WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp 2023, wat is er nieuw?

Lees Deze Tips Voor Je
Verder Gaat met Sketchup 2023

 • We raden je aan om NOG NIET meteen over te stappen naar 2023 ALS JE MOMENTEEL AAN EEN PROJECT MET EEN DEADLINE WERKT !!!
  Neem nog een paar weken tijd alvorens de overstap te maken.
 • Je beschikt over een SketchUp subscription (Trimble ID login) die nog geldig is, dan kun je SketchUp 2023 met je bestaande login gebruiken!
  Je kan 2022 blijven gebruiken met je Trimble ID. (met een maximum van 2 gelijktijdige activaties)
 • Je hebt een SketchUp Classic licentie (serienummer). Als je SketchUp 2023 hiermee installeert, zal dit niet werken! SketchUp Pro commercieel kan alleen maar met een subscription gebruikt worden! (activeren met Trimble ID). Je kan SketchUp 2023 wel 30 dagen als trial gebruiken met een Trimble ID.
 • Als je plugins gebruikt, check dan even of deze al werken met 2023.
  Ook moet je de plugin(s) opnieuw installeren voor 2023. En dat is geheel normaal.
  Je zal eveneens je SketchUp en LayOut templates moeten overzetten.

Nog even over subscription.

 • De SketchUp Subscription is zowel voor Windows als voor Mac.
 • De single user licentie kan op 2 computers geactiveerd worden. Wanneer je een nieuwe computer gaat gebruiken, doe dan eerst ‘Sign Out’ op je oude computer alsook van mogelijk oudere SketchUp versies.
 • De SketchUp Subscription is een single user licentie. Dus persoonsgebonden, dit wil zeggen dat de licentie voor 1 gebruiker is. Meerdere gebruikers = meerdere subscriptions.

Je besturingssysteem

 • Voor Mac gebruikers, je hebt minimaal Mac OS 10.15 nodig!!!
  M1-M2 wel geheel native ondersteunt.
 • Windows 10 en 11.
 • Wanneer je om een bepaalde redenen SketchUp 2023 niet kan installeren (pc eisen of operating systeem) met een subscription kan je SketchUp 2021 en 2022 ook nog gebruiken.

Welke plugins werken al met SketchUp 2023:

Welke plugins werken al voor SketchUp 2023 :
Su Podium V2.5 : upgrade nodig naar 2.6
Su Podium V2.6 :  beschikbaar voor SketchUp 2023
Vray V3 : upgrade nodig naar v6
Vray Next : upgrade nodig naar v6
Vray 5 : upgrade nodig naar v6
Vray 6 : Beschikbaar voor SketchUp 2023
Skalp : Beschikbaar voor SketchUp 2023
Artisan : Beschikbaar voor SketchUp 2023
ProFile Builder 3 : Beschikbaar voor SketchUp 2023
PlaceMaker : Beschikbaar voor SketchUp 2023
Laubwerk : Nog niet beschikbaar voor SketchUp 2023
Lumion : beschikbaar in Lumion 2023
Enscape : Beschikbaar voor SketchUp 2023
CabN8 : Beschikbaar voor SketchUp 2023

Wanneer heb ik recht op SketchUp 2023?

Ben je een SketchUp Subscription gebruiker, dan hoef je niet te wachten op een 2022 licentie. Je SketchUp Subscription / Trimble ID werkt ook voor 2023 (als deze uiteraard nog geldig is).

We kunnen begrijpen dat je staat te springen om met 2023 aan de slag te gaan maar soms kan een klein beetje geduld oefenen, wonderen verrichten en je veel stress besparen!
Met +6000 actieve klanten, weten we na jaren welke gekke dingen er kunnen gebeuren en die stress en frustraties willen we je besparen.

Je hoeft ons niet te mailen of te bellen voor je SketchUp 2023 licentiegegevens. Als je een geldige subscription hebt dan kun je 2023 gewoon gebruiken met je bestaande Trimble ID.

