WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp 2021, wat is er nieuw?

Lees Deze Tips Voor Je
Verder Gaat met Sketchup 2021

  1. We raden je aan om NOG NIET meteen over te stappen naar SketchUp 2021 ALS JE MOMENTEEL AAN EEN PROJECT MET EEN DEADLINE WERKT !!!
  2. Je beschikt over een SketchUp subscription (Trimble ID login) die nog geldig is, dan kun je SketchUp 2021 met je bestaande login gebruiken! Je kan 2020 blijven gebruiken met je Trimble ID. (met een maximum van 2 gelijktijdige activaties)
  3. Je hebt een SketchUp Classic licentie (serienummer). Als je SketchUp 2021 hiermee installeert, zal dit niet werken! Je SketchUp 2021 licentie begint met WA, dus het ingeven van de VA- licentie zal niet werken!
  4. Als je plugins gebruikt, check dan even of deze werken met 2021. Eveneens moet je de plugin opnieuw installeren voor 2021. 
  5. De SketchUp Licentie is zowel voor Windows als voor Mac.
  6. De single user licentie kan op 2 computers geactiveerd worden. Wanneer je een nieuwe computer gaat gebruiken, doe dan eerst ‘Remove licence’ op je oude computer voor classic licenties. En een Sign Out als je een subscription gebruikt.
    De SketchUp Licentie is een single user licentie. (tenzij het specifiek een netwerk licentie is). Dit wil zeggen dat de licentie voor 1 gebruiker is.
  7. Voor Mac gebruikers, je hebt minimaal Mac OS 10.14 nodig!!!

Welke plugins werken al met SketchUp 2021:

Su Podium V2.5 : upgrade nodig naar 2.6
Su Podium V2.6 : Beschikbaar voor SketchUp 2021
Vray V3 : upgrade nodig naar 5
Vray Next : Beschikbaar voor SketchUp 2021
Skalp : Beschikbaar voor SketchUp 2021
Artisan : Beschikbaar voor SketchUp 2021
ProFile Builder 3 : Beschikbaar voor SketchUp 2021
PlaceMaker : Beschikbaar voorSketchUp 2021
Laubwerk : Beschikbaar voor SketchUp 2021
Lumion : Beschikbaar voor Lumion 11
Kubity : Beschikbaar voor SketchUp 2021
Enscape : Beschikbaar voor SketchUp 2021

Wanneer heb ik recht op SketchUp 2021?

Ben je een SketchUp Subscription gebruiker, dan hoef je niet te wachten op een 2021 licentie. Je SketchUp Subscription werkt ook voor 2021 (als deze uiteraard nog geldig is).

Wanneer jij nog een geldige SketchUp Maintenance (Classic licentie) hebt, dan ontvang je een upgrade naar SketchUp 2021.
We kunnen begrijpen dat je staat te springen om met 2021 aan de slag te gaan maar soms kan een klein beetje geduld oefenen, wonderen verrichten en je veel stress besparen!

Je hoeft ons niet te mailen of te bellen om naar je SketchUp 2021 licentie te vragen want wij krijgen deze namelijk ook met vertraging toegestuurd en we moeten ook de tijd krijgen om elke licentie aan de juiste gebruiker toe te wijzen en de e mails te versturen.

Heb je geen geldige maintenance meer lopen op een classic licence, dan kun je deze niet meer verlengen of upgraden. Je kan wel overstappen naar een Subscription (huur licentie op jaarbasis). Als je dat wenst te doen, neem dan contact met ons op.

Wat is er nieuw in SketchUp 2021? [Deel 1]

Bekijk deze video om te ontdekken wat er nieuw is in SketchUp 2020.0

Nieuw in SketchUp 2021.0

Naast de nieuwe functies bevat deze versie ook heel wat bugfixes en stabiliteitsverbeteringen. Voor Mac OS Catalina zouden de meeste problemen opgelost moeten zijn …

Compatibiliteit

Windows  10 – 64 bit only.

Waar SketchUp 2021 minimaal  OpenGL 3.1. videokaart. Wanneer je een oudere computer zonder 3D videokaart hebt, kan het mogelijk zijn dat SketchUp niet meer werkt.

Voor Mac,

OS X 10.13 is niet meer supported!

Wel 10.14, 10.15 en de nieuwe 11!

Wil je weten of je computer geschikt is voor SketchUp 2021? Er is een nieuwe Check Up tool voor Windows. Meer info en hardware advies vind je hier.

SketchUp 2021.0

Dit is de eerste versie van SketchUp 2021.

Zoals we met SketchUp 2021 hebben gezien, is het de intentie van Trimble om elke 3 maanden een update uit te brengen die niet enkel bugfixes bevat maar ook nieuwe functies.  Dit om continu nieuwe verbeteringen en nieuwe functies te kunnen brengen.

