WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Je hebt het vast al eens gezien: dat plaatje van twee mannetjes die een kar met vierkante wielen voortduwen. Iemand reikt hen een rond wiel aan, maar ze wuiven het weg met: “Sorry, te druk.” Herkenbaar? Dit is een perfecte metafoor voor hoe veel professionals vandaag werken: vastzitten in oude gewoontes, te druk om efficiëntere oplossingen te omarmen.

Dagelijks zie ik mensen klagen over hoe inefficiënt hun werk is, hoeveel tijd ze verliezen en hoe ze overweldigd zijn door taken. Maar wanneer je hen een manier biedt om slimmer te werken – een oplossing die niet alleen hun workflow verbetert, maar ook hun winst verhoogt – krijg je vaak als antwoord: “Ja, dat klinkt goed, maar ik heb nu even geen tijd.” Of nog erger: “Dat is te duur.” De ironie? Precies dat gebrek aan tijd en de angst voor kosten is wat opgelost kan worden door efficiënter te werken en slimmer te investeren.

Waarom Veranderen We Pas Als Het Echt Moet?

Ons brein is geprogrammeerd om pas in actie te schieten als het echt moet. Overleven, energiebesparing en instinctieve besluitvorming zorgen ervoor dat we liever blijven doen wat we kennen. Als iets niet direct een bedreiging vormt, stellen we het uit. Maar als je pas verandert als je geen keuze meer hebt, ben je vaak al te laat.

Een perfect voorbeeld hiervan is DeepSeek, tot een paar dagen geleden, een relatief onbekend Chinees AI-bedrijf dat met een budget van slechts 6 miljoen euro in anderhalf jaar tijd een AI chatbot ontwikkelde die de concurrentie met OpenAI, Google en Meta aankan. Waarom? Omdat het moest. De VS blokkeerden hun toegang tot geavanceerde AI-technologie, waardoor ze zelf innovatieve methoden moesten bedenken. Het resultaat? Ze deden in 18 maanden wat andere bedrijven met miljarden aan budgetten niet konden. (het zal wel iets meer en langer zijn geweest)

Nog een goed voorbeeld: SpaceX. Terwijl NASA en Boeing met bureaucratie en inefficiënte processen worstelen en miljarden spenderen om 1 lancering te doen, lanceert SpaceX bijna maandelijks een testvlucht van Starship en dit voor enkele miljoenen. Waarom? Omdat zij geloven dat interplanetaire kolonisatie moet gebeuren. Die sense of urgency drijft hen tot ongekende innovatie en snelle iteratie.

Maar Wat Heeft Dat Met SketchUp Te Maken?

Meer dan je denkt. In landen zoals Vietnam, Pakistan en Egypte wordt SketchUp vaak als hét ontwerp- en documentatie platform gebruikt. Waarom? Omdat dure CAD-software simpelweg geen optie is. Voor hen is efficiëntie geen keuze, maar een absolute noodzaak. Daarom benutten ze SketchUp volledig, van het modelleren tot de presentatie en technische documentatie.

In deze landen zie je vaak architecten en ontwerpers die zelfs de meest complexe gebouwen volledig in SketchUp uitwerken, inclusief technische details en materiaalspecificaties. Ze hebben geen andere keuze dan alles uit één platform te halen, terwijl hier veel professionals blijven werken met inefficiënte, omslachtige workflows. Daar komt nog bij dat ontwerpers in andere landen hun werk met trots en plezier delen. Ze laten zonder schroom zien wat ze hebben gemaakt en hoe ze SketchUp optimaal benutten. Hier is het vaak een ander verhaal. Ik moet soms mensen letterlijk sleuren om hun resultaten te delen, alsof het een geheim is dat ze SketchUp gebruiken. Dit gebrek aan openheid en uitwisseling belemmert innovatie en vooruitgang.

Hier heerst nog steeds het idee dat SketchUp slechts een “simpel 3D volume programma” is, terwijl het wereldwijd door ingenieurs en ontwerpers wordt gebruikt als een volwaardige ontwerp- en documentatie tool. Het verschil? 