Heb je nog een classic licence, dan kun je deze niet meer verlengen of upgraden. Je kan wel overstappen naar een Subscription (huur licentie op jaarbasis). Als je dat wenst te doen, neem dan contact met ons op. Of koop hier een nieuwe subscription aan.

Heb je een verlopen subscription, dan kan je gewoon een nieuwe subscription aanschaffen, dat kan via deze pagina of contacteer ons.

SketchUp 2023.1 update.

12-9-2023

Een gelijklopende ervaring voor SketchUp Desktop, Web en iPad.
Bijgewerkte icoontjes geven de interface van SketchUp voor Desktop en LayOut een opfrisbeurt.
En het zorgt ervoor dat de desktop-versie icoontjes hetzelfde zijn als die die je al een tijd zag in SketchUp Web/Shop en SketchUp voor iPad.

Daarnaast zijn er ook enkele nieuwe zaken in SketchUp voor Desktop
En aangepaste rendering controles in LayOut zorgen voor een prestatiegerichte release voor SketchUp 2023.

Welkom bij de vernieuwingen van SketchUp voor Desktop!

We hebben onze icoontjes een frisse look gegeven en speciale grepen geïntroduceerd, genaamd ‘Snaps’. Deze helpen je om groepen of componenten op vooraf bepaalde manieren eenvoudig met elkaar te verbinden.
Voor iedereen die zijn/haar documentatieproces wil versnellen: LayOut heeft nu verbeterde prestaties te bieden, inclusief persoonlijke rendering controles.
Daarnaast hebben we een stijlfunctie geïntroduceerd die je kleurenpalet zal verbreden en een aantal algemene tool-upgrades doorgevoerd. Veel plezier met ontdekken!

Nieuwe icoontjes voor Desktop en LayOut geven de gebruikersinterface een frisse look.

Buiten de schaalmodellen en de assen, zijn de icoontjes van SketchUp waarschijnlijk jouw trouwste partners tijdens het tekenen. Het in 1 oogopslag herkennen van de Push-Pull, Paint Bucket of Follow Me tools, alsook hun toetsencombinaties, is een sleutel tot het benutten van de krachtige en efficiënte modellering van SketchUp.
We beseffen dat je hierop rekent, dus we brengen niet zomaar veranderingen aan in onze gebruikersinterface.

Voor het eerst in 11 jaar hebben de icoontjes in SketchUp voor Desktop en LayOut een grondige opfrisbeurt gekregen. Deze vernieuwde icoontjes zullen de grootte of indeling van de werkbalk niet wijzigen, waardoor je nog steeds voldoende ruimte hebt om te modelleren en de mogelijkheid behoudt om je tools te herschikken op basis van jouw voorkeuren. Het is een hedendaagse look die de functionaliteit waar je aan gewend bent behoudt.
En het zorgt ervoor dat het gebruik maken van de web versie of de iPad versie net wat makkelijker wordt aangezien het nu dezelfde icoontjes zijn.

We begrijpen dat verandering soms wat aanpassing vraagt. Daarom voorzien we enkele handige referentie gidsen voor SketchUp voor Desktop en LayOut. Deze gidsen helpen je om vertrouwd te raken met de nieuwe icoontjes en introduceren misschien wel toetsencombinaties die je nog niet kende. Als je een icoontje niet direct kunt vinden of niet goed weet waar naar te zoeken, gebruik dan gewoon Help > Zoeken om het op te sporen!

Wat is er nog verbeterd?

SketchUp 2023 verbeteringen zorgen voor een boost in LayOut prestaties.

We weten hoe belangrijk prestaties en efficiëntie zijn voor jouw creatieve proces. Daarom zijn we verheugd om twee nieuwe updates voor LayOut aan te kondigen.

