WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp 2023, wat is er nieuw?

Lees Deze Tips Voor Je
Verder Gaat met Sketchup 2023

 • We raden je aan om NOG NIET meteen over te stappen naar 2023 ALS JE MOMENTEEL AAN EEN PROJECT MET EEN DEADLINE WERKT !!!
  Neem nog een paar weken tijd alvorens de overstap te maken.
 • Je beschikt over een SketchUp subscription (Trimble ID login) die nog geldig is, dan kun je SketchUp 2023 met je bestaande login gebruiken!
  Je kan 2022 blijven gebruiken met je Trimble ID. (met een maximum van 2 gelijktijdige activaties)
 • Je hebt een SketchUp Classic licentie (serienummer). Als je SketchUp 2023 hiermee installeert, zal dit niet werken! SketchUp Pro commercieel kan alleen maar met een subscription gebruikt worden! (activeren met Trimble ID). Je kan SketchUp 2023 wel 30 dagen als trial gebruiken met een Trimble ID.
 • Als je plugins gebruikt, check dan even of deze al werken met 2023.
  Ook moet je de plugin(s) opnieuw installeren voor 2023. En dat is geheel normaal.
  Je zal eveneens je SketchUp en LayOut templates moeten overzetten.

Nog even over subscription.

 • De SketchUp Subscription is zowel voor Windows als voor Mac.
 • De single user licentie kan op 2 computers geactiveerd worden. Wanneer je een nieuwe computer gaat gebruiken, doe dan eerst ‘Sign Out’ op je oude computer alsook van mogelijk oudere SketchUp versies.
 • De SketchUp Subscription is een single user licentie. Dus persoonsgebonden, dit wil zeggen dat de licentie voor 1 gebruiker is. Meerdere gebruikers = meerdere subscriptions.

Je besturingssysteem

 • Voor Mac gebruikers, je hebt minimaal Mac OS 10.15 nodig!!!
  M1-M2 wel geheel native ondersteunt.
 • Windows 10 en 11.
 • Wanneer je om een bepaalde redenen SketchUp 2023 niet kan installeren (pc eisen of operating systeem) met een subscription kan je SketchUp 2021 en 2022 ook nog gebruiken.

Welke plugins werken al met SketchUp 2023:

Welke plugins werken al voor SketchUp 2023 :
Su Podium V2.5 : upgrade nodig naar 2.6
Su Podium V2.6 :  beschikbaar voor SketchUp 2023
Vray V3 : upgrade nodig naar v6
Vray Next : upgrade nodig naar v6
Vray 5 : upgrade nodig naar v6
Vray 6 : Beschikbaar voor SketchUp 2023
Skalp : Beschikbaar voor SketchUp 2023
Artisan : Beschikbaar voor SketchUp 2023
ProFile Builder 3 : Beschikbaar voor SketchUp 2023
PlaceMaker : Beschikbaar voor SketchUp 2023
Laubwerk : Nog niet beschikbaar voor SketchUp 2023
Lumion : Momenteel in SketchUp 2023 save as 2022
Enscape : Beschikbaar voor SketchUp 2023
CabN8 : Beschikbaar voor SketchUp 2023

Wanneer heb ik recht op SketchUp 2023?

Ben je een SketchUp Subscription gebruiker, dan hoef je niet te wachten op een 2022 licentie. Je SketchUp Subscription / Trimble ID werkt ook voor 2023 (als deze uiteraard nog geldig is).

We kunnen begrijpen dat je staat te springen om met 2023 aan de slag te gaan maar soms kan een klein beetje geduld oefenen, wonderen verrichten en je veel stress besparen!
Met +6000 actieve klanten, weten we na jaren welke gekke dingen er kunnen gebeuren en die stress en frustraties willen we je besparen.

Je hoeft ons niet te mailen of te bellen voor je SketchUp 2023 licentiegegevens. Als je een geldige subscription hebt dan kun je 2023 gewoon gebruiken met je bestaande Trimble ID.

Heb je nog een classic licence, dan kun je deze niet meer verlengen of upgraden. Je kan wel overstappen naar een Subscription (huur licentie op jaarbasis). Als je dat wenst te doen, neem dan contact met ons op. Of koop hier een nieuwe subscription aan.

Heb je een verlopen subscription, dan kan je gewoon een nieuwe subscription aanschaffen, dat kan via deze pagina of contacteer ons.

Nieuw in SketchUp 2023.0

Naast de nieuwe functies bevat deze versie ook heel wat bugfixes en stabiliteitsverbeteringen.

Compatibiliteit

Windows  10  en 11– 64 bit only.

Waar SketchUp 2022 minimaal  OpenGL 3.1. videokaart. Wanneer je een oudere computer zonder 3D videokaart hebt, kan het mogelijk zijn dat SketchUp niet meer werkt.

Voor Mac,

OS X 10.13 is niet meer supported!

Wel  10.16 en de nieuwe 12!

Wil je weten of je computer geschikt is voor SketchUp 2022? Er is een nieuwe Check Up tool voor Windows. Meer info en hardware advies vind je hier.

