WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Wat is 3d tekenen

Met 3D tekenen of beter gezegd 3 dimensionaal tekenen, kunnen we de reële wereld gaan nabootsen en de indruk wekken dat deze echt is. Een 3D tekening op een computer heeft het voordeel dat deze vanuit alle standpunten bekeken kan worden. Je moet dus niet voor elk standpunt opnieuw gaan tekenen.

Wat we ervaren is dat ongeveer 80% van de mensen die niet met ontwerpen en het tekenen van plannen bezig zijn, zich niet kunnen voorstellen hoe een 2D plan er in werkelijkheid (in 3D) zal gaan uitzien.

Niet iedereen beschikt over de kunde om zich een 2D plan in zijn gedachten/fantasie om te zetten naar een 3D beeld. Door de komst van 3D tekenprogramma’s is het dus veel makkelijker geworden om een 3D voorstelling te maken van bijvoorbeeld een nieuwe huis, interieur, keuken of tuin.

Dit verklaart ook de opmars van 3d programma’s en de vraag naar 3d beelden. Er bestaan diverse 3d programma’s gaande van eenvoudig tot heel complex. Van goedkoop tot heel duur. Eén van de meest gebruikte 3D tekenprogramma’s ter wereld is SketchUp.

SketchUp werd in het jaar 2000 gelanceerd en veroverde al vrij vlug de harten van vele creatieve mensen omdat het zo snel, makkelijk en intuïtief werkt. SketchUp is ondertussen uitgegroeid tot een complete oplossing om snel en makkelijk 2D plannen en presentaties te maken van je 3D model. We zien echter nog veel te veel mensen die eerst alles in 2D tekenen en dan in 3D weer alles gaan hertekenen. Dat is uiteindelijk dubbel werk!

Ik ben ervan overtuigd dat je beter ineens alles in 3D kan ontwerpen en tekenen. Hieruit kan je dan in enkele klikken zoveel 2d plannen, snedes en aanzichten halen als je wilt, zonder iets terug opnieuw te moeten uittekenen.

Hierdoor ga je ook sneller werken, zeker wanneer er aanpassingen aan plannen dienen te gebeuren. Dus tekenen in 3D en ontwerpen in 3d heeft alleen maar voordelen en is veel sneller dan een traditionele 2d workflow.