WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp 2016 – wat is er nieuw?

Wat is er nieuw in SketchUp 2016?

Trimble Connect

Dit is de online-cloud-collaberation oplossing van Trimble die het mogelijk maakt om verschillende bestandstypes online op te slaan en te delen met anderen. Dit kan vanaf nu rechtstreeks uit SketchUp, dus het wordt mogelijk om je SketchUp bestanden in de cloud op te slaan en ze te delen met anderen.

Even een voorbeeld, stel dat een architect een ontwerp van een gebouw maakt in SketchUp. Hij saved dit in Trimble connect. Anderen die toegang hebben, kunnen het model downloaden en als referentie gebruiken. Hiervoor hoeven ze zelf geen SketchUp te hebben, Trimble Connect beschikt over een online 3D viewer zodat iedereen het kan bekijken zonder een 3D programma te gebruiken. Het kan dus ook op een tablet. Op die manier kan men opmerkingen en veranderingen aanvragen. De architect maakt dan de gevraagde aanpassingen en slaat ze weer op via Trimble connect. Zo kan iedereen heel makkelijk zijn veranderingen bekijken.

Nog een voorbeeld, stel dat een ingenieursbedrijf de stalen en betonnen structuren moet ontwerpen en hiervoor de nodige bewerkingen moet doen. Hiervoor biedt Trimble meerdere oplossingen zoals Tekla. Tekla kan vanuit Trimble Connect de stalen en betonnen structuren in 3D generen op basis van een SketchUp model.  Wanneer het Tekla 3D model klaar is, kan dit ook weer opgeslagen worden in Trimble Connect.

Dan komen de aannemers langs, zij kunnen het 3D model van de architect en het Tekla model van de ingenieurs downloaden vanuit Trimble Connect en dan samenvoegen tot één geheel. Aannemers en installateurs kunnen op hun beurt eigen objecten toevoegen en zelf ook weer opslaan in Trimble Connect. Op die manier kunnen andere partijen ook zien wat de plannen van de installateurs zijn. Dit is belangrijk zodat bv. aannemer 1 geen buizen gaat leggen waar aannemer 2 de bedrading plant … Op deze manier voorkomen ze wat men noemt ‘clashes’. Het is natuurlijk veel praktischer en goedkoper om zulke situaties te voorkomen nog voor er 1 steen gelegd is.

Trimble Connect is de central hub die ervoor zorgt dat SketchUp, samen met andere Trimble producten (ook van andere providers) dat iedereen tijdens het bouwproces weet wat de plannen zijn van andere partijen. Op deze manier kunnen ze ook informatie uitwisselen.

Zo biedt Trimble een complete BIM oplossing aan,van idee tot uitvoering.

Trimble Connect is een aparte service buiten SketchUp, wat wel nieuw is in 2016 is dat Trimble connect volledig geïntegreerd is in SketchUp.

Trimble Connect kan momenteel gratis getest worden met 1 project.

Shift – Vector Lock

De kracht van SketchUp zit in het gebruik van het referentiesysteem. Dit zorgt ervoor dat SketchUp makkelijk aan te leren is en snel is in gebruik. Dit werkte voorheen altijd perfect zo lang je maar mooi op de groen/rood/blauwe as werkte … eens je van de as afstapte, werd het een hele uitdaging om de juiste dingen uit te tekenen.

Daarom hebben ze het hele referentiesysteem herbouwt en heeft het nieuwe, extra en verbeterde functies gekregen.

Met de pijltjes toetsen kon je al een richting forceren maar dit werkt nu gewoon veel beter.

Links/Rechts/Onder/boven

Daarnaast kon je door de Shift toets in te houden een richting blokkeren als deze op de as was. Was het niet op de as dan deed Shift niet altijd wat je ervan verwachtte … nu dus wel, je kan elke referentie nu blokkeren als je Shift ingedrukt houdt. Eveneens zal je nu ook zien waaraan je de referentie neemt, de lijn of vlak zal ook magenta kleuren.

Het vinden van centers van Circles en bogen gaat nu veel makkelijker.

[dica_divi_carousel show_items_desktop=”1″ show_items_tablet=”1″ loop=”on” autoplay=”on” hoverpause=”on” arrow_nav=”on” advanced_effect=”1″ arrow_nav_color=”#e02b20″ arrow_position=”middle-outside” use_prev_icon=”on” prev_icon=”%%2%%” use_next_icon=”on” next_icon=”%%3%%” arrow_font_size=”20px” innercontent_padding=”12px|12px|12px|12px|true|true” _builder_version=”4.4.9″ border_radii_item=”off|50px||50px|”][dica_divi_carouselitem button_url_new_window=”1″ image=”https://sketchup3d.be/wp-content/uploads/2020/07/vector-lock-arrow-keys-479×450-1.jpg” image_lightbox=”on” _builder_version=”4.4.9″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_blur=”54px” box_shadow_spread=”-80px”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem button_url_new_window=”1″ image=”https://sketchup3d.be/wp-content/uploads/2020/07/vector-lock-587×400-1.jpg” image_lightbox=”on” _builder_version=”4.4.9″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_blur=”54px” box_shadow_spread=”-80px”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem button_url_new_window=”1″ image=”https://sketchup3d.be/wp-content/uploads/2020/07/herlaad-van-3D-warehouse-480×450-1.jpg” image_lightbox=”on” _builder_version=”4.4.9″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_blur=”54px” box_shadow_spread=”-80px”][/dica_divi_carouselitem][/dica_divi_carousel]

3D Warehouse

3D warehouse is een sterk punt van SketchUp omdat je hiermee toegang hebt tot de grootste online 3D objecten database. Je kan er ook je eigen objecten opslaan of delen met collega’s. Wanneer iemand een update maakt van een model in 3D warehouse dat jij gebruikte en je wilt dit vervangen door de geüpdate versie van het model dan moest je het nieuwe model downloaden en het oude manueel vervangen.

