WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Veel gestelde vragen over SketchUp – Q&A

Welke zijn de veel gestelde vragen over SketchUp?

Hieronder vind je een lijst met de meest gestelde vragen. We proberen hierop een zo duidelijk mogelijk antwoord te formuleren. Staat je vraag of het antwoord dat je zoekt er niet tussen, dan mag je ons steeds contacteren.

Klik op de vraag om het antwoord te bekijken.

Welk type Pc of Mac heb ik nodig om SketchUp te gebruiken?

Wil je vlot en goed kunnen werken met SketchUp dan heb je op zich geen super computer nodig maar een recent model is natuurlijk wel aangeraden. Alles hangt natuurlijk ook af van wat je met SketchUp wenst uit te tekenen… een badkamer of een wolkenkrabber…

Wat zeker wel belangrijk is dat je over een Windows 10 besturingssysteem – 64 bit – beschikt of een Mac OSX 10.14 of hoger.

Kijk altijd even de systeemvereisten na.

Ik installeer SketchUp en deze start niet na de installatie?

Wat belangrijk is dat je over een Windows 10 besturingssysteem – 64 bit – beschikt of een Mac OSX 10.14 of hoger.

Dat je windows en OSX versie helemaal up to date zijn met alle updates.

Dat je computer een 3D video kaart nodig heeft om SketchUp  te gebruiken.

Kijk altijd even de systeemvereisten na. en gebruik de CheckUp tools even die je op die pagina vindt. Als deze al niet start, is je computer dus niet geschikt om met SketchUp te werken.

SketchUp loopt regelmatig vast of werkt niet meer.

Als dit voor hebt, dat is nooit leuk en ook niet handig! Er zijn 2 belangrijke mogelijkheden om de oorzaak te vinden.

1. Loopt SketchUp altijd vast of crashed het altijd bij een bepaalde actie of bij een bepaald project? Wanneer je specifiek kan vaststellen dat het steeds bij een bepaalde actie in een bepaald project misgaat maar dat eenzelfde actie geen crash veroorzaakt als je het doet in een nieuw project, dan is er heel waarschijnlijk iets mis met het project/3D model waar je het probleem in ervaart … Het kan bijvoorbeeld zijn dat het om een groot/complex/zwaar project gaat. Een oorzaak kan zijn dat je tegen de limieten van je computer aanloopt. Een mogelijke oplossing is dan het project te vereenvoudigen/optimaliseren.
Wanneer het niet om een zwaar of complex model gaat, dan kan het zijn dat je modellen van het 3D Warehouse gedownload hebt waar iets mis mee is … Save je project onder een andere naam en delete dan de modellen die je gedownload hebt. Dit kan soms het probleem oplossen als er een fout in een model of in de gebruikte materialen zit.

2.SketchUp loopt vast of crashed ad random, bij elk project.
Je computer wordt waarschijnlijk regelmatig ge update (automatisch) zowel bij Windows als bij Mac … Hierbij kunnen aanpassingen gebeuren die invloed hebben op de werking van bepaalde programma’s. Zo worden ook drivers geupdate waaronder ook de drivers van je videokaart. Zulke updates kunnen soms problemen veroorzaken.
Als je dit merkt dan is een oplossing die in 80% van de gevallen werkt, SketchUp eerst verwijderen (deïnstalleren) en dan de nieuwste versie van SketchUp installeren.

Iets wat je ook steeds kan doen als je problemen blijft ondervinden is de SketchUp Tool voor windows proberen en kijken of die aangeeft wat er fout is.

Kan ik mijn SketchUp Licentie op meer dan 1 Pc – Mac gebruiken?

De SketchUp licentie is een Stand-alone licentie type. Dit wil zeggen dat bij normaal dient gebruikt te worden als voor 1 gebruiker op 1 computer. SketchUp licenties zijn op naam, dus gebonden aan een gebruiker. Nu het is echter wel mogelijk om de licentie 2x te activeren. Dus je kan SketchUp bv. wel installeren en activeren op je vaste PC en op je Laptop.

