SketchUp Video Tutorial 1.12 De 3 regels
Alles wat we doen in SketchUp moet eigenlijk voldoen aan 3 regels of de 3 SketchUp geboden zoals ik het noem.
Wat is nummer 1? Nummer 1 is: alles wat we tekenen moet een volume zijn.
Ga ik in SketchUp van start, en ik wil iets tekenen … Wel, deze tools gaan allemaal 2D figuren tekenen. Maar, wil ik er echt iets correct mee doen in SketchUp, dan moet het een volume worden.
dus dat wilt zeggen, ook al is het een blad papier, dan zou ik het een dikte moeten geven. Dus alles wat we tekenen in SketchUp, zou altijd een volume moeten zijn.
Regel nummer 2: alle vlakken aan de buitenzijden van volumes, moeten wit zijn.
Je hebt het misschien al gemerkt, of niet, maar je kan in SketchUp een vlakje hebben dat wit is, blauw-grijs maar ik noem het altijd blauw. Dus ik ga altijd refereren naar wit of blauw.
Stel, ik ga een klein berghokje tekenen, dat zijn de muren, dit is de doorgang. Ik ga van 2D naar 3D, dan is vraag nr. 1; is het een volume? En dan zou ik kunnen zeggen; ja. Maar natuurlijk vraag nr. 2, zijn de buitenkanten wit? Dan is het antwoord; neen.
Maar eigenlijk is het antwoord op vraag 1, of het een volume is, ook fout … Je hebt namelijk gewoon een u-profiel gecreëerd door ‘push pull’ te doen en je hebt geen volume van de muur gemaakt. Dus dit voldoet eigenlijk ook niet aan regel nummer 1.
En regel nummer 2 voldoet dus ook al niet. Hoe dit komt en hoe we dit gaan oplossen, dat gaan we jou leren in de komende lessen.
Regel nummer 3: alles wat we tekenen moet een groep of een component worden.
Dus als ik iets heb getekend, laat ons zeggen, het is een onderdeel van of een compleet object, dan zou ik daar altijd een groep of een component moeten van maken.
Waarom? Opnieuw, dat gaan we verder door leren maar het is heel belangrijk in SketchUp om dit te doen. Of je krijgt heel wat problemen als je objecten later wilt aanpassen. En heel wat geavanceerde functies in SketchUp gaan alleen maar werken met groepen en componenten.
Dus 3 regels, deze zijn super belangrijk in SketchUp. Dus alles wat we tekenen moet altijd een volume zijn, alle vlakken aan de buitenkant van de volumes moeten wit zijn. En alles wat we tekenen moet een groep of een component worden.
Het niet naleven van deze 3 geboden, veroorzaakt eigenlijk 95% van de problemen binnen en buiten SketchUp.
We krijgen dagelijks e-mails van mensen die een probleem ervaren in SketchUp of in een render of met een bewerking naar een ander programma en eigenlijk, in 95% van de gevallen komt het probleem door het niet volgen van deze 3 regels.
Dus ik kan daar niet genoeg nadruk op leggen om hier steeds, altijd en overal rekening mee te houden.
Wat zijn een mogelijk aantal voorbeelden van wanneer iets misgaat? Wel, één van de dingen die kan misgaan is dat je, je hebt dit getekend in SketchUp en je brengt dat naar een extern render programma en daarin zie je dit …
Dus wat zie je? Dat die blauwe vlakjes niet zichtbaar zijn, of niet tevoorschijn komen en natuurlijk is het misschien ook bizar dat de achterkanten van de volumes die hier achter zitten, ook ontbreken.
Want het is natuurlijk zo, dat als dit vlakje wit is, dat de achterkant van het vlakje blauw is. Alhoewel het een 2D vlakje is, heeft het in SketchUp toch de mogelijkheid om 2 kleuren te hebben.
Wat hier gebeurt is uiteindelijk hoe 3D werkt. Het is namelijk zo dat een vlak, een 2D vlak in een 3D software, eigenlijk maar aan één kant bestaat.
In SketchUp is dat de witte zijde. Dus dat is de zijde die bestaat, en de blauwe zijde bestaat niet.
Dan kan je natuurlijk zeggen; ja maar, ik zie ze toch in SketchUp … dat klopt, je ziet ze in SketchUp, dat is ook één van de dingen waardoor SketchUp iets makkelijker wordt, omdat je de niet bestaande kanten dus ziet.
Maar er zijn inderdaad andere 3D softwares waar je die dus niet ziet. In SketchUp komen we ermee weg maar in ander programma’s misschien niet.
Heb je dus iets getekend, je exporteert dat naar een ander, extern render pakket, dan is de kans groot dat dat niet begrijpt wat je hiermee bedoelt. Want voor hun is dat een niet bestaande kant.
