WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp 2018, wat is er nieuw?

BELANGRIJK : De praktische zaken voor je aan de slag gaat met SketchUp 2018

TIP  -> Wil je 2018 toch al proberen, dat kan ook zonder licentie want je hebt eerst 30 dagen om het te proberen. Wanneer jij je licentie ontvangt, kun je deze gewoon activeren.

SUPER BELANGRIJK! Eens je je SketchUp 2018 activeert kan je geen nieuwe SketchUp 2017 installatie/activatie meer doen!!!!

Welke plugins werken al met SketchUp 2018 :

  • Su Podium V2.5 : Beschikbaar voor 2018
  • Vray V3 : Beschikbaar voor 2018 (login bij chaosgroup.com met je account)
  • Skalp : Beschikbaar voor SketchUp 2018
  • Artisan : Beschikbaar
  • ProFile Builder 2 : Beschikbaar
  • PlaceMaker : Beschikbaar
  • Laubwerk  : Beschikbaar

We kunnen begrijpen dat je staat te springen om met 2018 aan de slag te gaan maar soms kan een klein beetje geduld wonderen verrichten en je veel stress besparen!

Je hoeft ons niet te mailen of te bellen om naar je SketchUp 2018 licentie te vragen.

Wij krijgen deze namelijk ook met vertraging toegestuurd en we moeten ook de tijd krijgen om elke licentie aan de juiste gebruiker toe te wijzen en de emails te versturen.

Bekijk deze video en ontdek wat er allemaal nieuw is

Wat is er nieuw in SketchUp 2018?

Onder de motorkap

Onder de motorkap van SketchUp 2018 is er weer veel veranderd en verbeterd. Hiervan krijg je visueel niet direct een indicatie. Het release document van SketchUp 2018 bedraagt 45 blz. en het grootste deel hiervan is dus niet direct zichtbaar maar wel merkbaar. Er zijn werkelijk honderden kleine dingen aangepast en verbeterd. Vooral als jij een Mac gebruiker bent, zal je dit zeker gaan merken. Wat Mac betreft, zijn dan ook de meeste ‘issues’ opgelost, wat leidt tot een betere performance en stabiliteit.

SketchUp 2018 werkt op windows 7,  8 en 10 en is 64 bit only!  

Voor Mac wordt OS 10.10 niet langer ondersteund! Dus voor mac heb je OS 10.11, 10.12 of 10.13 nodig!

Geen SketchUp Make meer!

Er komt geen release meer van SketchUp Make. Dit is de gratis, beperkte versie van SketchUp, welke enkel voor privé doeleinden gebruikt mag worden.

Deze wordt vervangen door een versie van SketchUp die in de browser werkt: my.sketchup.com. Hiermee kan je wel nog steeds gratis aan de slag om SketchUp te ontdekken en aan te leren.

Nieuwe functies in SketchUp 2018:

Advance Attributes:

Het wordt mogelijk om nog extra informatie aan je components te linken zoals prijs, grootte en URL en dit via het entity info venster. Dit kon je vroeger alleen doen door een dynamisch component te creëren en hier een parameter voor op te zetten.

Deze Advance Attributes kunnen ook makkelijk opgevraagd worden en in rapporten gebruikt worden.

Deze nieuwe parameter kan je ook invullen bij het aanmaken van een nieuw component.

IFC Export verbeteringen:

IFC is het open standaard formaat voor BIM bestanden. De informatie die je nu in SketchUp aan je elementen gaat toekennen, wordt beter geëxporteerd en is dus beter verwerkbaar in andere BIM applicaties.

Opvullen van Snijvlakken:

Als je in het verleden een snede maakte, keek je in het volume en kreeg je dus geen opvulling van het object. Plugins als Skalp losten dit op.

De nieuwe Section Plane tool maakt het nu wel mogelijk om de volumes die je snijdt op te vullen. Je kan via Style aangeven met welke kleur je de snede wil invullen. Dit is alvast een mooie oplossing voor gewoon gebruik.

Indien een model niet goed opgevuld is, is er nu ook een Troubleshoot functie om na te gaan wat het probleem is.