LayOut: Werk sneller met aangepaste rendering controls.
Verfijnde rendering controls maken (2D) documentatieprocessen efficiënter. In een nieuw documentinstellingen tabblad genaamd ‘Rendering’, kun je de weergaveresolutie instellen op laag of gemiddeld en de export blijven instellen op hoge kwaliteit. Zo hoef je niet steeds te schakelen tussen het bewerken en exporteren van bestanden.
De lagere bewerking resolutie zorgt ervoor dat je snel kunt werken, zelfs op een zwaardere LayOut-pagina. Zonder de instellingen te veranderen, kun je opschalen naar een hogere resolutie wanneer je dat prachtige, presentatie-klare document voor een klant wilt exporteren.
Waar je vroeger in je werkdocument de output setting bepaalde, kan het nu bij het exporteren. Blijft LayOut vlot te gebruiken en heb je tocg de hoogste output kwaliteit in je pdf.

LayOut: Updates automatiseren met auto-associate labels

Voeg een Auto-Text-title groep of individueel label toe aan een weergave en maak je nooit meer zorgen over handmatige updates. Elke wijziging in de weergave zal automatisch het gekoppelde label updaten.

Er zijn meer automatiseringen toegevoegd voor labels afkomstig van Scrapbooks en kopieën, zodat je niet handmatig annotaties zoals titels of schalen hoeft bij te werken – een enorme tijdsbesparing voor het onderhouden van grote documenten sets. Dankzij deze update blijven annotatie-elementen, zodra ze naar een specifieke weergave op een LayOut-pagina zijn gesleept, gekoppeld aan die weergave. Wijzigingen in de weergave zullen een automatische update triggeren. Bovendien kunnen Scrapbooks nu geschaalde groepen gebruiken en gemakkelijk worden aangepast naar een specifieke schaal. Al deze verbeteringen verminderen de kans op verkeerd gelabelde weergaven en het aantal handmatige updates dat je moet uitvoeren, waardoor de documentcreatie in LayOut wordt versneld.

Veel gevraagde verbeteringen.

We werken voortdurend aan het verbeteren van jouw tekenervaring door naar jouw feedback te luisteren en de benodigde tools te creëren. Een veelgevraagde update voor de Flip-tool, Custom Flip Plane, stelt je in staat om een aangepast vlak te kiezen (naast de X, Y en Z as) om een object te spiegelen. Het spiegelen in elke richting – en niet alleen onder 90 graden – geeft je meer controle en creatieve vrijheid tijdens het modelleren.

We hebben ook enkele verbeteringen aangebracht aan de Lasso-tool. Met de Polygonal Lasso-tool kun je selectiegrenzen creëren met één klik per keer, wat zorgt voor meer selectie precisie met een muis of trackpad.

Aan de slag!

Deze nieuwe updates in SketchUp voor Desktop versnellen jouw ontwerp- en documentatieprocessen, zodat je terug kunt naar wat je het beste doet: creëren en bouwen voor de toekomst.
Als je nog een classic versie van SketchUp gebruikt, bekijk dan de upgrade mogelijkheden om deze nieuwe functies te kunnen gebruiken.
Heb je al een abonnement, dan kan je gebruikmaken van deze update.

 

Ontdek de Nieuwe Functies in 3D Warehouse.

1-8-2023
3D Warehouse, het populaire platform voor het delen van 3D-modellen, heeft onlangs een reeks opwindende updates gekregen. In deze blogpost zullen we de nieuwe functies en verbeteringen verkennen die geïntroduceerd zijn in augustus 2023. Van interface wijzigingen tot geavanceerde zoekfuncties, er is veel om enthousiast over te zijn!

1. Interface Veranderingen

De nieuwe interface van 3D Warehouse is meer dan alleen een esthetische upgrade; het is een complete herziening van de gebruikerservaring. De facelift heeft het platform een moderner en strakker uiterlijk gegeven, met intuïtieve navigatie en verbeterde functionaliteit.
Een van de meest opvallende toevoegingen is de dark mode. Deze modus vermindert de belasting van de ogen door de achtergrond donkerder te maken, wat vooral handig is voor degenen die lange uren achter het scherm doorbrengen. Het is een kleine verandering die een groot verschil kan maken in het comfort van de gebruiker.

De nieuwe interface is niet alleen mooier, maar ook efficiënter. De lay-out is geoptimaliseerd om de workflow te versnellen, met gemakkelijk toegankelijke tools en een meer gestroomlijnde benadering van het beheren van modellen en materialen. Het is duidelijk dat de ontwerpers van 3D Warehouse hebben geluisterd naar de feedback van de gemeenschap en dat ze hebben gewerkt aan het creëren van een platform dat zowel mooi als functioneel is.