De noodzaak om efficiënter te werken. Want wie zich geen dure softwarepakketten kan veroorloven, zoekt de slimste manier om meer te doen met minder middelen.

Toch blijven veel mensen hier werken met een inefficiënte workflow:

  • Eerst een 2D-schets in CAD.
  • Dan een 3D-model in SketchUp 
  • Vervolgens een hertekening in een ander 2D-pakket.
  • Daarna opnieuw uitwerken in SketchUp.
  • Uiteindelijk een screenshot in PowerPoint plakken om te presenteren.

En als de klant wijzigingen wil? Alles opnieuw aanpassen. Dit leidt al snel tot 20 uur onnodig werk per project. Bij 10 projecten per jaar verlies je 200 uur aan inefficiëntie, oftewel 15.000 euro aan verspilde tijd.

“Ja, Maar Die Training Is Te Duur…”

Echt? Laten we eens rekenen. De tuin training, deze is 8 dagen training in totaal, investering  van 3000 euro zorgt ervoor dat je jaarlijks 15.000 euro aan tijdwinst boekt. Dat is een ROI van 500%. Toch hoor je vaak: “Misschien later.” Maar dat betekent dat je concurrenten die wél efficiënt werken, jaren voorsprong opbouwen. Tegen de tijd dat jij bijtrekt, hebben zij hun processen al geoptimaliseerd en hun marges verhoogd.

En laten we eerlijk zijn: wat betekent “te duur” eigenlijk? Stel, je zou jaarlijks 15.000 euro weggooien door inefficiënt te werken, maar je krijgt de kans om dat voor een fractie van de prijs terug te verdienen. Waarom zou je dat dan niet doen? Je zou toch ook geen auto kopen zonder te leren rijden?

Het probleem is dat veel mensen kosten en investeringen door elkaar halen. Kosten, dan is het geld weg. Een investering levert rendement op. Het is geen geldverspilling, het is een manier om je winstgevendheid en efficiëntie te vergroten. Wie blijft vasthouden aan oude workflows, omdat “het altijd zo gewerkt heeft,” loopt uiteindelijk vast in achterhaalde methodes. En erger nog: ze laten anderen hen voorbijstreven.

En hoe langer men stilstaat, hoe groter het gat wordt om het dicht te rijden… hoe groter de investering zal worden om het dicht te rijden…

Denk eens terug aan hoe snel bedrijven zich moesten aanpassen tijdens de corona crisis. Plots werd digitalisering geen luxe meer, maar pure noodzaak. Binnen enkele dagen schakelden bedrijven over op online meetings, webshops en nieuwe werkmethodes. Waarom? Omdat ze moesten

De vraag is: wil jij wachten tot je moet, of neem je vandaag actie om de voorsprong te pakken?

Wat Kun Je Vandaag Doen?

  1. Evalueer je workflow: Werk je nog met meerdere programma’s en kopieer je informatie meer dan eens? Stel jezelf de vraag: Hoeveel tijd verlies ik?
  2. Creëer je eigen noodzaak: Wacht niet tot je concurrentie efficiënter werkt dan jij. Maak de keuze om nu slimmer te werken.
  3. Investeer in vaardigheden: Leer hoe je SketchUp volledig benut, zodat je sneller en effectiever kunt werken.
  4. Stop met handmatig 2D tekenen: Veel professionals blijven gewend om handmatig 2D-tekeningen te maken voor verschillende aanzichten van meubels, kasten en constructies. Dit kost niet alleen veel tijd, maar verhoogt ook de kans op fouten. Met SketchUp kun je deze aanzichten automatisch genereren en direct aanpassen vanuit je 3D-model. Waarom zou je een kast in vijf verschillende aanzichten opnieuw tekenen (laat staan bij aanpassingen), als je die met één klik uit SketchUp kunt halen? 

Wil je weten hoe je SketchUp volledig kunt benutten?

👉 Bekijk hier onze SketchUp training en workflow-optimalisatie en start met efficiënt werken.

Resultaten ontdekken van de efficiente worflow 100% in SketchUp?

 

Accordion with PDF Viewer