Indien je met meerdere personen op meerdere computers gelijktijdig wil gaan werken, dan zijn meerdere licenties aangeraden. Er bestaat een netwerk licentieoplossing maar hiervoor is de minimum afname minstens 5 seats.

Kan ik mijn licentie zowel op Windows als op Mac gebruiken?

Vanaf SketchUp Pro 2015 is het mogelijk om je licentie zowel op Windows als op Mac te gebruiken. Oudere licenties zijn steeds platform gebonden.

Heb ik een internet connectie nodig om SketchUp te gebruiken?

Je hebt alleen een internetconnectie nodig om SketchUp de eerste maal te activeren (voor een stand alone versie). Eens de licentie geactiveerd is heb je geen internetconnectie meer nodig.

Wat is het verschil tussen SketchUp Pro en Make – SketchUp Pro en Gratis?

Er zijn heel wat verschillen tussen de Pro en de gratis Make versie. Niet alleen zit er een verschil in de functies maar het verschil zit hem ook in de licentievoorwaarden. Tot mei 2012 was het toegestaan om de gratis versie (google sketchup 8) te gebruiken in een professionele/commerciële omgeving. Nadien is dit dus niet meer toegestaan.

Wat zijn de beperkingen van de gratis Make versie?
  • Geen commercieel / professioneel gebruik
  • Geen extra programma’s zoals layOut en style builder
  • Geen dynamische componenten
  • Geen solid tools
  • Geen rapporten exporteren
  • Geen import/export van andere 3d formaten zoals dwg/dxf
  • Geen hoge resolutie export jpg,png,bmp
  • Geen printen op schaal, lagere kwaliteit
Mag ik de Gratis versie van SketchUp gebruiken?

Indien je SketchUp gebruikt in een commerciële/professionele omgeving dan is het gebruik van de gratis – Make versie niet meer toegestaan.

Heden zijn de licentievoorwaarden zo opgesteld dat de gratis versie (ook al is het SketchUp 8) niet meer mag gebruikt worden in een commerciële omgeving. Gebruik je SketchUp voor hobby doeleinden of dergelijke dan kan je natuurlijk wel nog de Make versie gebruiken.

Ik ben student. Bestaan er ook studentenlicenties?

Ja van SketchUp Pro bestaat er ook een studentenversie. Dit is een individuele licentie op naam van de student en is voor 1 jaar geldig. Om in aanmerking te komen voor een studentenlicentie moet je kunnen aantonen dat je student bent in een relevante studierichting. Meer info over studentenlicenties vind je hier.

m-7e658d0d0b19d50022ddf23469503f1be9674532

Ik ben leraar en wens SketchUp in mijn klas te gebruiken … kan en mag dat?

Natuurlijk kan je als leraar of als school SketchUp gebruiken in de klas. We vinden het trouwens zeer positief dat leerlingen/studenten kennismaken en leren werken met SketchUp.

Voor meer informatie zie deze pagina of contacteer ons.

Bestaat SketchUp Pro ook nog in het Nederlands?

Het klopt dat er een SketchUp 8 versie was in het Nederlands maar dit was nooit een ‘officiële’ versie en het was ook geen Pro versie.

Dus er is geen Nederlandse versie van SketchUp Pro. SketchUp is beschikbaar in het Engels, Frans en Duits.

Meer informatie over welke oplossingen we hiervoor kunnen bieden, vind je hier

Wat is die maintenance subscription en moet ik dat nemen?

Het maintenance subscription of onderhoudsprogramma zorgt ervoor dat je SketchUp Pro steeds helemaal up to date is en dat jij steeds gebruik kan maken van de updates en upgrades die er uitkomen (zolang je maintenace geldig is).

Als je een nieuwe licentie koopt, is er minstens 1 jaar maintenance inbegrepen … dus ja dat is verplicht. De maintenance kan bij aankoop ook afgesloten worden voor 2 of 3 jaar. Op deze manier bescherm je jezelf tegen prijsstijgingen in de toekomst en weet je dat je steeds met de laatste versie kan werken.

Vervalt mijn licentie als ik mijn maintenance niet verleng?