2. Zoeken op Materiaal

Het zoeken naar het juiste materiaal voor een 3D-model kan een tijdrovend proces zijn. De nieuwe zoekfunctie op materiaal in 3D Warehouse maakt dit proces veel eenvoudiger en sneller. Gebruikers kunnen nu rechtstreeks naar materialen zoeken zoals hout, glas, metaal, enz., zonder door talloze modellen te hoeven bladeren.

Deze functie is niet alleen een tijdbesparing, maar biedt ook meer nauwkeurigheid. Door het kunnen zoeken op specifieke materialen, kunnen ontwerpers de exacte texturen en afwerkingen vinden die ze nodig hebben voor hun projecten. Dit verbetert de kwaliteit van het eindproduct en zorgt voor een meer realistische weergave.

Bovendien maakt de zoekfunctie op materiaal het mogelijk om materialen te vinden die voldoen aan bepaalde criteria, zoals duurzaamheid, kosten, en milieuvriendelijkheid. Dit kan van onschatbare waarde zijn voor professionals die werken aan groene bouwprojecten of die moeten voldoen aan bepaalde industrienormen.

3. Zoeken op Afbeelding

De mogelijkheid om te zoeken op afbeelding is een revolutionaire toevoeging aan 3D Warehouse. Deze functie stelt gebruikers in staat om een afbeelding te uploaden en het systeem zal proberen producten te vinden die erop lijken. Dit is vooral handig wanneer je een object wilt vinden maar niet zeker weet hoe je het moet beschrijven.

Stel je voor dat je een klant hebt die een specifieke stoel wil die hij op Pinterest heeft gezien, maar je weet niet hoe je die stoel moet vinden in 3D Warehouse. Met de zoekfunctie op afbeelding kun je gewoon de afbeelding van de stoel uploaden en het systeem zal proberen overeenkomende modellen te vinden.

Deze functie maakt gebruik van geavanceerde beeld herkenningstechnologie om overeenkomsten te vinden tussen de geüploade afbeelding en de modellen in de database. Het is een krachtig hulpmiddel dat de manier waarop ontwerpers en architecten werken kan veranderen, waardoor ze meer tijd hebben om zich te concentreren op het creatieve proces.

4. Filteren op Bestandsgrootte

De nieuwe filter voor bestandsgrootte is een welkome toevoeging voor iedereen die ooit heeft geworsteld met het vinden van het juiste model zonder hun systeem te overbelasten. Deze functie stelt gebruikers in staat om modellen te vinden die niet alleen aan hun ontwerpeisen voldoen maar ook aan de technische beperkingen van hun hardware.

Het kiezen van een model dat te groot is, kan leiden tot vertragingen en crashes, wat frustrerend en tijdrovend kan zijn. Met de filter voor bestandsgrootte kunnen gebruikers modellen vinden die binnen een specifieke grootte vallen, waardoor ze de prestaties van hun systeem kunnen optimaliseren.

Deze functie is vooral handig voor professionals die werken aan grote en complexe projecten waarbij de efficiëntie van het systeem van cruciaal belang is. Het stelt hen in staat om de juiste balans te vinden tussen kwaliteit en prestaties, waardoor ze hun werk sneller en effectiever kunnen doen.

5. Materiaalselectie en Download

De mogelijkheid om individuele materialen te selecteren en te downloaden uit een model is een andere innovatieve functie die is geïntroduceerd in 3D Warehouse. In plaats van het hele model te downloaden, kunnen gebruikers nu specifieke materialen kiezen en deze in SketchUp gebruiken.

Dit betekent dat als je een bepaald materiaal uit een model wilt gebruiken, je dat materiaal direct kunt downloaden zonder het hele model te hoeven downloaden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar maakt ook een meer gerichte en efficiënte workflow mogelijk.
Deze functie is ook handig voor het verkennen en experimenteren met verschillende materialen. Je kunt verschillende texturen en afwerkingen uitproberen zonder je zorgen te hoeven maken over het downloaden van grote en complexe modellen. Het stelt ontwerpers in staat om creatief en flexibel te zijn in hun benadering van materialen, wat kan leiden tot meer innovatieve en unieke ontwerpen.

