WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Je hebt misschien al gemerkt dat telkens je SketchUp start, er een bericht verschijnt dat vanaf 15 juni bepaalde functies niet meer zullen functioneren. Dit heeft alles te maken met de transitie van Google naar Trimble. SketchUp stopt met werken dan?

[jwplayer mediaid=”3177″]

De reden van de veranderingen?

Ongeveer 3 jaar geleden kocht Trimble SketchUp over van Google en daarmee was het ook de bedoeling dat uiteindelijk Trimble alle achtergrond servers enz. zelf zou gaan hosten. Dit is al ruim een jaar het geval dus alle gebruikers van SketchUp 14 en SketchUp 15 gebruiken momenteel al de infrastructuur van Trimble. Alleen voor gebruikers van SketchUp 8 of oudere versies is dit niet het geval en dit leidt ertoe dat bepaalde functies niet langer zullen werken.

logo_google_sketchup

Vanaf 15 juni stopt alle infrastructuur van Google in SketchUp met dus als gevolg dat bepaalde functies niet meer zullen werken.

Wat zal er dan niet meer werken?

Je kan natuurlijk je oude SketchUp (8 of ouder) gewoon blijven gebruiken, het is niet dat dit niet meer zal kunnen, er zullen alleen bepaalde functies niet meer bruikbaar zijn. Een van de belangrijkste functies die niet meer bruikbaar zijn is het zoeken en downloaden van objecten in 3D warehouse.

3d warehouse stopt met werken

Je kan wel nog altijd je eigen bibliotheken gebruiken en blijven werken met componenten maar het 3D warehouse is niet langer toegankelijk. Ook de geolocation functie zal niet meer bruikbaar zijn. Bij geolocation wordt gewerkt met Google earth en Google maps, waardoor je een locatie kan selecteren waar je gebouwen kan plaatsen. Dus dit zal ook niet meer werken. Ook de Ad Photo texture functie zal je niet meer kunnen gebruiken. Met deze functie kon je gevels van gebouwen via Google maps en Google streetview inbrengen in jouw SketchUp model. Dit zal dus vanaf 15 juni niet langer kunnen. Ook File Generate Report zal je niet meer kunnen toepassen. Dit wordt vooral gebruikt om een rapport export te maken van alle data in je model. Zo kan je zeer gemakkelijk een offerte of meetstaat maken… Maar dit zal dus ook niet langer meer mogelijk zijn. Ook de statusbar hier beneden, zal niet langer werken.

Op zich kan je SketchUp blijven gebruiken, alleen zal je de hierboven genoemde functionaliteiten niet meer kunnen toepassen.

Wat is de oplossing?

Je kan een upgrade doen naar SketchUp 15 waar je gebruik kan maken van alle updates en alle nieuwe functies en verbeteringen die er ondertussen zijn.
Voor de SketchUp 8 gebruikers is er tot 30 juni 2015 een actie dat zij enkel en alleen de upgrate prijs hoeven te betalen. De upgrade prijs bedraagt momenteel 93 Euro excl. BTW.
Ben je nog in het bezit van SketchUp 7 of ouder, kan je ook upgraden. Hier bedraagt de upgrade prijs 142 Euro excl. BTW. De prijs hier ligt hoger omdat er een soort boete aangerekend wordt omdat je al die tijd niet geüpgrade hebt. Hier kost het dus meer om je licentie terug actief te maken.

Schermafbeelding 2015-05-09 om 23.24.36

Dus tot 15 juni 2015 kan je jouw SketchUp 8 upgraden tegen de gunstprijs van 93 Euro excl. BTW. Dit is inclusief 1 jaar maintenance (onderhoud) en zo krijg je gedurende 1 jaar ook alle updates.

Heb je hierin interesse? Neem dan contact met ons op!