Wanneer je maintenance vervalt, zal je SketchUp niet plots stoppen met werken. Je kan gewoon verder werken en je licentie zelf blijft ook gewoon geldig. Het enige wat je niet meer kan als je maintenance verlopen is, is gebruik maken van de nieuwe versies die uitkomen. Denk eraan dat als je maintenace verlopen is en je wilt daarna wel weer verlengen, dat je dan een extra bedrag zal moeten betalen omdat je dan onder een upgrade valt, welke duurder is dan een maintenance verlenging.

Wij sturen je 30 dagen voor de vervaldag en op de vervaldag een email als herinnering ivm je maintenace verlenging en stellen je dan de opties voor.

Ik heb geen recente SketchUp licentie meer… kan ik upgraden?

Indien je geen recente SketchUp licentie meer hebt, bv een SketchUp 2014, 2013, 8 of ouder, dan kan je nog steeds upgraden naar een nieuwe versie. De upgrade geeft je dan toegang tot de laatste nieuwe versie en bevat eveneens 1 jaar maintenance (uitbreidbaar naar 2 of 3 jaar). Zo ben je weer helemaal bij met de nieuwe functies en verbeteringen binnen SketchUp.

Welke support mag ik verwachten als ik SketchUp Pro koop?

In de licentie en het maintenance programma zit er support. De support omvat alle problemen in verband met installatieproblemen of problemen die zich voordoen bij het gebruik van het programma die tot een crash leiden.

Vragen en problemen bij normaal gebruik van het programma zijn niet voorzien onder de licentievoorwaarden.

Maar heb je een probleem dan kan je ons steeds contacteren en zullen we bekijken hoe wij je kunnen helpen. Of je kan je ook aanmelden op een van onze vraag en antwoord sessies.

Meer info vind je hier.

Ik heb een probleem met SketchUp, wie kan mij helpen?

Indien je een probleem ervaart bij de installatie van SketchUp of een crash probleem hebt bij het gebruik van SketchUp, dan kunnen we je helpen onder het SketchUp maintenance programma.

Indien je met een probleem zit of vragen hebt over het gebruik van SketchUp, bv. hoe teken ik xyz, … hoe los ik dit probleem op …? Wij kunnen je helpen.

We hebben over de laatste jaren heel wat artikels geschreven en video’s gemaakt, misschien staat het antwoord daar al tussen…

Deze artikels kan je hier vinden

Heb je hier geen antwoord gevonden dan kan je ons nog steeds contacteren en kunnen we het probleem/de vraag bekijken en zien hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Ik wil SketchUp leren, wat zijn de verschillende manieren en welke is de beste?

Een nieuw programma aanleren is steeds een nieuwe uitdaging, SketchUp is zeker makkelijk aan te leren in vergelijking met andere 3D programma’s. Maar er is toch een goede basis nodig wil je correct, snel en efficiënt met SketchUp kunnen werken.

We bieden verschillende oplossingen aan zoals :

Boeken

Video tutorials

Cursussen

Ik wil een cursus volgen, wat mag ik daarvan verwachten?

Ben je totaal nieuw of gebruik je SketchUp al een tijd, we raden steeds aan om eerst onze startercursus te volgen. Over de jaren heen zien we dat inderdaad heel veel mensen SketchUp gebruiken en er mooie dingen mee doen. Maar toch het programma nog niet helemaal optimaal en correct gebruiken.

Onze basiscursus is gericht om je eerst en vooral de juiste basis van SketchUp bij te brengen en om er snel en efficiënt mee te werken. Op deze basis kunnen we dan verder werken om meer specifieke topics aan te leren.

Welk is het beste SketchUp boek?

Als de Engelse taal geen belemmering is (dus een basiskennis), dan zijn de Hands-on Tutorial boeken de beste boeken. Ze zijn een stap voor stap tutorial handboek die je makkelijk zelf kan volgen. Bij elke stap staat een afbeelding dus je ziet steeds wat er moet gebeuren of wat het resultaat moet zijn!

Meer info over deze boeken vind je hier.