WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp Video Tutorial 2.02 : Lijnen, Assen en referentie systeem Oefening

We gaan lijnen uittekenen dus we nemen het potloodje of “L” enter als short cut.

In de praktijk starten we meestal op onze “origin” als we iets gaan tekenen maar nu voor de oefening gaan we dat niet doen omdat op deze manier een aantal zaken duidelijker zullen worden.

Dus ik start de lijn ongeveer hier.

Op de rode as ga ik een lijn tekenen van 2 meter.

Dus “2” enter.

Dan wil ik een rechte hoek dus dat wilt zeggen dat ik hier een groene lijn ga moeten krijgen. Het zou kunnen gebeuren dat je je ogen gaat geloven en dan ga je misschien dit willen doen … Maar het resultaat is dat je door dit te doen, geen rechte hoek gaat krijgen. Wat is belangrijk? Dat je steeds wanneer je op het assenstelsel tekent, met evenwijdige en rechte hoeken, dat je ervoor zorgt dat je steeds rood, groen of blauw gaat zien.

Ik ga hier opnieuw een lijn tekenen van 2 meter. Dus “2” enter.

We hebben nu een rode lijn van 2 meter en een groene lijn van 2 meter getekend.

Nu gaan we een schuine lijn tekenen, opnieuw van 2 meter.

Als je de lijn getekend hebt, beweeg dan even de camera met ‘orbit’ zodat je zeker bent dat deze lijn in het grondvlak zit. Het zou ook kunnen zijn dat de lijn naar boven gericht is maar als dit het geval zou zijn, ga je de oefening niet kunnen afmaken.

Teken dus nu een schuine lijn van 2 meter op het grondvlak. Deze lijn zit niet in het assenstelsel maar ik wil wel een lijn tekenen met een rechte hoek op deze lijn. Dat kan, SketchUp kan ons nog steeds helpen, dit door deze magenta lijn te volgen. Op het moment dat je deze lijn ziet, wil dit zeggen

Of je hebt een lijn die in het verlengde ligt,

Of je hebt een lijn die onder een hoek van 90° ligt op een lijn die niet in het assenstelsel zit.

Deze lijn maken we een halve meter dus “0,5” enter.

Afhankelijk van je landinstellingen, ga je heel waarschijnlijk een komma moeten gebruiken ipv een punt om decimalen aan te geven.

Teken nu een magenta lijn van 0,5.

We gaan nu verder tekenen en we gaan er opnieuw voor zorgen dat we die magenta lijn krijgen. Het zou kunnen zijn dat je die niet automatisch krijgt … Het zou kunnen zijn dat je de lijn hebt gestopt, dat je eerst een andere actie hebt gedaan en pas daarna terugkomt.  We starten hier gewoon terug, klik, en hoe gaan we nu die magenta lijn krijgen?

Wel, door hier over te gaan, door gewoon te ‘tracen’ zonder te klikken zeggen we eigenlijk tegen SketchUp:” gebruik deze lijn als referentie”. Nadien gaan we heel snel deze magenta lijn te zien krijgen.

Ik wil een lijn die evenwijdig loopt hiermee, de magenta lijn geeft aan dat dit effectief zo is en ik wil ook dat ze even lang is. SketchUp gaat wel referenties geven bv. Op de groene of op de rode as maar de lijn is evenwijdig maar niet even lang als de rechtse lijn.

Wat gaan we moeten doen? Door ‘shift’ te gebruiken, blokkeer ik een as, blokkeer ik een richting …

Shift blokkeert altijd een as of een richting. Ik kan nu de muis bewegen en de lijn blijft magenta.

Door naar dit punt te gaan, zorg ik ervoor dat mijn lijn even lang is en ook evenwijdig.

Nu eerst een linkse muisklik om de lijn te bevestigen en dan pas ‘shift’ loslaten.

Teken nu deze lijn.

We gaan verder, magenta.

Sinds SketchUp 2016 is hiervoor een andere, eigenlijk handigere manier … Als ik het pijltje naar beneden gebruik, ga je zien dat je de magenta lijn krijgt, in het verlengde. Als je een 2de maal het pijltje naar beneden gebruikt, ga je zien dat je de 90° versie krijgt. Het voordeel hiervan is, ik hou nu geen ‘shift’ in maar we zien wel dat de as nu ook geblokkeerd is.

Ik wil opnieuw een lijn van 0,5 ‘enter’.

Teken nu ook deze lijn.

We gaan verder. Deze richting. Wat kan ik nu doen?

2x pijltje naar beneden, dit geeft me de magenta lijn en dan ga ik naar dit punt … hiermee is de lijn ook evenwijdig en even lang …

Heb je geen SketchUp 2016, dan ga je gewoon ‘shift’ gebruiken, de lijn wordt magenta en dan terug ‘shift’ om hetzelfde resultaat te bereiken.

Linkse muisklik om te bevestigen.

Teken nu deze lijn.

Opnieuw 2x pijltje naar beneden en dan gaan we naar ons beginpunt en tekenen we deze lijn. We kunnen hier blijven staan en de lijn vervolledigen waardoor we uiteindelijk de figuur sluiten.