6. Compatibiliteit met iPad

De nieuwe functies van 3D Warehouse zijn niet beperkt tot desktop gebruikers; ze zijn ook beschikbaar voor degenen die SketchUp op een iPad gebruiken. Dit zorgt voor een naadloze ervaring, ongeacht het apparaat dat je gebruikt.
De iPad is een populair hulpmiddel onder ontwerpers vanwege zijn draagbaarheid en gebruiksgemak. Met de nieuwe updates van 3D Warehouse kunnen iPad-gebruikers profiteren van dezelfde geavanceerde functies.

 

Conclusie

De updates van 3D Warehouse in augustus 2023 zijn een welkome verbetering voor iedereen die betrokken is bij 3D-ontwerp. Of je nu een professional bent die op zoek is naar specifieke materialen of een hobbyist die inspiratie zoekt, deze nieuwe functies maken het vinden en gebruiken van 3D-modellen eenvoudiger en efficiënter.

Probeer deze nieuwe functies zelf uit en ontdek hoe ze je workflow kunnen verbeteren. De toekomst van 3D-ontwerp is hier, en het is spannender dan ooit!

Nieuw in SketchUp 2023.0

Naast de nieuwe functies bevat deze versie ook heel wat bugfixes en stabiliteitsverbeteringen.

Compatibiliteit

Windows  10  en 11– 64 bit only.

SketchUp 2023 vereist minimaal  OpenGL 3.1. videokaart. Wanneer je een oudere computer zonder 3D videokaart hebt, kan het mogelijk zijn dat SketchUp niet meer werkt.

Voor Mac,

OS X 10.13 is niet meer supported!

Wel  10.16 en de nieuwe 12!

Wil je weten of je computer geschikt is voor SketchUp 2023? Er is een nieuwe Check Up tool voor Windows. Meer info en hardware advies vind je hier.

SketchUp 2023.0

Dit is de eerste versie van SketchUp 2023.

Zoals we met SketchUp 2021 en 22  hebben gezien, is het de intentie van Trimble om elke 3 maanden een update uit te brengen die niet enkel bugfixes bevat maar ook nieuwe functies.  Dit om continu nieuwe verbeteringen en nieuwe functies te kunnen brengen.

Welkom bij de volgende generatie van creatieve mogelijkheden!

In 2023 brengt Trimble updates uit die zorgen voor de snelste, meest intuïtieve en meest naadloos model leerervaring tot nu toe.

SketchUp en Revit, twee belangrijke tools in de industrie, werken nu samen.
Met de Revit Importer kunnen gebruikers nu in SketchUp een Revit model 1 op 1 importeren, welke een completere workflow toelaat.

Verder zijn er tastbare verbeteringen aan belangrijke tools. Zo kun je gebruik maken van de krachtige tools van SketchUp 2023 om zo jouw volgende bouwkundige meesterwerk te creëren.
Maak ook kennis met Heather en haar kat Lily.

 

De Revit importer – zo kun je uren tijd besparen in je workflow.

Met de nieuwe importfunctie kan je nu Revit modellen nauwkeurig en efficiënt omzetten naar SketchUp geometrie en dit voor een betere samenwerking tussen projectfasen, teams en stakeholders.
Er bestaan verschillende workarounds om Revit modellen naar SketchUp te exporteren maar deze nieuwe importeur bespaart de meeste tijd, is nauwkeuriger in geometrie conversie en leidt tot veel lichtere modellen.

Door modelstructuren tussen Revit en SketchUp te behouden – Revit families en lagen worden netjes vertaald naar groepen, componenten en tags in SketchUp – kun je uren of zelfs dagen aan model opruiming besparen en zo jeproject met een grote nauwkeurigheid voortzetten. Een soepelere overgang tussen ontwerpfasen zorgt ervoor dat jij je kan concentreren op wat essentieel is: het verfijnen van jouw visie.