Wat kan er nog gebeuren? In de render zie je niet de materialen die je hebt toegekend in SketchUp.
Nu, we hebben SketchUp en we hebben render oplossingen. Of die nu intern als een plug-in in SketchUp werken of extern, dat doet er eigenlijk niet toe maar het verschil tussen een 3D modelling pakket als SketchUp, en een render oplossing is dat in een modelling pakket, wij altijd een verzameling van objecten gaan definiëren als een object, tafel, stoel, kamer, raam, deur, noem het maar op maar eigenlijk is het ook maar gewoon een verzameling van vlakjes.
Een render oplossing werkt anders. Een render oplossing kijkt alleen naar vlakjes met eenzelfde materiaal.
Ook al heb je ramen, deuren, stoelen, kasten, … een render programma kijkt alleen naar vlakjes met eenzelfde materiaal.
Nu, waar kan het dan hier ook mee fout gaan? Het is hetzelfde blokje als in de vorige slide dus dit is een blauwe zijde.
En deze 2 blokjes zijn evenzeer 2 vlakjes die eigenlijk ondersteboven liggen, dus dat zijn eigenlijk de blauwe zijde. Maar ik kleur dit vlakje in en dit vlakje in en dit vlakje in dus 3 aparte materialen.
Maar als ik het render, ga ik uiteindelijk hetzelfde materiaal zien, namelijk dit materiaal omdat dat eerst was toegekend.
Maar omdat het render programma niet kijkt naar een verzameling van vlakjes maar vlakjes met eenzelfde materiaal, en wetende dat dit dan eigenlijk allemaal blauw is, zegt het render programma, eigenlijk is dit hetzelfde … dus hij kleurt gewoon alle vlakken in die blauw zijn en dat met het eerste materiaal dat toegekend is.
Een mogelijk ander probleem. Je moet misschien even goed kijken maar wat zie je? Dat eigenlijk de richting van de parket, diagonaal is ten opzichte van de ruimte.
Dat is niet de bedoeling. De bedoeling was natuurlijk om mooi in deze richting te lopen. Je ziet hier een ander blokje staan, gewoon met hetzelfde materiaal en dan zie je dat het daar wel mooi opligt.
De reden dat dit fout is, is omdat dit vlakje dus de blauwe zijde is.
Één van de dingen die dus mogelijk zijn, als je een blauwe zijde hebt, en je zet er een materiaal op, dat bij het renderen de richting van het materiaal niet is wat je eigenlijk in SketchUp ziet.
Hoe raar dat dat dan ook is …
Een ander mogelijk probleem is dat de richting van het materiaal, niet is wat je denkt dat het is …
Een ander probleem is met verlichting.
In een render programma gaan we naast zonlicht ook heel waarschijnlijk lampjes toevoegen. Of indirecte verlichting, spots, …
Maar hier kan je ook een hele hoop problemen mee krijgen als je geen rekening houdt met die blauwe vlakjes.
Als je goed kijkt, zie je hier eigenlijk de scheiding tussen de muur en de vloer. Je ziet een witte lijn lopen en dat is wat we noemen ‘light bleeding’.
En als je het model bekijkt, dan ga je zien dat de vloer en de muur perfect aansluiten maar in dit model is de vloer het blauwe vlakje.
Met als resultaat dat je dit gaat zien. Als je goed kijkt, ga je hier ook zwarte vlekjes zien, hier ook, hier ook en als je hier kijkt, zie je dat ook allemaal.
Nog een teken dat er ergens iets fout is met de blauwe vlakjes. Nu, het hoeft zelfs niet te zijn, dat dit het blauwe vlakje is. Het zou best kunnen zijn dat het plafond bv. het blauwe vlakje is of deze muur het blauwe vlakje is.
Meestal zie je dit wel gebeuren in de buurt van of op het vlak dat verkeerd is … maar het zou best kunnen dat er een ander vlakje is dat blauw ziet en dit veroorzaakt.
Een ander ding dat je zou kunnen opmerken is dat met blauwe vlakjes in de buurt, dat een lamp een te overbelicht effect geeft.
Dat je echt een harde kern van licht ziet, wat niet de bedoeling is. Eveneens een mogelijk teken dat er ergens iets fout is met het blauwe vlakje.
Een ander mogelijk probleem, en dat heeft te maken met volumes uiteindelijk. En vooral naar 3D printen en CNC toe.
3D printen en CNC kan je ook aansturen met een SketchUp model, onder de voorwaarde dat je voldoet aan de 3 regels die we voorop stellen.
Stel, hier heb je een doosje, maar dat zijn gewoon vlakken en geen volumes. Dus als je dit naar een CNC stuurt, of naar een 3D printer, dan ga je niks krijgen.
