WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp 2014 : Wat is er nieuw in SketchUp 2014 en Layout.

Ontdek in deze video wat er nieuw is in SketchUp en Layout 2014.

3D Warehouse

Het concept achter 3D warehouse is oorspronkelijk opgezet door Google. Het doel was om de grootste online 3D objecten database te worden en dit is hun ook aardig gelukt. Toen SketchUp door Trimble werd overgenomen was dan ook het plan om ook het 3D warehouse mee over te nemen.

Nu is het dus zover en draait het 3D warehouse volledig onder het beheer van Trimble.

Het eerste wat dan ook opvalt is de nieuwe, frisse interface. Daarnaast is de zoekfunctie verbeterd en krijg je een betere preview.

Maar nog belangrijker is dat je meer informatie te zien krijgt ivm het object. Je kan nu zien hoe groot het bestand is en hoeveel polygonen het bevat, hoeveel materialen, je kan nu ook een 3D preview bekomen. Op die manier kan je beter beoordelen of het object geschikt is voor jou of niet.

Daarnaast kan je ook zien hoe dikwijls het is gedownload en kan je het delen op je website en op sociale media. Dit is zeer handig voor de producenten van producten, op die manier kunnen ze hun 3D object makkelijker aanbieden aan de rest van de wereld.

Je kan de objecten downloaden op de 3d warehouse website.

Maar je kan het natuurlijk ook nog steeds gaan gebruiken via het Components window in SketchUp. De functionaliteit is nog dezelfde maar het werkt nu ook via Trimble 3D warehouse.

SketchUp Bim Systeem

Het was al mogelijk om je SketchUp model te gebruiken binnen een BIM software maar je had niet de mogelijkheid om BIM informatie toe te kennen aan je model.

BIM is het Bizzwoord in de architectuurwereld, waarbij de informatie van het gebouw en zijn onderdelen vanaf het concept tot de dag dat het gesloopt zal worden gemanaged worden op een centrale plaats. Waar vroeger iedere discipline op zijn eigen eiland werkte is het met BIM de bedoeling dat iedereen gaat samenwerken en dat de informatie centraal beschikbaar gesteld zal worden.

Je kan dus vanaf nu een BIM classificatie structuur gaan importeren en deze IFC informatie gaan toekennen aan je groepen en componenten. Eens dat er een IFC structuur geïmporteerd is, kan je die via Entity info gaan toekennen aan je objecten. Heb je bv een deur dan zal je een IFCDoor classifier toekennen aan de deur, hiermee zal de BIM software dan ook weten dat het object dus een deur is.

Daarna kan je het SketchUp model gaan exporteren als IFC model. Bij de export kan je opties aangeven over bv welke IFC classifiers te gaan gebruiken.

Ruby 2.0

Met Ruby script heb je de mogelijkheid om SketchUp zelf uit te brieden met nieuwe functies. Het Ruby script systeem is dan ook helemaal onderhanden genomen en er zijn nieuwe functies beschikbaar.

Deze update is niet voor alle SketchUp gebruikers van belang maar onrechtstreeks heeft dit wel gevolgen.

Als je zelf een plugin gebruikte in SketchUp 8 of 2013 dan is de kans groot dat hij het momenteel niet meer doet, als die dus niet geupdate is voor 2.0.

Gebruik je een render plugin; SU-Podium en Vray For SketchUp, deze zijn momenteel wel helemaal up to date, maar Render-in op het moment van het schrijven dus nog niet.

 

Nieuwe Arc/Boog tools.

In deze nieuwe versie hebben we 2 nieuwe boog tools, namelijk pie-arc en centre point arc. Dit naast de bestaande 2 point arc tool.

Het verschil zit hem vooral in de manier van tekenen. Bij de 2 nieuwe tools plaats je eerst het center punt, dan de radius van de boog en dan bepaal je de hoek van de boog. Bij de centre point tool krijg je alleen de boog. Bij de pie arc tool krijg je een opgevuld vlakje van de boog als taartstuk.

Snellere Berekening van Schaduw.

Het berekenen van de schaduw zal nu sneller zijn. Dit vooral als je een snelle 3D videokaart hebt. De berekeningen zullen dan ook op de videokaart worden gedaan wat kan leiden tot 15x sneller resultaat. Dit ga je vooral merken in grotere projecten. Waar men vroeger de “schaduwen” tijdens het werken moest uitzetten om nog vlot te kunnen werken, kan men ze nu laten aanstaan.

Wat is er nieuw in Layout 2014

Layout Autotekst

Met de nieuwe functie van autotekst kan je heel wat aanpassingswerk gaan besparen. De autotekst is een code en deze code kan worden vervangen door een tekst die we willen gebruiken. Er zijn een reeks van voorgedefinieerde codes maar je kan natuurlijk ook je eigen codes gaan definiëren. Codes zoals naam, project, datum, tijd, paginanummering zijn standaard maar je kan je eigen codes ook gewoon aanmaken.

De codes kunnen we beheren via “File>Document setup>autotext”.

Hier kan je codes aanpassen of aanmaken en natuurlijk de tekst aanpassen die ze moeten tonen.

Als je de code in een tekstvlak gebruikt binnen je pagina, zal Layout ze gaan vervangen door de opgegeven tekst.

Het voordeel hiervan is dat je maar op één centrale plaats een verandering moet doen indien nodig.

Slimme Labels.

Dit is ook een functie die je veel tijd kan besparen.

Als je binnen SketchUp je groepen en componenten een naam geeft, dan kan een label van dit object binnen Layout die naam weergeven.

Dus je plaatst een label vanop een object, dan zal layout dit invullen met de naam van het object.

De tekst kan natuurlijk ook nog aangepast worden.

Verbeterde vector rendering.

Layout vector rendering kan nu ook gebruik maken van de rekenkracht van de

3D videokaarten. Dit kan leiden tot 15x snellere berekeningen en dus veel aangenamer werken.

 

Verbeterde Algemene prestaties.

Door de verbeterde vector rendering zal je snel merken in grote bestanden dat Layout veel vlotter werkt wat natuurlijk veel aangenamer is.

 

Hoe kan je SketchUp 2014 aanschaffen.

Heb je een SketchUp 2013, dan heb je recht op een gratis upgrade via het maintenace subscription programma.

Heb je een SketchUp 8 of ouder dan moet je een upgrade aanschaffen. dit kan door de aankoop van een maintenance programma, dit kan voor 3,2 of 1 jaar.

Upgraden kan via deze pagina.

Heb je nog geen SketchUp Pro? Die kan je hier aanschaffen.