Dit is nu makkelijker geworden. Je kan gewoon een rechter muisklik doen op het model en de update van 3D warehouse op die manier downloaden.

Nieuw Window (tabs) op Windows OS

Het venster dat je onderaan het Window menu vindt, zoals materials, components, styles, … dit waren in het verleden allemaal losse vensters.  Op Windows werkt het nu met de zogenaamde trays. Je kan zelf verschillende trays (tabs) aanmaken om je venster beter te ordenen en te organiseren. Het is even wennen maar eens je het gewoon bent is er toch meer orde en dus ook meer plaats op je scherm.

Windows 10 en Mac OS 10.11 compatibiliteit.

SketchUp 2016 is helemaal compatibel met de nieuwe versies van Windows en Mac. SketchUp 2015 zou in principe ook moeten werken op deze nieuwe versies … Maar SketchUp 2016 is helemaal ondersteund.

De minimum vereisten zijn nog steeds dezelfde. Voor Windows is dit Windows 7 en voor Mac is dit OS 10.8.

Grotere iconen voor hogere resoluties

Als je een Mac of Windows surface gebruikt met hoge resolutie scherm, dan zal je al wel opgemerkt hebben dat de iconen en de tekst wel wat te klein worden … Dit hebben ze nu opgelost doordat alles op het scherm nu als vector wordt getekend. Op die manier, zullen de icoontjes, onafhankelijk van de schermresolutie, altijd groot genoeg zijn om goed te kunnen werken.

[dica_divi_carousel show_items_desktop=”1″ show_items_tablet=”1″ loop=”on” autoplay=”on” hoverpause=”on” arrow_nav=”on” advanced_effect=”1″ arrow_nav_color=”#e02b20″ arrow_position=”middle-outside” use_prev_icon=”on” prev_icon=”%%2%%” use_next_icon=”on” next_icon=”%%3%%” arrow_font_size=”20px” innercontent_padding=”12px|12px|12px|12px|true|true” _builder_version=”4.4.9″ locked=”off”][dica_divi_carouselitem button_url_new_window=”1″ image=”https://sketchup3d.be/wp-content/uploads/2020/07/reports-templates-683×450-1.jpg” image_lightbox=”on” _builder_version=”4.4.9″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_blur=”54px” box_shadow_spread=”-80px”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem button_url_new_window=”1″ image=”https://sketchup3d.be/wp-content/uploads/2020/07/reports-makene-612×400-1.jpg” image_lightbox=”on” _builder_version=”4.4.9″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_blur=”54px” box_shadow_spread=”-80px”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem button_url_new_window=”1″ image=”https://sketchup3d.be/wp-content/uploads/2020/07/reports-details-683×450-1.jpg” image_lightbox=”on” _builder_version=”4.4.9″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_blur=”54px” box_shadow_spread=”-80px”][/dica_divi_carouselitem][/dica_divi_carousel]

Report 2.0

Misschien gebruik je deze functie momenteel helemaal niet maar je zou het wel kunnen overwegen? Dit gebruik je om van je model of een deel van je model een rapport te maken. Dit wil zeggen dat je heel wat werk zou kunnen gaan besparen voor bv. een meetstaat of een offerte.
Wel moet je SketchUp model correct zijn opgebouwd. Je moet werken met groepen en componenten die je allemaal een naam geeft.

Een rapport kan je maken om gewoon op je scherm te bekijken maar je kan het ook exporteren als CSV en dit kan je dan opnieuw gaan importeren in Excel of een andere rekenprogramma.

De grootste verandering is dat je nu zelf rapporten kan maken en zoveel of zo weinig info kan exporteren als je wilt. Dit maakt het allemaal nuttiger en gebruiksvriendelijker.

Ook kan je nu templates aanmaken zodat je rapporten over verschillende projecten heen kan gebruiken met steeds dezelfde standaard output die voor jou het meest geschikt is.

Nu Aan De Slag Met SketchUp Pro

We zijn de eerste en enige SketchUp verdeler in Belgie en Nederland die 100% online levert, dus na betaling kan je binnen de minuut aan de slag, 24 op 24u, 7 dagen op 7! Niet wachten, geen gedoe, 100% veilig!

Praktich dingen ivm SketchUp 2016 (geldig november/december 2015)

BELANGRIJK : De praktische zaken – nog even geduld oefenen!

Als je nog over een geldige maintenace beschikt op het moment dat de nieuwe release uitkomt, zal je in de komende tijd je SketchUp Pro 2016 licentie ontvangen.

Als je op dit moment aan een project werkt met een deadline, raad ik je aan om nog NIET over te stappen naar 2016!

Gebruik je een render plug-in, of andere plug-ins, dan is het mogelijk dat deze nog niet direct werken voor 2016, dus voor je de overstap maakt, eerst kijken of er al een update beschikbaar is voor de plug-ins!

Mijn advies is, je mag SketchUp 2016 al downloaden om het te proberen en het te bekijken maar WACHT nog even om het als productietool te gebruiken. Ik zeg dit zodat je voor jezelf ongemakken en onnodige stress kan voorkomen!

Ik raad je ook aan om SketchUp eerst 30 dagen als trial te gebruiken.

Denk er aan eens je SketchUp 2016 licentie geactiveerd is, kan je geen nieuwe activaties meer doen met je SketchUp 2015 licentie, 60 dagen nadat je 2016 geactiveerd hebt. Heb je nog een 2015 installatie die blijft gewoon werken.

Ik kan begrijpen dat je misschien staat te springen om met 2016 aan de slag te gaan, maar ik raad je aan om toch nog even wat geduld te oefenen.