Het gebruik van Layers in SketchUp.

[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/kennisbank+vraag+layers+wel+of+geen+hide+of+uit.mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
 
Volledige transcriptie van de video :
 
Een van de dingen die we jullie willen leren is, stel dit is een huis en ik ga een paar fouten maken, maar vergeef me die nu even.
Dit is een huis, het eerste niveau.
Dus eigenlijk moet dit verdiep ‘0’ zijn.
Dus dit moet ik eigenlijk op verdiep ‘0’ gooien. Zo, en in een groep zetten die ook ‘verdiep 0’ is.

Dan ga ik mijn dak of mijn eerste verdiep bijvoegen.
Wat kan ik doen? Dat is natuurlijk dit. En dit is dan mijn groep of verdiep 1.
Maar dat heeft natuurlijk een nadeel. Dat je hier nu lijnen ziet, die ik eigenlijk niet wil.

Guido heeft wel het volgende al gedaan, maar ik weet niet of Guido het al in de 2 groepen heeft gedaan. Dus dat zou mogelijk het ding kunnen zijn … wat zou ik wel kunnen doen?
Dat is deze lijnen op ‘hide’ zetten. Dat kan ik doen met ‘erase’ en dan ‘shift’ inhouden. Daarmee kan ik die lijntjes op ‘hide’ zetten. Maar daarmee is het probleem blijkbaar niet weg. Want ik heb ze wel op ‘hide’ gezet dus als ik dit weghaal, ga je wel zien dat de lijntjes hier weg zijn maar natuurlijk daar nog niet …
Wat ga ik moeten doen? In de andere groep gaan en net hetzelfde doen.
‘Erase’ en ‘shift’en deze lijnen weghalen. En nu, natuurlijk nog niet binnen … maar nu lijkt het wel één geheel.
Dit ga je altijd blijven houden. Zeker als je verder uitzoomt.
Dit gaan we doen, vooral naar interieurs toe. Omdat je dan heel gemakkelijk kan zeggen, verdiep 1 moet ik even niet zien want ik wil op verdiep 0 werken.

Maar voor Guido, hij doet klinkerwerken en tuinaanleg, dus je hebt wel een huis, maar dan zou ik inderdaad een layer hebben ‘huis’ en inderdaad dit hebben maar dan zou ik mijn buitenmuren in 1 x tot het bovenste verdiep doortrekken, zodat je dat probleem eigenlijk al niet hebt.
Dus hoe je hiermee omgaat, hangt eigenlijk gewoon veel af van wat is het doel, waarvoor ga ik het gebruiken? En wat wil ik er uiteindelijk uitkrijgen als resultaat?
Als het puur visueel is, een huis op te bouwen, zou ik dit gebruiken.

Als het naar een interieur is, dan zou ik dit gebruiken, dat het inderdaad in 2 layers zit.
Maar als architect, en je wilt een constructie van een huis maken, correct in SketchUp.
Wel, dan ga ik dit ook doen maar dan zal ik uiteindelijk ergens een vloerplaat hebben en die zet ik op een aparte layer. En die ga ik dan later aan en uitzetten om aan mijn verdiep te kunnen werken of mijn gelijkvloers te kunnen werken.

Nu kan ik natuurlijk dit aan en uitzetten en/of gecombineerd met het gebruik van ‘slides’ om net te snijden onder mijn plafond. Omdat ik zo aan mijn gelijkvloers kan werken.
Dus nogmaals, het hangt eigenlijk een beetje af van wat is het doel? Wat wil je eruit halen? En dat gaat bepalen op welke manier dat je omgaat met het werken met layers en de opbouw van een structuur.
Wat is het verschil tussen ‘hide’ en layers afzetten als de layer overeenkomt met de groep?
Op zich niks. Want ik kan, dit zit op layer 0, ik zou dit kunnen selecteren en zeggen ‘hide’. Maar het dingetje met ‘hide’ is, als je naar hier gaat,’unhide’, ‘last’ of ‘all’ … dus als je 3 dingen hebt ‘gehide’ en je wilt alleen maar de 2 laatste … of de 2 eerste ‘unhiden’, dan heb je hier natuurlijk een klein ‘issuetje’.
Layers is vrij duidelijk. Een layer is niks anders dan een verzameling van objecten, die al dan niet samen zichtbaar zijn. Dus eigenlijk is dit duidelijker en efficiënter en heb je er meer controle over dan ‘hide’ op zich. Ik gebruik zelf heel weinig ‘hide’. Ik doe eigenlijk alles via layers.
Dus Guido, is het een beetje duidelijk dat je eigenlijk beter gewoon  de buitenmuur kunt optrekken en voor jou, in principe, als je alleen de buitenkant nodig hebt … je geen rekening moet houden met layers en verdiepingen.