SketchUp Video Tutorial 1.03 View tools overzicht
De view tools in SketchUp.
De view tools die vinden we hier.
En dit zijn ‘advanced view tools’. En de belangrijkste tool in SketchUp om te kijken is ‘orbit’.
Dit kan je op meer dan één manier activeren maar waarschijnlijk, de kans is groot dat je het vandaag nog niet optimaal gebruikt zoals het kan gebruikt worden.
Maar je bent aan het tekenen en hier wil ik verder tekenen maar dan zit ik natuurlijk buiten het beeld te tekenen.
Ik kan ‘orbit’ nemen, linker muisknop inhouden, camera draaien. Dan kan ik terug mijn potloodje nemen en verder tekenen.
Dit werkt maar het is niet de snelste manier. Het is belangrijk als we met SketchUp werken, dat je dan werkt met een klassieke muis met een echt scroll wiel.
Dat is geen track path op een laptop en dat is ook niet de intelli mouse van Mac. Maar echt een klassieke muis met een scroll wieltje op.
Waarom? Het scroll wieltje zelf is eigenlijk jouw derde muisknop.
Dus als ik mijn scroll wiel inhoud, dan krijg ik automatisch ‘orbit’. Ik beweeg de muis, ik laat mijn scroll wiel los en ik kan gewoon direct verder tekenen.
Dus anders doe je ‘klik’ ‘klik’ ‘klik’ ‘klik’ en nu gewoon het scroll wiel inhouden, loslaten, verder tekenen.
Je ziet natuurlijk ook op mijn scherm een indicatie dat, als je dit ziet, dat wil zeggen, ik hou gewoon mijn scroll wiel in want dat zorgt dat ‘orbit’ actief wordt.
Doe je dat niet, start hier dan mee, daarmee ga je heel veel tijd besparen alsook heel veel muis bewegingen.
Een andere tool is ‘pan’ dat is het handje, daarmee kunnen we het beeld, als je de linker muisknop inhoudt, dan kan ik mijn beeld lateraal verschuiven.
Maar het kan sneller en handiger. Ik ben aan het tekenen, ik wil mijn beeld verschuiven, dan hou ik opnieuw mijn scroll wiel in en combineer ik dat met ‘shift’.
Niet ‘shift lock’ of ‘caps lock’, nee gewoon de ‘shift’ toets. Dan krijg ik ook weer automatisch ‘pan’.
Ik laat ‘shift’ los, het scroll wiel los en ik kan gewoon weer verder tekenen. Dus het scroll wiel inhouden + shift = ‘pan’
Ik laat ‘shift’ los, ik hou mijn scroll wiel in, dan kan ik natuurlijk nog altijd ‘pannen’, loslaten en verder tekenen. Dus nogmaals, als je dit nog niet doet, hiermee kan je heel wat tijd winnen.
Het vergrootglas = ‘zoom’.
Maar dat doen we natuurlijk in de meeste gevallen al wel met het scroll wiel.
Als ik op een punt sta en ik scroll of zoom in dan zal je zien dat SketchUp ook naar dat punt zal inzoomen dus daarmee kan je ook al een beetje richten naar waar je gaat kijken door aan te geven waar ik wil zoomen.
‘Zoom window’, dus ik hou nu mijn linker muisknop in en ik trek eigenlijk een virtueel selectiekadertje. Ik laat mijn linker muisknop los en we zoomen in op het object waar ik wil op inzoomen.
Het inzoomen, hier zijn geen short cuts voor dus moeten we het icoontje wel gebruiken.
‘Zoom extent’, hiermee krijgen we alles wat getekend is in beeld. Dit kan best handig zijn want het zou kunnen dat, je hebt iets geïmporteerd en dat object staat op 5 km. van hier en je bent er naar op zoek en je vindt het niet.
als ik dan ‘zoom extent’ zou doen, dan ga ik wel zien dat hier bv. een puntje staat en dan weet ik van oké, daar zit waarschijnlijk mijn object. Dus ‘zoom extend’ geeft alles wat er is maximaal weer in het beeld.
‘Previous’, dit is ga naar het vorige camera standpunt. Dus eigenlijk een soort van ‘back button’ in de browser. Ga naar de vorige pagina, maar dit is dan ga naar het vorige camera standpunt.
Het heeft niets te maken met ‘undo’. Dit is enkel en alleen op het camera standpunt.
Dan hebben we de ‘advanced camera controls’. We hebben dit mannetje met dat rode kruisje onder ‘position camera’.
Dit is handig eens we camera standpunten gaan aanmaken die we wensen te tonen aan een klant want eens dat je in een interieur zit, is het misschien net iets moeilijker om met ‘orbit’ te navigeren zodat je net uitkomt waar je wenst.
Dus hoe kunnen we dit gebruiken? Ik neem de ‘position camera’ tool en stel, ik wil hier ergens staan en naar daar kijken.
Wat is belangrijk? Ik hou de linker muisknop in. als je dat niet doet, krijg je een ander resultaat. Dus ik hou de linker muisknop in en ik geef aan naar waar ik wil kijken.
Naar hier, ik laat de linker muisknop nu los en wat zie je nu? Dat de camera komt te staan waar ik het mannetje heb neergezet en ik kijk in de richting die ik heb aangegeven.
Rechts beneden zie ik nu ‘high hight’ en voor de gemakkelijkheid ga ik nu 2 meter zetten. Dus “2” enter.
Nu staat de camera 2 meter hoog en heb ik deze oogjes gekregen. Als ik nu de linker muisknop inhou, dan zie je dat nu eigenlijk de camera blijft staan maar ik kan links, rechts, onder en boven kijken zodat ik het juiste camera shot kan gaan bepalen.
Dus dat zijn de oogjes, daarmee blijft de camera staan en kan je gaan rondkijken. Daar waar ‘orbit’ eigenlijk altijd de camera beweegt en naar één punt blijft kijken.
Dan hebben we ook nog de voetjes of de ‘walk mode’. Plaats de voetjes best altijd ongeveer in het center van het scherm. Waarom? Als ik de linker muisknop inhoud, wordt dat “+” hier eigenlijk het nulpunt.
Wil ik naar voren, dan ga ik naar boven. Naar achter, dan kan ik onder, links of rechts en door dit te combineren kan je dan gaan rondlopen door jouw model.
Eens dat de voetjes actief zijn, kan je ook de pijltjes toetsen gebruiken.
Vooruit = pijltje naar boven.
Pijltjes naar achter of naar beneden = naar achter lopen.
Linker pijltje = naar links lopen
Pijltje rechts = naar rechts lopen
Op die manier kan je ook door een model gaan.
Daarnaast hebben we ook deze ‘view’ toolbars toegevoegd, dat zijn eigenlijk de standaard views.
Isometrisch, top, front, right, back en left.
Dat zijn de standaard aanzichten die we kunnen gaan gebruiken om straks aanzichten enz. mee te maken.
‘Iso’ kan soms handig zijn om ook weer een overzicht te krijgen van ‘waar ben ik?’ in het model dus dat zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over onze ‘view tools’.