Het resultaat is dat we effectief ook een vlak krijgen. Dit vlak krijgen we alleen als SketchUp een gesloten figuur vindt en als al deze punten in een perfect vlak liggen. Als 1 van deze punten niet in een perfect vlak liggen, zal de figuur niet sluiten. Vervolledig nu de figuur, zodat je dit resultaat krijgt.

We gaan de camera nu een beetje draaien, zodat we hier kunnen werken.

Ik start op dit punt, linkse muisklik en op blauw naar omhoog.

Dit is belangrijk, blauw!  

Ik wil een lijn van 2 meter dus “2” enter.

We gaan eerst een beetje moeten uitzoemen … de volgende lijn wil ik hier maar ik zit natuurlijk met de lijn hier … Wat ga je dan doen?

“Esc” Deze escape toets zorgt ervoor dat ik ga stoppen met tekenen maar ik behoud wel mijn potloodje dus escape stopt altijd wat we aan het doen zijn maar het behoudt de tool waar we mee bezig zijn.

Teken dus nu deze lijn van 2 meter op de blauwe as.

We starten nu hier, opnieuw op blauw en wat zien we?

De blauwe as = 2 meter, dus de lijn is nu zo lang als de linkse versie. Dit is wat we willen, dus ‘klik’ met de muis.

Nu gaan we deze 2 punten met elkaar verbinden en daardoor krijgen we weer een gesloten vlak.

Teken nu deze 2 lijnen zodat je dit gesloten vlak krijgt. De voorwaarde om een vlak te krijgen is dat alle lijnen gesloten moeten zijn en dat het een perfect vlak is. De richting van het vlak doet er niet toe want dit vlak zit niet in het assenstelsel.

Maar het is belangrijk dat ze in 1 vlak liggen en de richting doet er eigenlijk niet toe.

Waar gaat SketchUp ons nog mee helpen?

Bv. met het vinden van “mid points”.

Mid point = het midden van de lijn. Visueel kan het soms zo zijn dat het niet lijkt alsof het het midden is maar dat is het toch.

Linkse muisklik, we gaan met blauw omhoog en we komen weer uit op een ‘mid point’. Linkse muisklik nu om deze lijn te bevestigen.

Teken nu ook deze lijn op de midpoints.

Dan doen we ‘spatiebalk’.

De spatiebalk = ‘select tool’.

Als ik nu klik op deze vlakken, ga je zien dat ze geselecteerd worden.

Hoe zie ik dit? Een geselecteerd vlak wordt gearceerd en ik zie nu ook dat ik 2 vlakken heb door deze lijn te tekenen.  

Een heel belangrijk concept binnen SketchUp!!!

Elk nieuw vlak dat ik op deze manier maak, is later manipuleerbaar!!!

Klik buiten de figuur om te deselecteren.

Opnieuw “L” enter.

We gaan naar het mid point en nu teken ik deze lijn, ook naar het mid point van deze rechte lijn.

We doen terug ‘spatiebalk’ en het gevolg is dat ik nu 3 vlakken heb.

Selecteer nu deze lijn en doe ‘delete’.

Wat gebeurt er? Lijn verdwijnt en vlak verdwijnt.

Vanaf het moment dat SketchUp geen gesloten vlak, figuur meer vindt, zal het vlak ook verdwijnen. Hoe kunnen we dit herstellen?

Je kan proberen met ‘undo’ maar als je ondertussen al iets anders hebt gedaan, dan werkt ‘undo’ niet meer , dus wat kunnen we doen?

“L” enter. En we tekenen het lijntje terug.

Daarmee herstel ik de figuur.

Dus voor de oefening, selecteer deze lijn, ‘delete’ ze en teken ze opnieuw.

Kunnen we dit lijntje selecteren en deleten?

Ja hoor, ik blijf nu 2 delen houden. Ik kan deze lijn selecteren en deleten en er blijft nog 1 vlak over omdat er een gesloten, groter geheel gevonden wordt.

‘Delete’ nu deze 2 lijnen.

We gaan hier onderaan verder tekenen.

“L” enter, op de blauwe as naar beneden, 1 meter = 1 enter en we tekenen verder naar rechts op rood.

Nu zou je eigenlijk wel een referentie verwachten aan het hoekpunt hierboven maar dat krijgen we niet omdat SketchUp alleen de laatste 6 punten aangeeft als referentiepunt, anders zou het te complex worden om nog te tekenen, eens je heel veel hebt getekend.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat SketchUp een punt herkent?

Door er gewoon 1 à 2 seconden op te gaan staan, als we daarna rustig naar beneden gaan, komen we opnieuw rood tegen en kunnen we deze lijn ook weer tekenen.

Teken deze lijn en als laatste stap moeten we alleen deze lijn nog vervolledigen om ervoor te zorgen dat we hier een gesloten vlak krijgen.

Teken nu deze lijn.

Hiermee heb je de belangrijkste punten geleerd over hoe je lijntjes tekent in SketchUp.