[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/21+maart+Vraag+Waarvoor+gebruik+je+geolocatie.mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
Waarvoor kan dat handig zijn? Stel, dit is mijn tuintje, mijn huis maar als ik nu ga renderen dan is de omgeving nogal kaal … misschien kunnen we dat al een beetje oplossen door hier een haag rond te zetten. Oké, dan heb ik dit al. maar natuurlijk zijn we er nog niet want ik zie hier nog altijd niets buiten mogelijke lucht in SketchUp.
Hoe kunnen we dit oplossen? Daar kan geolocation ons mee helpen omdat we op die manier een satellietfoto binnenhalen, die kunnen we gebruiken als ondergrond. Dus ‘window – model info – geolocation – add location’. Dan komen we in Google earth terecht en geef je het adres in van waar we naartoe willen. Wij zitten hier. Dus stel dat we dit gebruiken, wat doe je dan? ‘Select radium’ dan kan ik het gebied verschuiven, bepalen. Wat we gaan doen is nu zo dicht mogelijk inzoomen als kan … dan doen we ‘crap’ en dan wordt dat stukje satellietfoto binnen gehaald. Wat je nu ziet is dat, wij hebben meestal dit gebruikt als referentie, maar omdat je de data binnenhaalt van Google maps, is de groene as in SketchUp, plots het noorden geworden, wat misschien helemaal niet klopt met jouw model.
Wat heb ik natuurlijk al fout gedaan? Dit had gewoon een groep moeten zijn. Dit is de laatste stap die je doet, je tekent alles uit en daarna ga je de omgeving invoegen, het terrein of omgevings terrein. Waarom kan dat nog belangrijk zijn? Als je gaat renderen en je wilt de juiste schaduwen. Wat gaan we dan doen? Ons model dat we getekend hebben, draaien. Het op de juiste plaats zetten. Zodat het model gaat kloppen. Dus als we op dat moment gaan renderen, klopt het met de locatie en de noord richting. Dan hebben we nog niet alles … wat kan je nog doen? Je kan nu ‘add more imagery’ doen dus meer foto’s toevoegen maar die moeten meestal niet in dezelfde kwaliteit zijn. Of niet in dezelfde intensiteit. Wat kan je doen? Een beetje uitzoomen en een groter gebied gaan selecteren ‘crap’ dus wordt die toegevoegd en zul je zien dat je uiteindelijk een groter gebied hebt. De volgende stap zou dan ook kunnen zijn dat we onze axis gaan verleggen. Omdat we toch in dezelfde richting blijven tekenen. Een volgende stap is dan misschien de buurt huisjes in volumes optrekken enz.
Waar je dan met dezelfde techniek van daarnet weer een fotootje op zou kunnen kleven bijvoorbeeld. Dus op die manier haal je al een grotere omgeving binnen en de volgende stap is dan bij het renderen zorgen om boompjes of zo in de buurt te planten zodat je de horizon gaat verdoezelen. En zo ziet het eindresultaat er dan misschien uit … dat zou dan zoiets kunnen zijn. Dit is ervoor, dit is achter, er zijn boompjes achter geplant. Het is maar dat je uiteindelijk net de horizon niet ziet. Dus hier zien we dan de Google earth foto en we hebben hier boompjes en plantjes en huisjes gezet zodat je toch de horizon een beetje inkleedt, afdekt zodat het er toch allemaal wat natuurlijker of aangekleder uitziet.