Pre Design (subscription only)

Met deze nieuwe functie kun je lokale weerdata opvragen op basis van geolocatie.
Rekening houden met de omgeving en het klimaat wordt alleen maar belangrijker.
Met deze data kun je een beter ontwerp maken betreffende het klimaat en het energiegebruik van een gebouw.
Pre Design kan je vertellen hoe je het best om kan gaan met een bepaalde hoeveelheid glas in bepaalde zijdes van een gebouw of aan welke zijde je best schaduw geeft alsook wat de impact zal zijn van de mogelijke voorgestelde oplossingen.

Installer

Er is ook een nieuwe installer die een betere installatie ervaring geeft.
Maar heel handig is dat deze automatisch checkt of er nieuwe updates zijn en die je deze info geeft wanneer je SketchUp opstart. Dan heb je de keuze om de update al dan niet te installeren.
Wanneer je dat doet, gebeuren de installatie en de update automatisch, iets wat in vroegere versies vrij verwarrend was.
Voor je een update installeert, is het altijd handig om eerst even te checken of je dit wel zou doen net voor een deadline …

Tag folders

De Tags window (ex Layers) heeft nu 2 belangrijke nieuwe functies.
Het is nu mogelijk om folders te maken in je Tags. Dus je kan nu tags gaan groeperen in logische groepen bijvoorbeeld. Zo kun je ze dan in 1 keer allemaal onzichtbaar of zichtbaar maken.
Dit maakt het gebruik en het organiseren van een model weer vele malen efficiënter.
Je kan nu ook een folder in een folder in een folder maken.

De andere nieuwe functie is een zoekfunctie voor Tags. Dus als je nu 101 tags hebt, dan kun je ze nu makkelijker gaan zoeken.

De Tag folders zijn ook beschikbaar (controleerbaar) vanuit LayOut.

Live Components

Misschien ken je de Dynamische componenten al … Live components gaat nog een stap verder. Ze maken het mogelijk om objecten dynamisch te gaan aanpassen via 3D Warehouse en dan in SketchUp te downloaden. Nadien kun je deze nog verder gaan configureren in SketchUp via het nieuwe Live Components venster.
Dit is een nieuwe functie die nog verder ontwikkeld zal worden in de toekomst.

Update generate report

Het generate report window is geheel vernieuwd, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring.
In de toekomst zullen hier ook nog nieuwe functies aan toegevoegd worden waardoor het mogelijk wordt om net nog wat meer te doen met generate report.

Nieuw bestandsformaat in sketchup 2021

Het belangrijkste dat je hiervan zal merken, is dat bestanden nu vooral kleiner zullen zijn dan in de vorige versies.
Dit zorgt ervoor dat bestanden nu makkelijk 50% kleiner zijn dan in de vorige versies. (bespaart je opslagcapaciteit)

Andere veranderingen

Naast de nieuwe functies zijn er verschillende kleine verbeteringen en bug fixes.
En daarnaast … is het even wennen want er is een compleet nieuw logo!
Er werden verschillende logo’s veranderd.
3D Warehouse, Extension Warehouse, Extension Manager, Send to LayOut.
Dus als je deze gewoon bent om te gebruiken, dan zal het even zoeken/wennen zijn.

LayOut

Wat Layout betreft zijn er bij deze release geen specifieke nieuwe functies.
Je kan nu wel de Tag folders in LayOut 1 op 1 controleren zoals in SketchUp.

Wat is er nieuw in SketchUp 2021.1?

Het doel van Trimble is om op regelmatige basis updates uit te brengen van SketchUp en dit is de eerste update van 2021. Bij deze update is vooral gewerkt aan de consistentie van het werken met tools om hiermee de efficiëntie van het werken met SketchUp nog te verhogen.
De eerste momenten kunnen nog even wennen worden maar eens je weet wat er veranderd is, zal je merken dat het precies altijd al zo geweest is …
Deze aanpassingen gaan vooral over de, wat men noemt de ‘modifier keys’. Dat zijn CTRL, SHIFT, ALT of de Command key op Mac.

Om het visueler te maken, krijg je nu ook een betere aanduiding te zien bij het icoontje van de tool. Zo zie je beter in welke ‘modus’ je aan het werken bent.

Aan/Uit indicatie functies blijvend.

In het verleden was het ook verwarrend dat je bij de ene functie moest de knop CTRL moest inhouden en bij de andere tool moest je 1x aantikken om te activeren. Of bij Push/Pull bleef soms de ene keer het plusje staan en de andere keer ging het dan weer weg …
Vanaf deze versie wordt het 1x de toets aanklikken om te activeren en 1x klikken om te deactiveren.

De ‘modifier’ blijft nu ook actief wanneer je zou Orbitten of Pannen alsook wanneer je ESC gebruikt.
Dus wat je moet onthouden is dat je vanaf nu zelf de modifier functie zal moeten uitzetten.

Pre-lock inference.

Bij bepaalde tools zoals Rotate, Rectangle, Circle was het al mogelijk om een ‘Pre-Lock’ functie te nemen op een richting die je wenste te tekenen.
Deze functie werkt nu ook op de Line, Tape Measure en Move tool.

