WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Halverwege 2021 kijken we graag eens terug op 2020. Er bestaat geen twijfel over dat 2020 gevuld was met uitdagingen en leermomenten, maar het zou nalatig zijn van ons als we niet vermelden dat er ook lichtpunten waren. Als een gemeenschap kijken wij, net als jij, graag naar het positieve. En daarom zijn we zeer trots om te kunnen zeggen dat er veel goede, misschien zelfs geweldige, dingen uit SketchUp gegroeid zijn in 2020.

We hebben het zeker gemist om jullie in levende lijve te kunnen ontmoeten, maar we hebben niet getwijfeld om 3D Basecamp naar 2022 uit te stellen. We hebben snel omgeschakeld zodat we nog steeds onze SketchUp kennis met jullie konden delen. Dus laat ons eens een kijkje nemen naar wat we verwezenlijkt hebben vanuit onze virtuele kantoren – of dat nu slaapkamers, campers of keukentafels waren.

Om te beginnen kijken we eerst naar de makeover van SketchUp en haar nieuwe reeks logo’s. We weten dat de verandering niet gemakkelijk is, maar we hopen dat jullie net zo veel van het logo gaan houden als wij doen. En misschien heb je al een poging gewaagd om het in 3D te modelleren? (Vergeet zeker niet om je modellen te delen met #SKPin3D op sociale media en op ons forum!)

We hebben ook een nieuw schaalfiguur dat je terugvindt op de assen! Sumele Aruofor draagt aan SketchUp bij door haar achtergrond in architectuur en haar ervaring in ons marketingteam. Je weet dat je in goede handen bent als je Sumele op onze assen terugziet.

Met onze laatste stap naar een volledig abonnementsmodel in November 2020, blijven we focussen op het bieden van extra waarde via ons gamma aan producten. We hebben de tijd genomen om naar onze klanten te luisteren om zo zeker te zijn dat we de gewenste en benodigde nieuwe functies en upgrades op de markt brengen.

Laten we eens kijken naar wat we allemaal bereikt hebben in het afgelopen jaar – sommigen vanuit ons fysieke kantoor, de meesten vanuit huis, maar alles hebben we gedaan als team.

SketchUp Pro kreeg enkele ongekende upgrades

Verborgen Geometrie

Om 2020 goed in te zetten, hebben we enkele functies geïntroduceerd die focussen op de verhoogde zichtbaarheidscontrole in het scènes paneel. Door de opsplitsing van de verborgen geometrie en de verborgen objecten kan je ze nu per scène selecteren en opslaan, en de zichtbaarheidsstatus van verborgen objecten opslaan.

Maar daar is het niet gestopt: je kan ook de zichtbaarheid van de doorsnede (Section Plane) opslaan per scène, zodat je doorsnedes zich gedragen als objecten. En er is een functie toegevoegd waarbij je de verborgen geometrie kan bewerken. Je kan nu het verborgen object ‘zien’ en heel gemakkelijk nauwkeurige aanpassingen doorvoeren.

Grip Control

Daarnaast hebben we een nieuwe functie toegevoegd die je in staat stelt om door alle grepen te bladeren als je het Rotate gereedschap gebruikt, net zoals bij het Move gereedschap! Dit zorgt voor consistentie tussen de verschillende gereedschappen, zodat je beter geconcentreerd kan blijven op je project.

Creëer gegroepeerde objecten

Eén van de hoogtepunten van de eerste 2020 updates is dat je een gegroepeerd object of onderdeel kan creëren door in een lege ruimte op je rechtermuisknop te klikken. Maar wat betekent dit? Nu kan je, in plaats van drie keer te klikken om een groep te selecteren of deze ergens anders te tekenen, ze te groeperen en te verplaatsen naar waar je ook wilt, meteen groepen en componenten creëren vanuit het niets! We willen dat je workflow op een georganiseerde manier kan verlopen.