“De Revit Importer versnelde mijn import en ruimt workflows op van een paar dagen naar een paar uur, zelfs met complexe modellen.”

Waarom zou je de Revit Importer gebruiken?

Enkele voordelen:

Verbetert de samenwerking met project stakeholders die Revit deliverables maken.
Bewaart model structuren tussen software om het opruimwerk te minimaliseren.
Verplaatst Revit modellen naar SketchUp om snel nieuwe ideeën uit te werken.
Verbetert de bouw efficiëntie. Het geïmporteerde Revit-bestand wordt automatisch geoptimaliseerd voor eenvoudigere geometrie manipulatie in SketchUp en reduceert de bestandsgrootte aanzienlijk.
Maak overtuigende visuals. Revit materialen kleuren en transparanties worden tijdens het importeren gerespecteerd om visualisatie workflows te versnellen.
Vertaal Revit niveaus naar SketchUp sectievlakken.

GLMV Architecture is zeer tevreden over de Revit Importer. De importeur heeft hun veel tijd bespaard en de geconverteerde bestanden zijn verrassend veel kleiner dan bij andere methoden. De Revit Importer is een essentiële tool geworden voor hun workflows.

Trimble heeft de Revit Importer geïntegreerd als native functionaliteit in de desktop applicatie van SketchUp. Klanten met een Studio-abonnement hebben toegang tot deze functie van zodra ze de update naar de 2023 versie uitvoeren. Klanten met een Pro-abonnement kunnen de Revit Importer in SketchUp 2023 installeren en vervolgens een proefversie starten om deze nieuwe workflow te evalueren.
Er is geen Revit-licentie nodig.

Ontdek naadloze en verbonden workflows.

Met de nieuwe “Studio Common Installer” kun je alle tools ontdekken, downloaden en installeren die je nodig hebt voor geavanceerde workflows en complexe projecten.
Het Studio-abonnement bevat ook V-Ray 6, waarmee je geavanceerde visuals kunt creëren, en Scan Essentials, waarmee je puntenwolk gegevens kunt importeren.
Beide tools werden eind 2022 verrijkt met nieuwe functionaliteiten.
Houd er wel rekening mee dat Studio alleen beschikbaar is voor Windows-gebruikers.

SketchUp Pro/Studio- Desktop

Bouw alles – sneller – met nieuwe modelleer- en documentatie functies en verbeteringen in SketchUp for Desktop. Ontdek een gloednieuwe Flip-tool die ontwerpelementen voorspelbaar repliceert, beheer DWG-bestanden in LayOut en meer.

Spiegel met vertrouwen

Met het gloednieuwe Flip-gereedschap hoef je niet meer te raden bij de flip along want je kunt nu het resultaat vooraf visualiseren, zodat je voorspelbaarder kunt modelleren.
Visualiseer het vlak waarlangs je de selectie wilt spiegelen en bevestig de juiste oriëntatie door over de rode, groene of blauwe vlakken te bewegen. Klik om te spiegelen!
Dit bespaart tijd en energie die je kunt besteden aan het ontwikkelen, evalueren en aanpassen van symmetrische relaties. Bovendien kun je met het Flip-gereedschap de Kopieermodus inschakelen om snel symmetrische onderdelen of kopieën te maken. Zo kun je een holistische visie uitdrukken op basis van een enkel, repetitief onderdeel.
Dus ook geen move-copy, scale -1 meer.
Houd er rekening mee dat het omdraaien van het model ook je creatieve perspectief kan veranderen. Een handige tip om in gedachten te houden!

