WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp Video Tutorial 1.02 Venster overzicht

Volledige transcriptie van de video :
De eerste maal dat je SketchUp opstart, dan is het niet onbelangrijk dat je een keuze maakt in templates.

Gedurende heel deze cursus, gebruik ik een simpel template in meters. Wil je in een andere unit werken? Dat kan natuurlijk ook maar voor deze cursus, voor de gemakkelijkheid, gebruik ik altijd meters.

Dan doen we ‘start using SketchUp’ en kunnen we starten met het gebruik van SketchUp.

De eerste maal dat je SketchUp start, dan krijg je dit te zien. Dit is SketchUp op Windows, SketchUp 2016.

Als je hiermee van start gaat, dan denk je misschien van dit is best makkelijk want dat zijn zowat alle tools, dat lijkt best eenvoudig. Maar je zal natuurlijk merken dat eens dat je van start gaat, dat dat toch iets te beperkt is.

We gaan toch een aantal toolbars extra toevoegen. Hoe doen we dit op Windows? We gaan naar ‘view – toolbars’.en dan krijg je een lijst met allemaal beschikbare tools of toolbars.

Mijn lijstje zal iets langer zijn dan dat van jullie omdat er ook plugins en andere dingen in zijn bij in geïnstalleerd.

Maar wat gaan we doen? We zetten ‘getting started’ uit. Die gaan we vervangen door de ‘large toolset’

En nog 3 andere die we aanzetten zijn ‘standaard’ ‘styles’ en ‘views’.

Dat zijn de toolbars die we minimum altijd gebruiken. Ben je klaar, dan doe je gewoon ‘close’.

Het zou ook kunnen zijn dat deze nog niet correct zijn of dat je zoiets ziet. Wel, je ziet hier een verticale stippellijn, die kan je vastnemen en de tools daarmee of los in je scherm zetten of verplaatsen naar een andere positie in een toolbar.

Dus dit zijn de hoofd toolbars waar we steeds mee werken. Hier bovenaan heb je eigenlijk verschillende menu’s, die gaan we niet zoveel gebruiken, we gaan vooral werken met de icoontjes maar eigenlijk het meest met ‘shortcuts’. Maar daarover later meer.

Wat hebben we hier aan de rechter zijde in SketchUp 2016 op Windows? Daar hebben we wat noemt een ‘tray’.

En dat zijn eigenlijk allemaal aparte venstertjes. Dat vervangt wat we vroeger hadden hier onder ‘window’ op Windows.

Deze ‘trays’ die kan je zelf aanpassen door ‘window’ ‘menus tray’ ‘default tray’ en dan zie je hier wat eigenlijk actief is of niet actief is.

En dat is hetgene wat ik standaard zou adviseren om te gebruiken. Dus wat aan entity info, materials, components, styles, layers en scenes, shadows, soft edges en outliner.

In het begin heb je deze bv. Niet nodig, dan kan je die gewoon skippen. En wat zie je? Dat hij ook hier verdwijnt.

Dus op die manier kan je aanpassen. Je kan ook een nieuwe ‘tray’ aanmaken en daar zelf een eigen selectie van maken.

Want wat zie ik nu? Dat ik hier onderaan, als ik dit sluit, 2 tabs heb met de nieuwe 2 panels.

Merk ook op dat deze nu hieruit verdwijnen. Dus je kan elk ding maar 1 keer hebben maar hiermee kan je een beetje zelf aanpassen wat je wilt.

Nu gaan we ook terug naar de oorspronkelijke toestand. Die mag dan weg. Dus zetten we onze ‘components’ weer aan.

Dus hier kan je de dingen mee openklappen en mee sluiten. Ik kan ook heel dit ding verslepen en als je een ander, of 2 schermen hebt, ook naar een ander scherm slepen. Je kan het ook bovenaan dokken, onderaan dokken, loslaten …

Maar in de cursus gebruiken we het altijd hier aan de rechter kant. Dus dat zijn de ‘trays’.

Hier onderaan, hebben we wat we noemen de ‘info prompt’.
Nu, als ik een actie onderneem of iets ga tekenen, ga je zien dat hier eigenlijk altijd staat wat mijn opties zijn.

Dus bij eke tool staat ook, wat is de combinatie met andere toetsen om bepaalde functies te activeren. Dus eigenlijk staat hier onderaan altijd, wat is jouw volgende actie die je kan doen of wat zijn de opties die je hebt.

Rechts beneden hebben we de ‘info prompt’ dus je zal waarschijnlijk al gemerkt hebben dat hier steeds een waarde komt te staan. Afhankelijk van wat je doet.

Iets wat je nooit hoeft te doen, is hier in te klikken. Bij sommige andere programma’s is dat wel maar in SketchUp hoef je dus hier nooit in te klikken.

Dit luistert altijd naar mijn toetsenbord. Ik geef gewoon een waarde in, ik hoef niet met de muis daar in dat vlakje te klikken. Ik geef de waardes in en ik doe ‘enter’. En SketchUp doet de verandering.

Dus dit is eigenlijk de omgeving waar we in werken in SketchUp.