WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

De geschiedenis van SketchUp informatie

Algemene SketchUp informatie 

Sinds 2013 is de officiële naam Trimble SketchUp omdat Trimble in 2014 SketchUp overgenomen heeft. Het toepassingsgebied van SketchUp is enorm uitgebreid gaande van civiele, mechanische toepassingen, architectuur tot film & game ontwerpen.

@last software is degene die in ‘2000 SketchUp ontwikkeld heeft. Later, in ‘2006 werd het overgenomen door Google. In ‘2012 werd er door Google reeds aangekondigd dat SketchUp door Trimble zou overgenomen worden en in ‘2013 was het dan zover. Trimble was oorspronkelijk met hele andere toepassingen bezig, zo maakten zij navigatie oplossingen voor de zee – en de luchtvaart maar zij zijn ook de grondleggers van ons huidige GPS systeem en toepassingen. Plug-ins kunnen snel en gemakkelijk geïnstalleerd en gedeactiveerd worden.

Het doel van SketchUp is om de overgang van 2D naar 3D tekenen heel soepel, natuurlijk en eenvoudig te maken. Verder biedt het programma toegang tot het 3D warehouse, één van de grootste 3D objecten bibliotheken ter wereld!!! Ook kan je als gebruiker van SketchUp eigen toepassingen en functies bouwen bovenop het programma, de zogeheten plug-ins. Versie 2013 heeft ook een Extention warehouse, een online verzameling van alle plug-ins voor SketchUp.

Over @Last Software.

In 1999 werd SketchUp ontwikkeld door door Brad Schell and Joe Esch die werkten voor het startup bedrijf @Last Software in Boulder, Colorado, USA.

In augustus‘2000 werd SketchUp gereleased als algemene 3D content creatie tool. Hun slagzin was 3D voor Iedereen – “3D for Everyone”. Deze slagzin is zeer belangrijk en wordt tot op de dag van vandaag in ere gehouden. Het idee achter het programma is dat iedereen capabel moet zijn om in 3D te kunnen tekenen. Het programma biedt dezelfde vrijheid als het tekenen met potlood en papier. Verder beschikt het programma over een eenvoudige interface waardoor je heel gemakkelijk van 2D naar 3D kan switchen. Het programma is eenvoudig in gebruik en gemakkelijk aan te leren. Zo kan je met ontwerpen gaan spelen wat in traditionele 3D pakketten quasi onmogelijk is.

Al in ‘2000 won SketchUp verschillende prijzen waaronder de prijs voor het pakket met de kortste leertijd in vergelijking met andere 3D pakketen.

Over Google en SketchUp.

@Last software werd in 2006 door Google overgenomen omdat men SketchUp zeer geschikt vond om 3D content te maken voor Google Earth. Er werd door Google ook een gratis versie van SketchUp gemaakt daar het snel en gemakkelijk aan te leren is en eenvoudig is in gebruik. Zo kwamen veel mensen in contact met het programma. Ze gingen 3D huizen en gebouwen natekenen in 3D om ze nadien op Google Earth te plaatsen.

Het was Google die het 3D warehouse liet ontwikkelen. Elke gebruiker kan hier zijn modellen delen met anderen. Ook werd LayOut geboren. LayOut is een vector based 2D pakket waarmee 2D plannen en presentaties gemaakt kunnen worden van een 3D model.

De laatste versie onder Google was Google SketchUp 8.

Over Trimble en SketchUp

Trimble SketchUp 2013 werd gelanceerd op 21 mei 2013. Het Extention Warehouse, de online verzameling van SketchUp Plugins, was de belangrijkste nieuwigheid. Het Maintenance Subscription – Onderhoudsprogramma voor SketchUp werd eveneens door Trimble geïntroduceerd.

Trimble SketchUp 2014

Op 28-2-2014 kondigde Trimble zijn nieuwe versie aan SketchUp 2014. De eerste versie die de nieuwe toon zet van de weg die Trimble wenst te bewandelen. Een van de grote veranderingen is een van top tot teen nieuwe interface en gebruikerservaring van 3D Warehouse (hiervoor Google 3D Warehouse) Dit is de grootste online 3D objecten database ter wereld. Er is vooral gesleuteld aan gebruiksgemak en aan de beoordeling van de kwaliteit van de 3D modellen.

Daarnaast zijn er ook de nodige verbeteringen en nieuwigheden aan SketchUp en aan LayOut.

Lees hier meer over de SketchUp 2014 release.

Het Push/Pull Patent.

SketchUp beschikt over 1 patent nl. de Push/Pull, de belangrijkste en bekendste tool in SketchUp. Met de Push-Pull kan je zeer eenvoudig een 2D vlak manipuleren door erop te duwen of aan te trekken en zo maak je dan een 3D volume.

Trimble SketchUp 2015

Op 3/11/2014 lanceerde Trimble SketchUp 2015. Hiermee zien we duidelijk welke richting Trimble met SketchUp uit wil. SketchUp was ooit bedacht als voorontwerp software, maar vandaag kan SketchUp zoveel meer.

Dus vandaag kan je SketchUp gebruiken voor alle fases van een project. Van het eerste idee tot de uitvoering.  Dus SketchUp is echt wel meer dan wat lijntjes tekenen alleen…

Alle info van de SU2015  vind je hier.