SketchUp 2023.0

Dit is de eerste versie van SketchUp 2022.

Zoals we met SketchUp 2021 en 22  hebben gezien, is het de intentie van Trimble om elke 3 maanden een update uit te brengen die niet enkel bugfixes bevat maar ook nieuwe functies.  Dit om continu nieuwe verbeteringen en nieuwe functies te kunnen brengen.

Welkom bij de volgende generatie van creatieve mogelijkheden!

In 2023 brengt Trimble updates uit die zorgen voor de snelste, meest intuïtieve en meest naadloos model leerervaring tot nu toe.

SketchUp en Revit, twee belangrijke tools in de industrie, werken nu samen.
Met de Revit Importer kunnen gebruikers nu in SketchUp een Revit model 1 op 1 importeren, welke een completere workflow toelaat.

Verder zijn er tastbare verbeteringen aan belangrijke tools. Zo kun je gebruik maken van de krachtige tools van SketchUp 2023 om zo jouw volgende bouwkundige meesterwerk te creëren.
Maak ook kennis met Heather en haar kat Lily.

 

De Revit importer – zo kun je uren tijd besparen in je workflow.

Met de nieuwe importfunctie kan je nu Revit modellen nauwkeurig en efficiënt omzetten naar SketchUp geometrie en dit voor een betere samenwerking tussen projectfasen, teams en stakeholders.
Er bestaan verschillende workarounds om Revit modellen naar SketchUp te exporteren maar deze nieuwe importeur bespaart de meeste tijd, is nauwkeuriger in geometrie conversie en leidt tot veel lichtere modellen.

Door modelstructuren tussen Revit en SketchUp te behouden – Revit families en lagen worden netjes vertaald naar groepen, componenten en tags in SketchUp – kun je uren of zelfs dagen aan model opruiming besparen en zo jeproject met een grote nauwkeurigheid voortzetten. Een soepelere overgang tussen ontwerpfasen zorgt ervoor dat jij je kan concentreren op wat essentieel is: het verfijnen van jouw visie.

“De Revit Importer versnelde mijn import en ruimt workflows op van een paar dagen naar een paar uur, zelfs met complexe modellen.”

Waarom zou je de Revit Importer gebruiken?

Enkele voordelen:

Verbetert de samenwerking met project stakeholders die Revit deliverables maken.
Bewaart model structuren tussen software om het opruimwerk te minimaliseren.
Verplaatst Revit modellen naar SketchUp om snel nieuwe ideeën uit te werken.
Verbetert de bouw efficiëntie. Het geïmporteerde Revit-bestand wordt automatisch geoptimaliseerd voor eenvoudigere geometrie manipulatie in SketchUp en reduceert de bestandsgrootte aanzienlijk.
Maak overtuigende visuals. Revit materialen kleuren en transparanties worden tijdens het importeren gerespecteerd om visualisatie workflows te versnellen.
Vertaal Revit niveaus naar SketchUp sectievlakken.

GLMV Architecture is zeer tevreden over de Revit Importer. De importeur heeft hun veel tijd bespaard en de geconverteerde bestanden zijn verrassend veel kleiner dan bij andere methoden. De Revit Importer is een essentiële tool geworden voor hun workflows.

Trimble heeft de Revit Importer geïntegreerd als native functionaliteit in de desktop applicatie van SketchUp. Klanten met een Studio-abonnement hebben toegang tot deze functie van zodra ze de update naar de 2023 versie uitvoeren. Klanten met een Pro-abonnement kunnen de Revit Importer in SketchUp 2023 installeren en vervolgens een proefversie starten om deze nieuwe workflow te evalueren.
Er is geen Revit-licentie nodig.

Ontdek naadloze en verbonden workflows.

Met de nieuwe “Studio Common Installer” kun je alle tools ontdekken, downloaden en installeren die je nodig hebt voor geavanceerde workflows en complexe projecten.
Het Studio-abonnement bevat ook V-Ray 6, waarmee je geavanceerde visuals kunt creëren, en Scan Essentials, waarmee je puntenwolk gegevens kunt importeren.
Beide tools werden eind 2022 verrijkt met nieuwe functionaliteiten.
Houd er wel rekening mee dat Studio alleen beschikbaar is voor Windows-gebruikers.

SketchUp Pro/Studio- Desktop

Bouw alles – sneller – met nieuwe modelleer- en documentatie functies en verbeteringen in SketchUp for Desktop. Ontdek een gloednieuwe Flip-tool die ontwerpelementen voorspelbaar repliceert, beheer DWG-bestanden in LayOut en meer.