Dat betekent concreet dat als je nu de ‘pijltjestoets naar links’ gebruikt, dat je de lijn tool op de groene as kan locken voordat je de lijn start.

De veranderingen per tool.

Line tool.

De mogelijkheid om de as te locken met de pijltjes toetsen voor je de lijn start. (de line tool moet wel eerst geactiveerd zijn)

Eraser.

Om CTRL/SHIFT/ALT/CMD te gebruiken, moest je in vorige versies de toets altijd inhouden. Vanaf nu is het de toets 1x indrukken en de functie blijft actief.

Erase heeft nu ook meerdere functies naast het verwijderen van lijnen. Ook het verbergen en het smooth (rond) maken van vlakken. Nu kan je ook makkelijk dingen weer iets minder ‘smooth’ maken. En SketchUp toont je nu ook automatisch de verborgen lijnen om ze makkelijker te kunnen selecteren.

Push-Pull.

Het gebruik van het ‘+je’ (create new face) functie werkt nu consistenter. Bij vorige versies moest je steeds goed opletten of het +je actief bleef (met CTRL op windows of de Option key op Mac).
Vanaf nu zal het +je actief blijven totdat je het zelf stopt, of een andere functie gaat gebruiken.

verder wordt het gebruik van de Push-Pull “Stretch” ook duidelijker. Wat is die stretch functie denk je dan?! Deze kun je zien al een Move functie van een gehele vlak, zonder dat je dat vlak eerst moet selecteren.
Stretch activeer je door de Alt toets op Windows en de CMD toets op Mac.

Move.

Zowel de move, als de move-copy als de Autofold functie zijn nu blijvende functies. (tot jij ze gaat deactiveren)

Dit maakt het veel makkelijk om met een move copy bv. planten random te gaan plaatsen met 1 actie.

Scale.

De functies op scale worden nu bruikbaarder met de Toggle functie. Dit is misschien even wennen omdat je in de vorige versies de toetsen altijd ingehouden moest houden.

Rotate.

De rotate-copy functie is nu ook een blijvende functie. (tot jij ze gaat deactiveren)
Dit maakt het met een rotate copy veel makkelijk om bv. planten random te gaan plaatsen met 1 actie.

Protractor.

Het maken van hulplijnen met de gradenboog kan nu ook op een continue manier.

Tape Measure.

Het maken van hulplijnen met de meet tool kan nu ook op een continue manier.

Paint Bucket.

De opties van de Paint Bucket zijn nu ook blijvende toggle functies. en dit voor het vervangen van kleuren, alles in te kleuren met dezelfde kleur en het inkleuren van alles wat verbonden is.

Beter georiënteerde vlakken.

Een van de zaken waar zeer veel SketchUp gebruikers het moeilijk mee hebben is wat nu de betekenis is van die witte en blauw/grijze vlakken?
Als je in vorige versies een rectangle tekende, dan was die zeer vaak met de blauw/grijze zijde naar boven gericht. Nu, zal de witte zijde meestal naar boven gericht zijn.
Ook wanneer je gaat push-pullen, zal de witte zijde aan de juiste kant zitten.
Dit betekent echter niet dat een complexer object ook een volwaardig volume zal worden. Hiervoor moet je nog steeds Push-Pull met het +je gebruiken.

Extensions Menu.

In vorige versies had je geen Extension menu in het hoofdmenu totdat je een plugin/extension installeerde. Vanaf deze versie heb je altijd een Extension menu.
Dat betekent dat het Extension Warehouse en de Extension Manager verhuisd zijn van het Window menu naar het Extension menu. Alsook het Developers sub menu.

Status Bar en Instructor update.

Voor elke tool is de melding in de statusbar geupdate en waar nodig aangepast. Alsook zijn de veranderingen opgenomen in het instructors panel.

IFC4 classificatie en export.

SketchUp export nu ook IFC4.1.
IFC is een open BIM classificatie standaard welke het makkelijker maakt 3D projecten van de ene naar de andere applicatie te importeren en te exporteren. En dit met het behoud van alle informatie.
SketchUp ondersteunt nu 2 standaards voor export IFC2.4 en 4.1.

Eenheden in Live Components.

Live Components zijn een onderdeel van SketchUp Labs en ze werken voor SketchUp Shop en 3D Warehouse en je kan ze dan ook invoeren in SketchUp Pro.
De nieuwe versie neemt nu ook de juiste eenheden aan.

Hoe kan je starten met SketchUp 2021.1?

Wanneer je al SketchUp 2021 hebt, zal je een melding krijgen dat er een update is zodat je die automatisch kan laten downloaden en installeren.
Gebruik je nog geen SketchUp 2021 en heb je wel een Subscription die geldig is, dan kan je eveneens deze nieuwe versie downloaden en gebruiken.

SketchUp 2021.1 en plugins.

Het merendeel van de plugins zal correct werken na de update van 2021.0. Deze versie bevat wel een Ruby update en die kan invloed hebben op de werking van bepaalde plugins.
Su-Podium, Enscape, V-ray en Skalp werken perfect met 2021.1