Lineaire inferentie schakel (Toggle linear inferencing)

Verdergaand in de lijn om je workflow vloeiend te houden, hebben we opgemerkt dat de lineaire inferentie, ondanks zijn nuttige kanten, soms in de weg kan zitten. Dus is er een functie toegevoegd aan het Lijngereedschap zodat je de lineaire inferentie op en af kan zetten, waardoor je randen kan tekenen zonder dat je gebonden bent aan een inferentiepunt. We willen je niet vertragen, maar we willen je ook de vrijheid geven om te tekenen wat je wilt en hoe je het wilt.

Verbetering van de native tools

We hebben onze gereedschapsbox uitgebreid met de toevoeging van Weld Edges aan de SketchUp native tools. Dit gereedschap stelt je in staat om randen en bogen samen te smelten in een enkele polyline zonder dat je hiervoor een extensie moet installeren. Dus als je de volgende keer een soepele Push/Pull extrusie wenst, raden we aan om Weld Edges te gebruiken voor een simpele en soepele bewerking.

Tag folders en filters

Onlangs hebben we updates doorgevoerd aan de tags, meer bepaald door de introductie van de tag folders en de tag filtering. Beide updates zijn bedoeld om jouw model georganiseerd te houden en je meer controle te bieden over de zichtbaarheid van je model. Tag Folders stellen je in staat om tags te organiseren voor een snellere toegang en controle over de zichtbaarheid van het geheel, of je nu modellen opstelt voor ontwerp scenario’s, documentatie, rapportering of visualisering. Niet alleen is het gemakkelijker om de tags te lokaliseren en om ermee te werken als ze gegroepeerd zijn in folders, maar dankzij deze nieuwe functie kan je de visabiliteit van alle tags uit eenzelfde folder in 1 klik beheren, waardoor je grote delen van je model kan in- of uitschakelen. Met de update naar SketchUp 2021 is ook voldaan aan een verzoek waar al even aan gewerkt is: met Tag Filtering kan je snel een bepaalde tag als focus nemen terwijl je de zichtbaarheid van de scène of de lijnstijlen beheert.

Live Components

Een grote toevoeging aan onze tekentafel is de introductie van Live Components. We weten dat een succesvol model gemakkelijk iteraties kan verwerken en zich snel kan aanpassen aan veranderingen, daarom willen we je parametrische objecten aanreiken om de schaalbaarheid van je project te vergroten en om te voldoen aan de snelle en realtime iteraties aan het concept of de esthetiek van je model. Live Components zijn beschikbaar om te downloaden in 3D Warehouse en kunnen meteen in je model gebruikt worden.

Met de lancering van Live Components hebben we ook een nieuw programma gestart, namelijk SketchUp Labs. Dit is een nieuwe manier voor ons om functies waar we nog aan werken al te lanceren en hierover jullie feedback te vragen, waarna we jullie feedback kunnen integreren in ons ontwikkelingsproces.

Nieuw jaar. Nieuwe vooruitzichten. Nieuwe aanbiedingen.

We zijn nog steeds opgetogen dat we in 2020 2 nieuwe producten hebben kunnen introduceren en dit zien we als het begin van een lange reeks nieuwe producten!

Hoge resolutie luchtfoto’s

Contextueel beeldmateriaal zit in onze wortels (met dank aan onze ‘oude’ Google dagen), maar we beseffen dat de basisbeelden in Add Location misschien niet geschikt zijn voor ieders workflow. Daarom werken we samen met Nearmap om hoge resolutie beelden te kunnen leveren. Dankzij de toevoeging van 8x meer gegevens dan onze standaard beelden, kan je nu inzoomen om de hoge resolutie te verkrijgen die jij nodig hebt om je project tot leven te brengen. Nu je beschikt over de meest actuele luchtfoto’s kan je vol vertrouwen en met de nodige nauwkeurigheid ontwerpen.