Want een CNC en een 3D printer hebben altijd volumes nodig, of ze kunnen niets creëren.
dat is dus een hele boterham aan mogelijke problemen die we kunnen krijgen door de 3 regels niet te volgen.
Hoe weet ik nu in de praktijk, of hoe kan ik dit oplossen? Wat zou er in de praktijk kunnen gebeuren? Dat is dat je al dit hebt gedaan, je gaat dit renderen en dan gaat er vanalles misgaan.
Hoe kan ik dit nu oplossen? Eerst en vooral is mijn tip dat voor dat je naar een ander programma gaat, ook al is het maar Layout, want beschouw dat ook als een ander programma … dan doe je altijd ‘monochrome’.
Wat doet ‘monochrome’? Het zorgt ervoor dat je kan zien, wat is wit? Ik zal nu overal nog een materiaaltje opzetten … zo, met ‘monochrome’ kan je zien, wat is wit? En wat is blauw?
Dus eigenlijk doe je dit best altijd alvorens je naar een ander programma gaat want dat gaat je al enkele frustraties besparen.
Want je gaat dit renderen … je gaat zien van, shit, er is iets fout, moet je toch teruggaan … gaan checken enz… dus het is nu eenmaal beter om eerst ‘monochrome’ te doen voor dat je gaat exporteren.
Hoe kan ik dit oplossen? Waarschijnlijk zal je misschien denken, als ik hier een lijntje in teken, dan komt hier een vlak en dan is het een volume …
Wel, de muren zijn inderdaad een volume nu maar zoals je ziet lost dat niet het probleem op van die blauwe vlakjes.
Volumes creëren, witte vlakjes hebben, zijn niet 100% evenredig met elkaar gelinkt.
Je kan een volume tekenen, zonder ook maar één wit vlakje te hebben. Dus het is niet omdat je een volume hebt dat daarom de witte vlakjes oke zijn … en het is niet omdat je witte vlakjes hebt, dat je daarom een volume hebt.
Die 2 dingen moet je echt los van elkaar zien. Hoe kan ik dit wel oplossen? Ik kan al die vlakjes selecteren, die ik wit wil, en dan doe ik een rechter muisklik en dan doe ik ‘reverse face’.
Wat doet dat? Dat draait de vlakjes om.
Dus wat zie je? Blauw is wit geworden maar als ik nu terugga naar ‘shaded with textures’, ga je zien dat ik mijn materiaal toch niet terugzie …
Waarom? Het materiaal zit nu, als ik in de muur zou gaan, het materiaal zit nu aan de binnenkant want wat heb ik gedaan? Het vlakje omgedraaid en daarmee is natuurlijk ook het materiaal mee omgedraaid.
Dus wat zou ik nu weer moeten doen? Dat is hier het materiaal terug opzetten.
Dus heb je blauwe vlakjes, dan kan je die omdraaien.
We gaan in deze cursus natuurlijk leren om zo correct mogelijk te tekenen dat je zo min mogelijk van die blauwe vlakjes gaat hebben maar dat wil nog niet zeggen dat je ze niet gaat tegenkomen.
En dus ook gewoon als je Layout gebruikt, samen met SketchUp, dan hoef je of dan moet je ook de 3 regels best altijd volgen.
Want het zou best kunnen zijn dat je iets hebt getekend, en daarna een plan of een snede wilt maken. Dat kan door de ‘section plane slice tool’ te gebruiken.
Dan gaan we heel waarschijnlijk een top view hebben en dan moeten we even het perspectief uitzetten, en dan heb ik dit.
Zoals je ziet, is dit misschien niet wat ik zou willen zien … ik zou eigenlijk willen zien dat er hieronder iets zit… zoals dit stukje.
Waarom? Wat ik eigenlijk heb getekend, deze muren, waren geen volumes en zelfs dat kan binnen SketchUp en Layout al iets geven wat je niet wilt.
Dus als ik nu, er zit nu wel een vlak in, de muren zijn volumes en nu heb ik hier natuurlijk wel een vlakje waar ik iets mee kan doen.
Dus, zelfs van SketchUp naar Layout is het ook al belangrijk gewoon om te zorgen dat we onze 3 regels al volgen. Gewoon om ervoor te zorgen, dat alles gaat, zoals we het wensen.
Dus de 3 regels, probeer ze vanaf nu te onthouden en altijd toe te passen!
Regel 1: alles wat we tekenen moet een volume zijn.
Regel 2: alle vlakjes moeten wit zijn.
Regel 3: alles wat we creëren moet een groep of een component zijn.
Momenteel is het allemaal misschien nog een beetje onduidelijk hoe en wat maar dat gaan we natuurlijk opbouwen in deze cursus om jou zo laten in te zien wat het belang is en ervoor te zorgen dat je deze 3 regels altijd zal volgen.