[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/30+mei+vraag+componentenlijst.mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
Rob, je kijkt deze keer mee, maar als je een vraag hebt, stel deze dan ook gerust!
Sven: wat is de beste manier om een lijst met componenten overzichtelijk te houden?
Heb je het dan over de gebruikte? In een project of over jouw bibliotheek? Over de gebruikte in een project. Deze lijst bedoel je dus? Ja, oké.
Je hebt heel veel dingen in componenten gestoken dus dat is alvast positief. Het andere ding dat je kan gebruiken is Outliner. Waarin je uiteindelijk kan zien wat er allemaal in jouw project zit. Maar wat is het belangrijkste? Dat je de dingen een iets meer betekenisvolle naam geeft want ‘de voet’ heeft iets meer betekenis maar dit zou misschien net iets anders kunnen. Hoe kan je dat aanpassen? Door hier de naam aan te passen, verandert die ook hier, direct want het zijn componenten. Als je dan bij ‘entity info’ gaat kijken, zie je hier ‘definition name’. Dat is de naam van het component. Maar je zou die dingen ook individuele namen kunnen geven zodat jij naderhand ook heel precies weet wat wat is. ‘Definition name’ is de naam die je hebt gegeven aan het component en daarnaast kan je elk component ook nog eens een unieke naam geven. Zo kan je objecten een unieke naam, nummer, … geven zodat je een perfecte lijst krijgt van wat je effectief allemaal nodig hebt.
Sven, nee, de palen blijven uiteindelijk allemaal dezelfde componenten dus daar verandert niets aan. Het blijft ‘definition name’ de naam van het component. Maar als je hier ‘naam’ invult, dat is een unieke naam voor het object. Dus ook al zijn ze niet uniek. Voor de rest moet je er vooral voor zorgen dat je betekenisvolle namen geeft zodat je goed weet wat het is. Hier heb je een groep, een blokje, een kast, schappen. Het is misschien handig dat je hier ‘rekken’ bijzet. Zo wordt het ook al iets duidelijker wat wat is. Oké, je hebt layers gebruikt, aparte layers gebruikt en die heb je een betekenisvolle naam gegeven. Als je een groep maakt is het ook handig om daar een betekenisvolle naam aan te geven. Zodat je nadien nog weet wat wat is en aan de andere kant, als je er straks een rapport gaat uithalen, en je wilt weten wat alle onderdelen zijn, is dit zeer handig als je aan alles een betekenisvolle naam hebt gegeven. Wat zou je nog kunnen doen? Je hebt hier allemaal van die losse muren staan … het is oké als je die hier allemaal apart zou stoppen maar aan de andere kant zou ik die ook nog eens in een groep stoppen. En die dan ‘muren’ noemen. Want dan heb je hier gewoon ‘muren’ en de rest is dan op dat moment verborgen en waarschijnlijk ook niet meer van belang.
Dat heb je inderdaad goed gedaan, alle dingen op aparte layers gezet dus dat is oké. Alleen, als je met groepen werkt, is het soms handig om ook daaraan nog apart een betekenisvolle naam te geven.