PreDesign

Niet alleen willen we er zeker van zijn dat jullie projecten er goed en echt uitzien bij de eindpresentatie, maar we willen er ook zeker van zijn dat ze ontworpen zijn met de locatiespecifieke omgeving in gedachten. Onze nieuwe webgebaseerde onderzoekstool, PreDesign, helpt je om de lokale omgeving van je project beter te begrijpen, nog voordat je start met ontwerpen in 3D. Aan de hand van locatiespecifieke weergegevens zorgt PreDesign voor de link tussen het weer en het gebouwtype en stelt PreDesign het meest geschikte architecturale antwoord voor voor jouw project. Met intuïtieve zonnepaddiagrammen en aanbevelingen voor zonwering en beglazing zorgt PreDesign ervoor dat je elk project juist kan starten.

LayOut onderging enkele upgrades

Net zoals sommigen van ons hebben getraind in de ‘thuissportschool’ gedurende quarantaine, heeft LayOut, als product uit het SketchUp gamma, zich gefocust op enkele upgrades.

Prestatieverbeteringen

LayOut is in een stroomversnelling geraakt dankzij enkele prestatieverbeteringen waardoor de verwijder- en selectiemogelijkheden versneld zijn. Dankzij upgrades aan de selectietool, is het makkelijker om opzettelijke bewegingen te maken bij kruisingen en in de vensterselectie workflows. Nu moet je gewoon een entiteit voorselecteren en dan bewegen, waarbij je klikt op het eigenlijke object in plaats van op de begrenzingsbox van het object. Ons belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat jouw workflow werkt zoals jij het wilt en om je te helpen bij het voorkomen van fouten.

In het verleden werden selecties langzamer naarmate de bestanden groter werden. Met de wijzigingen die zijn aangebracht aan de manier waarop je kan verplaatsen, kopiëren en op schaal brengen, geeft LayOut deze transformaties als preview weer in plaats van ze in realtime te tekenen terwijl je een selectie manipuleert. Als je de verplaatsing, kopie of schaalverandering voltooit, tekent LayOut je manipulatie opnieuw, waardoor je snelheid, efficiëntie en ervaring aanzienlijk verbeteren.

Lijnstijl controle

De updates aan de manier waarop je de lijnstijl kan beheren van de SketchUp tags in LayOut, zorgen ervoor dat je de randbreedte, de kleur, het patroon en de schaal in 1 venster kan aanpassen door de tags toe te wijzen en te stylen. Dit zorgt ervoor dat je niet langer verschillende vensters, die een grote impact hebben op je prestatie, hoeft te stapelen om je tekening er te laten uitzien zoals jij wilt.

Tag Folders

Een publiekslieveling van onze 2021 release zijn de Tag Folders! En deze zijn niet alleen beschikbaar in SketchUp Pro, maar ook in LayOut. Ga dus zeker door met het organiseren van je model in LayOut en neem de controle over de zichtbaarheid, met dank aan de Tag Folders!

Er bestaat dus geen twijfel over: LayOut heeft zichzelf sterk verbeterd tijdens de quarantaine!

Ook SketchUp for Web onderging enkele upgrades

Vele verbeteringen aan SketchUp Pro zijn ook doorgezet naar SketchUp for Web. Beide platformen ontvingen de upgrade waarbij je groepen vanuit het niets kan creëren en waarbij je toegang krijgt tot de controlepunt grepen, maar er zijn ook enkele upgrades die specifiek zijn voor SketchUp for Web.

Zoekfunctie

Gepersonaliseerde shortcuts zijn cruciaal voor een vlotte workflow. Daarom is het gemakkelijker gemaakt om shortcuts te ontdekken en om er nieuwe aan te maken. Aan de hand van de zoekfunctie in SketchUp for Web kan je persoonlijke shortcuts creëren die je toestaan om je ontwerpproces aan te passen en te versnellen.

Als je meerdere talen spreekt, of als Engels niet je moedertaal is, is dit ook geen probleem meer! De zoekfunctie heeft een upgrade gekregen waardoor je in 11 talen nieuwe SketchUp commando’s kan zoeken, vinden en activeren.