Spiegel met vertrouwen

Met het gloednieuwe Flip-gereedschap hoef je niet meer te raden bij de flip along want je kunt nu het resultaat vooraf visualiseren, zodat je voorspelbaarder kunt modelleren.
Visualiseer het vlak waarlangs je de selectie wilt spiegelen en bevestig de juiste oriëntatie door over de rode, groene of blauwe vlakken te bewegen. Klik om te spiegelen!
Dit bespaart tijd en energie die je kunt besteden aan het ontwikkelen, evalueren en aanpassen van symmetrische relaties. Bovendien kun je met het Flip-gereedschap de Kopieermodus inschakelen om snel symmetrische onderdelen of kopieën te maken. Zo kun je een holistische visie uitdrukken op basis van een enkel, repetitief onderdeel.
Dus ook geen move-copy, scale -1 meer.
Houd er rekening mee dat het omdraaien van het model ook je creatieve perspectief kan veranderen. Een handige tip om in gedachten te houden!

Overlays

Als je SketchUp for iPad al in actie hebt gezien of gebruikt. Dan weet je mogelijks dat er een annotatie mode is. Waar je met je pencil aantekeningen op het scherm kan maken en ook zelfs in het 3D model.
Dit is wat nu ook kan met het toevoegen van het platform die die functie toelaat.
Naast de nieuwe functionaliteit biedt het ook heel wat voordelen om grafische zaken krachtiger te maken in SketchUp.
Het is een heel technisch verhaal, maar eigenlijk kunnen we nu 2 beelden over elkaar leggen en het Overlay beeld kan 1 op 1 volgen wat in het onderliggende 2D beeld gebeurt.
De toepassing waar het een wereld van verschil gaat maken is met Skalp. De tool om mooie 2D plannen en snedes mee te creëren. Tot nu was het een soort van ‘hack’ op het SketchUp model, wat traag was en sporen naliet. Nu kan het mooi afgehandeld worden in die Overlay laag en biedt het veel meer grafische opties naar lijndikte en kleuren ed.
In eerste instantie is het een nieuwe functie die beschikbaar is, plugin ontwikkelaars zullen stap voor stap ontdekken wat de voordelen zijn en het gaan gebruiken.

Zie je niet, merk je wel! SU

Er zijn heel wat onderhuidse zaken aangepast in SketchUp.
Opslaan bestanden versnelt. Doordat het opslaan van een project nu op een andere manier wordt afgehandeld, gaat het opslaan van een project sneller en zal je minder lang het spinnende icoontje zien. Dit zal je vooral merken bij grotere projecten.
Verbeterde en versnelde werking van Axis tool, Eraser, selecteren en section planes. Het werken met deze tools werkt nu nog net wat vlotter. Waar je vroeger een soort vertraging zag, zou deze nu weg zijn …
Aanpassingen interface. Op windows zal je merken dat de het Window Panel rechts en de tabs van Scene tabs er niet iets anders uitzien. Het systeem hoe ze in SketchUp zijn geïntegreerd is geheel nieuw. Wat naar de toekomst toe nieuwe zaken toe gaat laten.

Wat is er nieuwe in LayOut 2023

 

LayOut DWG referenties

In LayOut versterkt Trimble de interoperabiliteit door de mogelijkheid toe te voegen om geïmporteerde DWG-bestanden als referenties te beheren.
Klinkt dat bekend?
Het is hetzelfde proces voor het beheren van bestanden met referenties in LayOut, maar nu is het uitgebreid naar alle afbeeldingen, tekstbestanden of dwg-tekeningen.
Bekijk alle externe bestanden referenties, ontvang meldingen als een bestand referentie verouderd is, en update, relink, of verwijder een bestand referentie met behulp van de File Reference Manager.
Beter nog, al je aangepaste stijl bewerkingen (lijn gewichten, schaal en viewport posities) blijven intact, zelfs wanneer referentiebestanden worden bijgewerkt.
Documenteer en presenteer je werk met vertrouwen, wetende dat al je referenties up-to-date zijn, zonder dat je eerder layout- en styling werk hoeft te verspillen.

Zie je niet, merk je wel! 

Rotatie verbetering, de rotatie tool werkt iets vlotter en aangenamer en snapped nu veel beter en correcter met andere object richtingen.
Betere controle over Tag line Styles. Sinds 2021 kan je in SketchUp met Tag verschillende lijntypes instellen. Deze werden 1 op 1 overgenomen in LayOut, alleen was het soms een uitdaging om die correct aan te passen over verschillende viewports heen. Nu heb je correcte controle per viewport. Je kan nu in LayOut ook een Line Style aanpassen en die kopiëren van viewport naar viewport.
Betere Viewport camera controle. Het is je ook al wel eens gebeurd dat je een viewport per ongeluk dubbel klikt en hiermee de camera settings om zeep helpt. Nu respecteert LayOut deze camera settings van SketchUp beter.

Kleine verbeteringen en bugfixes.

In deze nieuwe versie zijn eveneens heel wat kleine verbeteringen en veranderingen aangebracht alsook een reeks van bekende bugs opgelost.

Hoe kan je starten met SketchUp 2023.0?

Wanneer je al SketchUp 2022 hebt, zal je een melding krijgen dat er een update is zodat je die automatisch kan laten downloaden en installeren.
Gebruik je nog geen SketchUp 2022 en heb je wel een Subscription die geldig is, dan kan je eveneens deze nieuwe versie downloaden en gebruiken.