WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp Video Tutorial 1.09 Display styles

Volledige transcriptie van de video :
We hebben deze toolbar toegevoegd ‘styles’ en deze bepaalt eigenlijk hoe en wat we zien op ons scherm.

Standaard gebruiken we in principe ‘shaded with textures’.

Wat wil dat zeggen, ‘with textures’? Zoals je ziet, hebben al deze objecten een textuur, dus zien we de texturen.

En wat is de ‘shading’? Wel, aan deze achterkant gaat het iets duidelijker zijn. Dus als ik de camera beweeg, ga je zien dat deze vlakken lichter of donkerder worden, afhankelijk van hoeveel ze in het scherm vallen.

Als het heel recht in het scherm valt, dan zie je dat dit heel wit wordt. En als ik wegdraai, gaat dit donkerder worden.

Het is geen schaduw. Het is gewoon een manier om diepte werking in het beeld te krijgen.

Als we nu materialen op ons object hebben, dan zie je dat dit effect ook zal blijven spelen. Dus dit is ‘shading with texture’.

Dan hebben we alleen ‘shaded’. Wat zien we nu? De texturen verdwijnen maar je ziet nog wel de basis toon van het materiaal dat gebruikt was.

Waar kan dit handig zijn? Eens we plannen gaan maken, kan het misschien niet meer handig zijn dat we effectief de texturen zien omdat zij dan misschien de aandacht trekken, wanneer de aandacht ergens anders zou moeten zitten.

Maar het zou kunnen zijn dat je zou zeggen van, ik wil nog altijd wel een plan in kleur. Dan kunnen we inderdaad naar ‘shaded’ gaan. Zodat je nog wel de toon van het materiaal ziet dat gebruikt is maar niet meer de textuur zodat het beeld eigenlijk wat rustiger wordt.

Daarnaast hebben we ‘hidden line’. Wat zien we nu? Dat eigenlijk alle materialen en kleuren wegvallen.

Nu kan je wel zeggen van, ik zie dat het nog groen is … dat klopt. Waarom? Omdat in de hoofdstijl ingesteld is dat de ondergrond groen is en daarmee worden ook alle objecten groen.

Als we dit in een plan gaan gebruiken, gaan we ervoor moeten zorgen dat dit niet groen is maar wit. Zo krijgen we echt een zwart-wit tekening.

‘Wireframe’, dit is dan weer meer een CAD achtige voorstelling waarbij we geen vlakken en geen volumes zien, alleen de lijnen waar de figuren uit bestaan.

Hier links zien we nog 2 knopjes, die onafhankelijk werken van deze knopjes en dat zijn ‘back edges’.

Wat zie ik nu?
De objecten worden semi-transparant en de lijnen die achter het volume vallen worden in een stippellijn getekend.

Dat kan dus handig zijn voor technische tekeningen.

Als je deze functies gebruikt, moet je ze zelf ook weer uitzetten. Want als ik hier iets verander, dat heeft hier geen effect op.

Dan hebben we nog ‘x-ray’. ‘X-ray’ maakt objecten semi-transparant. Maar eigenlijk gebeurt er nog iets belangrijker of iets handiger … wat wel eens handig zou kunnen zijn.

Stel, we hebben hier een hokje en ik wil deze doos in het hokje zetten. Maar ik wil dat eigenlijk deze hoek, net in deze hoek komt te staan.

Dat doen we met ‘move’. En als ik dat op deze manier zou proberen, dan gaat dat niet lukken.

Ook al wil SketchUp ons helpen door die punten samen te zetten … Nu lukt het perfect. Maar op het moment dat ik dit doe, lukt het niet.

De reden hiervoor is, eigenlijk is het heel eenvoudig. Als ik jou zou vragen of je de hoek achter mijn blokje zou zien, dan is jouw antwoord heel waarschijnlijk ook nee … sketchUp ziet wat wij zien.

Dus SketchUp ziet eigenlijk ook niet de hoek van die muur erachter. Op het moment dat ik naar ‘x-ray’ ga, zien wij, en dus ook SketchUp, deze hoek.

En is het geen probleem om het object in die hoek te plaatsen. Dus ‘x-ray’ maakt niet alleen transparant maar het zorgt er ook voor dat punten, lijnen, objecten, die achter of in een ander object zitten, ook bereikbaar worden.

Zodat we daar mooi objecten op kunnen plaatsen. Opnieuw ook niet vergeten dat we dit zelf weer moeten uitzetten.

De laatste is ‘monochrome’ en wat doet monochrome? Als ik die nu gebruik, ga je zien dat eigenlijk alle texturen verdwijnen. En dat de vlakjes wit of blauw zijn.

In een volgende video zullen we het hebben over de 3 regels en daar zal het duidelijker worden waarop dit gebaseerd is.

Maar, eens dat objecten een kleur of een materiaal hebben, is het niet meer zichtbaar om te zien wat nu de voorkant of de achterkant van een vlak is.

En dat kunnen we wel weer terug zien met ‘monochrome’.
Want het witte is de voorkant en het blauw – grijze is de achterkant.
Maar daar later meer over in de video over ‘de 3 regels’.

Met ‘monochrome’ kunnen we uiteindelijk checken of de vlakjes goed liggen of niet.