Overlays

Als je SketchUp for iPad al in actie hebt gezien of gebruikt. Dan weet je mogelijks dat er een annotatie mode is. Waar je met je pencil aantekeningen op het scherm kan maken en ook zelfs in het 3D model.
Dit is wat nu ook kan met het toevoegen van het platform die die functie toelaat.
Naast de nieuwe functionaliteit biedt het ook heel wat voordelen om grafische zaken krachtiger te maken in SketchUp.
Het is een heel technisch verhaal, maar eigenlijk kunnen we nu 2 beelden over elkaar leggen en het Overlay beeld kan 1 op 1 volgen wat in het onderliggende 2D beeld gebeurt.
De toepassing waar het een wereld van verschil gaat maken is met Skalp. De tool om mooie 2D plannen en snedes mee te creëren. Tot nu was het een soort van ‘hack’ op het SketchUp model, wat traag was en sporen naliet. Nu kan het mooi afgehandeld worden in die Overlay laag en biedt het veel meer grafische opties naar lijndikte en kleuren ed.
In eerste instantie is het een nieuwe functie die beschikbaar is, plugin ontwikkelaars zullen stap voor stap ontdekken wat de voordelen zijn en het gaan gebruiken.

Zie je niet, merk je wel! SU

Er zijn heel wat onderhuidse zaken aangepast in SketchUp.
Opslaan bestanden versnelt. Doordat het opslaan van een project nu op een andere manier wordt afgehandeld, gaat het opslaan van een project sneller en zal je minder lang het spinnende icoontje zien. Dit zal je vooral merken bij grotere projecten.
Verbeterde en versnelde werking van Axis tool, Eraser, selecteren en section planes. Het werken met deze tools werkt nu nog net wat vlotter. Waar je vroeger een soort vertraging zag, zou deze nu weg zijn …
Aanpassingen interface. Op windows zal je merken dat de het Window Panel rechts en de tabs van Scene tabs er niet iets anders uitzien. Het systeem hoe ze in SketchUp zijn geïntegreerd is geheel nieuw. Wat naar de toekomst toe nieuwe zaken toe gaat laten.

Wat is er nieuwe in LayOut 2023

 

LayOut DWG referenties

In LayOut versterkt Trimble de interoperabiliteit door de mogelijkheid toe te voegen om geïmporteerde DWG-bestanden als referenties te beheren.
Klinkt dat bekend?
Het is hetzelfde proces voor het beheren van bestanden met referenties in LayOut, maar nu is het uitgebreid naar alle afbeeldingen, tekstbestanden of dwg-tekeningen.
Bekijk alle externe bestanden referenties, ontvang meldingen als een bestand referentie verouderd is, en update, relink, of verwijder een bestand referentie met behulp van de File Reference Manager.
Beter nog, al je aangepaste stijl bewerkingen (lijn gewichten, schaal en viewport posities) blijven intact, zelfs wanneer referentiebestanden worden bijgewerkt.
Documenteer en presenteer je werk met vertrouwen, wetende dat al je referenties up-to-date zijn, zonder dat je eerder layout- en styling werk hoeft te verspillen.

Zie je niet, merk je wel! 

Rotatie verbetering, de rotatie tool werkt iets vlotter en aangenamer en snapped nu veel beter en correcter met andere object richtingen.
Betere controle over Tag line Styles. Sinds 2021 kan je in SketchUp met Tag verschillende lijntypes instellen. Deze werden 1 op 1 overgenomen in LayOut, alleen was het soms een uitdaging om die correct aan te passen over verschillende viewports heen. Nu heb je correcte controle per viewport. Je kan nu in LayOut ook een Line Style aanpassen en die kopiëren van viewport naar viewport.
Betere Viewport camera controle. Het is je ook al wel eens gebeurd dat je een viewport per ongeluk dubbel klikt en hiermee de camera settings om zeep helpt. Nu respecteert LayOut deze camera settings van SketchUp beter.

Kleine verbeteringen en bugfixes.

In deze nieuwe versie zijn eveneens heel wat kleine verbeteringen en veranderingen aangebracht alsook een reeks van bekende bugs opgelost.

Hoe kan je starten met SketchUp 2023.0?

Wanneer je al SketchUp 2022 hebt, zal je een melding krijgen dat er een update is zodat je die automatisch kan laten downloaden en installeren.
Gebruik je nog geen SketchUp 2022 en heb je wel een Subscription die geldig is, dan kan je eveneens deze nieuwe versie downloaden en gebruiken.