, command op Mac, krijg je een nieuwe functie waarbij je een object kan plaatsen zoals een stempel functie. Kan handig zijn om bijvoorbeeld snel planten random te plaatsen.

.

Zoekfunctie scènes

Het werken met Scene/viewport is super belangrijk om je model goed te managen; alsook hoe je makkelijk je beelden/plannen naar LayOut kan sturen.
In complexe projecten heb je dan 10tallen scènes, met de search functie kan je nu snel op naam zoeken naar de gewenste scène.
Er is een verschil tussen Mac/Windows.

Snedes minder in de weg

De manier dat snedes worden getoond is verbeterd en hierdoor zitten ze minder in de weg en zijn ze makkelijker en correcter selecteerbaar. Eveneens zijn enkele problemen met foute weergaves van het 3D model opgelost.

Minder last van clipping

In bepaalde omstandigheden en bij bepaalde camera instellingen leek het alsof dat er een deel van je model weggesneden werd (zonder snede).
Dit noemt men clipping en is een normaal verschijnsel in realtime 3d applicaties. Het is alsof een deel van het model in de cameralens zit en daarom niet getoond werd.
Dit is nu in vele gevallen opgelost.
Alsook het gebruik van de Hide Rest of Model zorgt ervoor dat clipping niet gebeurd wanneer een object dan alleen zichtbaar is.

.

Verbetering aan Tape Measure Tool

Bij het gebruik van de Tape Measure tool, bij het meten, was het nadeel, dat wanneer je de muis bewoog na het meten tussen punt A en B, de afstand direct verdween.
Deze blijft nu zichtbaar in de Value Control Box (rechtsonder in het scherm).
Hetzelfde gebeurt wanneer je een maat uitzet met een hulplijn.

Export image ongelimiteerde resolutie

Wanneer je een afbeelding exporteert, dan was de maximale resolutie hiervan 9999*9999 pixels. Deze limiet bestaat niet meer en je kan nu theoretisch gezien ongelimiteerde resoluties exporteren. Nu, er is natuurlijk nog een limiet en deze wordt dan bepaald door je videokaart, alsook van de maximale resolutie die je zou kunnen exporteren.

Exploding function 2-3 x sneller.

De Explode functie is 2-3 x sneller geworden wat in complexe modellen en voor complexe groepen of componenten een hele verbetering is.

Ruby zou sneller zijn

De Ruby versie zelf is niet geupdate, echter werkt die nu wel sneller. Waardoor heel wat plugins ook sneller zullen werken.
Het positieve gevolg is ook dat vele plugins die werken op 2021 ook zullen werken op 2022. Check altijd de juiste info per plugin, sommige plugins zullen wel een update nodig hebben om op 2022 te werken

.

Wat is er nieuwe in LayOut 2022

Ontdek in deze video wat er nieuw is in LayOut 2022.0

 

Auto-Text nieuwe opties.

Scale, Naam viewport en beschrijving.

We kunnen nu de tags gebruiken :
<Scale> geeft de schaal beschrijving van de viewport
<Ratio> geeft de schaal in als absolute waarde van de viewport
<SceneName> geeft de naam van de viewport weer die in SketchUp werd gegeven aan de scène
<SceneDiscription> geeft de beschrijving van de viewport weer die in SketchUp werd gegeven aan de scène
<SectionName> geeft de naam van de snede weer die in SketchUp werd gegeven aan de snede
<SectionSymbol> geeft het symbool van de snede weer die in SketchUp werd gegeven aan de snede

Doortellen van Labels

Je kan er nu voor zorgen dat objecten met dezelfde naam toch een unieke nummering krijgen.
Deze kan je instellen bij AutoText als Sequence functie. En dan kan je hier een eigen auto tag voor maken.

Maken van inhoudsopgave

Dit is natuurlijk handig bij het opmaken van grote complexe LayOut documenten zodat we een inhoudsopgave kunnen genereren met Tags.
<PageCount>
<PageName>
Door <PageName(02)> te gebruiken en dan specifiek de pagina bij de tag in te voegen, krijg je de naam van die pagina.

Zoom Selection.

Je kan nu ook Zoom Selection toepassen op LayOut items, dit maakt het werken met Layout sneller dan het manueel in en uitzoomen in een zwaar document.

Kleine verbeteringen en bugfixes.

In deze nieuwe versie zijn eveneens heel wat kleine verbeteringen en veranderingen aangebracht alsook een reeks van bekende bugs opgelost.

Hoe kan je starten met SketchUp 2022.0?

Wanneer je al SketchUp 2021 hebt, zal je een melding krijgen dat er een update is zodat je die automatisch kan laten downloaden en installeren.
Gebruik je nog geen SketchUp 2021 en heb je wel een Subscription die geldig is, dan kan je eveneens deze nieuwe versie downloaden en gebruiken.