Wil je echt meerdere types van opvullingen en patronen gebruiken, dan is een tool zoals Skalp nog steeds een meerwaarde.

Naam geven aan Snijvlakken:

Het is nu ook mogelijk om de Snijvlakken – Section Planes een naam te geven. Dit maakt het ook makkelijker om ze weer terug te vinden.

Deze snijvlakken worden een nieuw object type in SketchUp 2018 en je kan ze dan ook terugvinden in de Outlines. Je kan de snijvlakken ook gaan toekennen op Layers.

Snelheidsverbetering ivm Snijvlakken:

De performance van de snijvlakken is ook aangepakt. In die zin, dat in een groot model, alles wat boven de snede valt (en dus niet meer zichtbaar is) ook niet meer berekend hoeft te worden. Dus SketchUp wordt dan ook sneller.

Verbetering aan Outliner:

De snelheid van het Outliner venster is verbeterd omdat het alleen nog een update gaat uitvoeren wanneer dat nodig is.

Daarnaast wordt het nu ook makkelijker om te gaan sorteren in de lijst.

Tekentools verbeteringen:

  • Rechthoek vanuit het center tekenen. Door CTRL op Windows, Option key op Mac te gebruiken, kan je nu een rechthoek vanuit het center tekenen
  • Rotated Rectangles. De toetsenbord inputs werden aangepast zodat je geen hoek meer moet ingeven om de grootte aan te passen
  • De Freehand tool geeft nu ook de kleur aan van het vlak waarin je aan het tekenen bent

STL Import/Export ondersteuning:

SketchUp kan nu (zonder plugin te gebruiken) het STL formaat inlezen en exporteren.

Anti Aliasing op Mac:

Op Mac kan je nu (zoals het op Windows reeds was) Anti Aliasing inschakelen. Dit zorgt ervoor dat lijnen ontkarteld worden en dus veel fijner op je scherm getoond worden.

Verbeterde DWG importer:

De DWG importer is geheel herschreven voor een betere ondersteuning van het formaat. Het maakt het ook naar de toekomst toe mogelijk om nieuwe opties en functies toe te laten.

Wat is er nieuw in LayOut 2018?

Het doel van LayOut is je 3D ontwerp- model te vertalen in een presentatie, 2D plannen, aanzichten of snedes. Het is dan ook belangrijk dat LayOut op zichzelf ook een betere 2D teken tool wordt.

Tekenen op schaal:

Dit was al enigszins mogelijk maar wat omslachtig.

Nu is het wel mogelijk om makkelijker en sneller in LayOut in 2D te gaan tekenen op schaal. Dit maakt het mogelijk om 2D details toe te voegen aan je 3D model.

 

DWG import.

Vanaf nu is het mogelijk om rechtstreeks DWG’s in LayOut te importeren. Dit maakt het mogelijk om ander 2D werk van jezelf of van anderen, in je LayOut presentatie te gaan verwerken. Hiermee wordt LayOut de ultieme tool om je complete presentatie of bouwaanvraag te maken.

De pagina, title block en block blijven op zichzelf bestaan.

Hierdoor kan je gebruik maken van de gratis dwg symbolen en bibliotheken welke je nog sneller kan gaan verwerken via Scrapbooks in LayOut

Verbetering werking Groepen:

Het gebruik van Groepen in LayOut wordt nu hetzelfde als hoe je het gewoon bent in SketchUp. Dit zowel naar selectie als gedrag.

Als je nu een groep editdeert, zal de rest van het LayOut document minder zichtbaar worden.

Tekentools verbeteringen:

Wanneer je nu een arc tekent, zal die cyaan worden wanneer je een vervolg boog gaat tekenen.

Wanneer je een boog symmetrisch in een hoek tekent, zal die magenta worden.

Het beter kunnen verplaatsen van objecten via toetsenbord inputs.

Het locken van individuele content en groepen.

Afmetingen over meerdere viewports:

Je kan nu ook afmetingen over verschillende viewports gaan plaatsen.

Advance Label data:

De nieuwe data velden die je in SketchUp kan toevoegen, kan je ook automatisch gaan opvragen met de LayOut text labels.