WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Vraag je je af of een SketchUp-training echt de moeite waard is? Je bent niet de enige! Veel SketchUp-gebruikers beginnen vol enthousiasme, maar lopen al snel tegen frustraties en beperkingen aan.

Dit is het verhaal van Sonja, en misschien herken je jezelf er wel in…

Het verhaal van Sonja

‘Best wel een handige tool om snel wat in 3D te zetten.’ Zo begon het ook voor Sonja (of hoe je ook bij SketchUp bent gekomen).

Je bent ermee aan de slag gegaan. Na een tijd vraag je je af: kan het ook meer, makkelijker, sneller? Je spreekt er met een paar mensen over en vraagt waar je een cursus kunt volgen. Het antwoord is vaak: “Je bent toch niet gek, daarvoor moet je toch geen cursus volgen. Kijk naar YouTube-video’s of gratis tutorials online!” En je denkt, misschien hebben ze gelijk.

Dus ga je een paar avonden los met YouTube-video’s. Heel wat dingen worden duidelijker, maar je merkt al snel dat de ene A zegt, de andere B, en nog een andere zegt: geen A en B, maar je moet F doen. In plaats van duidelijker, wordt het verwarrender.

 

Dan vind je ergens een oud SketchUp-handboek (over SketchUp 8) en denkt, nu ben ik gered. Maar het ziet er toch anders uit, niet alles werkt nog zo. Terug naar af.

Ondertussen merk je dat je liever in SketchUp werkt dan in je 2D tekenpakket. Waar SketchUp eerst alleen was om je 2D plannen in 3D te zetten, heb je nu iets van: waarom teken ik alles twee keer? Je 2D tekenpakket kan ook in 3D, maar dat is zo complex dat je het snel hebt opgegeven. Gelukkig kwam je SketchUp tegen.

Maar laatst had je een project ‘op plan’. Toen de ‘bezetter’ was langs geweest, klopten de plannen niet meer met de realiteit. De kasten waren klaar voor productie, maar nu moeten 47 plannen, snedes en details manueel worden aangepast. Dit moet toch anders kunnen?

De zoektocht naar kennis.

Dit nooit meer. Je gaat op zoek naar een SketchUp-training. Er is veel aanbod, en je kiest voor een bekend trainingscentrum dat 101 verschillende trainingen aanbiedt. Tien avonden met maximaal twintig deelnemers.

Al snel merk je: was dit wel de beste keuze? Er zijn mensen die SketchUp nog nooit hebben gezien. Mensen die nooit een computer hebben gebruikt. Mensen die bij alles een vraag of opmerking hebben. Mensen die SketchUp beter kennen dan de docent. En de docent? Die laat vooral graag zien wat hij met andere programma’s heeft gemaakt.

De teleurstelling

Misschien hadden je collega’s gelijk: je moet gek zijn om (daar) een SketchUp-training te volgen. Je leert er niet veel nieuws.

De verlossing

Je geeft niet op en komt uiteindelijk bij Masters in SketchUp uit. Zij geven alleen SketchUp-trainingen, werken 1 op 1 of in groepen van maximaal vier deelnemers. De trainers doen hun eigen projecten alleen met SketchUp. Je twijfelt nog, je bent klaar met teleurstellingen. Maar je zet de stap.

De kracht van een goede training

Je training start met een online voorbereiding en je merkt bij de eerste video al dat je nu meer hebt geleerd dan in 125 uur YouTube-video’s kijken en tien avonden zwoegen. Je begrijpt nu ook waarom er zoveel tegenstrijdige informatie is. Veel gebruikers die hun kennis delen, hebben de basis van SketchUp niet begrepen, en dat gaat snel fout.

Bij Masters in SketchUp zorgen ze dat je de basis van SketchUp juist begrijpt, anders blijf je met problemen zitten. Na de online voorbereiding merk je hoeveel tools en functies je nog niet kende. Je zag altijd op tegen het gebruik van Short-Cuts, maar nu zie je hoeveel tijd je ermee bespaart.

Jouw volgende stap

Super gemotiveerd start je met de eerste dag van de live training. Hoeveel positieve verrassingen ga je nog ervaren? Al snel komt het geheime wapen boven tafel: LayOut! Je kan niet geloven dat niemand je eerder de mogelijkheden van die tool heeft laten zien.

Meer en meer realiseer je dat als je alles met SketchUp en LayOut had gedaan bij het project ‘op plan’, de aanpassingen maar enkele uren hadden geduurd in plaats van vier dagen manueel 2D lijntjes aanpassen en fouten corrigeren. Je merkt dat dit geen SketchUp-training is. Die heb je al gehad in het voorbereidende deel. Hier ontdek je de workflow om alles binnen SketchUp te doen met de vele tools die je nog niet kende.

Nu begrijp je het! De mensen die denken dat een goede SketchUp-training een gek idee is, begrijpen SketchUp verkeerd en weten niet wat het echt kan.

Na de training zie je hoe je je manier van werken kan verbeteren door alles met SketchUp en LayOut te doen. Je doel is om volgend jaar je abonnement op je 2D-pakket te kunnen stopzetten. In je achterhoofd denk je: waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Waarom leert men op scholen een verouderde manier van werken? Waarom was ik zo lang blind voor de mogelijkheden van SketchUp? Het is niet de fout van SketchUp3D.be… zij vertellen dit verhaal al jaren.

Het is nu aan jou!

Het verhaal van Sonja is geen uitzondering. Afgelopen week deelden drie deelnemers in onze SketchUp Fast training bijna hetzelfde verhaal als Sonja. En letterlijk, Peter zei: “Ik weet het, je hebt me dit tien jaar geleden al aangeraden. Ik kan alleen maar kwaad zijn op mezelf nu…”

Dus, nu is het aan jou. Is het gek om een SketchUp-training te volgen? Ja of nee?

Wil jij in de tweede helft van 2024 hier verandering in brengen? Neem dan hier de eerste stap en ontdek hoe je jouw SketchUp-vaardigheden naar een hoger niveau kunt tillen bij Masters in SketchUp!

Wens je komende tijd jouw SketchUp skills te verbeteren?