Podium indirecte verlichting maken.

[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/21+maart+Vraag+Podium+-+indirecte+verlichting+maken.mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
Dan had ik de vraag van Guido, hoe hij ledstrips kan maken met Podium.
Dus indirecte verlichting.
Even heel rudimentair een wandje maken. Dus stel, je hebt een nis en hier achter wil je indirecte verlichting. Hoe doen we dat met Podium? Eigenlijk niet zo moeilijk. We gaan hier een kleur opzetten. Het zou ook kunnen zijn, afhankelijk van hoe fel dat je het wilt, dat je uiteindelijk ook nog dit zou doen. Want wat gaan we zeggen, dat deze kleur of dit materiaal straks gewoon licht gaat geven. Een ledstrip is gewoon een vlak met een kleur en als we dan Podium hebben, dan hebben we materialen. Dan gaan we dit materiaal selecteren of samplen. Dan hebben we hier ‘LEM power’ dus dat is indirect licht. We gaan hier ‘20’ qua waarde opzetten en niet vergeten ‘apply’ te doen. En dan gaan we dit renderen. Oké. En wat zie ik? Dat ik nu indirecte verlichting heb. Maar dit is waarschijnlijk iets te fel.
2 mogelijke oplossingen, of we gaan er uiteindelijk voor zorgen dat deze waarde minder is. Als iets te fel is, doen we de helft van die waarde en dan gaan we kijken of het oké is of niet oké is … als het nog te fel is, doen we nog eens de helft. Is het te donker dan doen we de helft er terug bij. Misschien nog net iets te licht … dus gaan we naar 5 ‘apply’. Dat komt al beter in de buurt misschien … Als je zou zeggen van het is net te donker dan zouden we eigenlijk, 10 is net te licht, 5 is net te donker … dus zouden we naar 7,5 moeten gaan.
Guido: welke code moet ik gebruiken voor die schuifdeuren?
Ik heb straks nog een vraag over schuiven in dynamische componenten en dat is eigenlijk net hetzelfde.
Dat ziet er al iets beter uit.
Dus Guido, dat is de manier om indirecte verlichting te maken in Podium. Je moet er dus gewoon voor zorgen dat je een apart materiaal geeft aan wat de ledstrip is of de lamp en er dan LEM opzetten. Beantwoord dat jouw vraag Guido? Moet je de omgeving verduisteren? Dat hangt natuurlijk af van waar je het wilt gebruiken. Als ik hier rondom nog een muurtje bijzet … wel, wat heeft natuurlijk invloed, dat is de tijd. Dus bij ‘shadow settings’ kan je de tijd instellen. Dus als ik dan een avond tijd instel, dat heeft geen effect in SketchUp zelf maar het heeft wel effect op het feit dat ik schaduw zou gebruiken en dit render … Je ziet geen licht in SketchUp, dat zie je alleen in de render. Dus licht kan je alleen in de render zien en niet in SketchUp. SketchUp kent alleen een zon. Oké?