3D Warehouse in SketchUp for Web

3D Warehouse is ook toegevoegd aan SketchUp for Web, zodat je ook hier naar modellen kan zoeken. Je hoeft niet meer te switchen tussen de platformen, waardoor je je workflow niet meer hoeft te onderbreken. Je hebt zelfs toegang tot de modellen die je hebt toegevoegd aan je favorieten en je folders. Blijf je workflow verbeteren en versnellen!

Herzieningsgeschiedenis

Er is niets erger dan je werk te verliezen, of dat er iets verkeerd gaat in je modellen. Heb je niet op CMD+S gedrukt? Geen probleem! SketchUp for Web gebruikt Trimble Connect nu als een bestandssysteem: je krijgt een volledige herzieningsgeschiedenis van alle belangrijke updates van je model. Je kan zelfs oude bestanden herstellen die verwijderd of bewerkt waren. Ontwerp dus zonder angst!

Geen (online) leercurve!

We weten dat leren er voor iedereen dit jaar anders uitzag en SketchUp had het doel om hierin de beste ondersteuning te bieden die mogelijk is, en dit voor de verschillende noden van individuele klassen en studenten. Op deze manier willen we er zeker van zijn dat SketchUp zal werken voor jouw klas, ongeacht waar die zich bevindt.

Nieuw leerplan

We zijn gestart met een nieuw leerplan, waarvoor we hebben samengewerkt met leerkrachten uit het hele land om zo inhoud te ontwikkelen die gebruikt kan worden in een breed gamma van klaslokalen. We hebben ook bronnen toegevoegd voor de leerkrachten zodat zij het leerplan gemakkelijk kunnen personaliseren en er zijn nieuwe plannen op maat van de verschillende ervaringsniveaus. Daarnaast hebben we ook het welkomstscherm geüpdatet zodat er een lijst getoond wordt van de meest recente bestanden, waardoor studenten gemakkelijk kunnen bijhouden waar ze aan werkten. Op deze manier willen we tijd en moeite besparen!

De lesvideo’s worden meteen in het ontwerpscherm van SketchUp for Schools getoond. Op deze manier kunnen studenten en leerkrachten ze gemakkelijk volgen en tegelijkertijd ontwerpen, zonder steeds heen en weer te hoeven schakelen tussen tabbladen.

Lokalisaties

Ook hier is de zoekfunctie geoptimaliseerd, waardoor gebruikers gemakkelijker het gereedschap kunnen vinden dat ze zoeken. Daarnaast worden ook andere relevante gereedschappen gesuggereerd die nuttig kunnen zijn in je klas.

Display controle

We begrijpen dat het frustrerend is als je niet kan zien of je model massief (solid) is of niet, daarom hebben we de display controle geüpdatet zodat je de X-ray modus op een vlotte manier kan inschakelen. Zo kan je dan gemakkelijk doorheen je component kijken en de verborgen geometrie zien. Nu kunnen studenten snel een fout in de geometrie, die aan de buitenkant niet zichtbaar is, lokaliseren. Wat een vooruitgang voor het 3D printen!

Bezoekende professionals programma

Als laatste heeft Trimble een van zijn meest favoriete initiatieven naar de online wereld gebracht: het bezoekende professionals programma! Hierbij worden professionals en studenten met elkaar in contact gebracht aan de hand van videopresentaties, live demonstraties en discussies. De toewijding aan de volgende generatie van SketchUp gebruikers kan niet gestopt worden!

Ook al was 2020 niet het meest favoriete jaar, SketchUp heeft wel enkele belangrijke mijlpalen gevierd!

Net als onze gebruikers, hebben we een groot deel van de conferenties en evenementen in onze fijne gemeenschap moeten missen. Een van de moeilijkste momenten hierin was het uitstellen van het Vancouver 3D Basecamp dat normaal plaatsvond in de herfst van 2020. Als je al eens op een SketchUp 3D Basecamp bent geweest, dan weet je dat dat een groot feest is en een geweldige kans is om te zien wat de industrie en de grote SketchUp gemeenschap allemaal doen! Houd daarom 26-30 september 2022 vrij in je kalender om samen met ons een feestje te vieren in Vancouver!

Toch konden we het jaar niet laten passeren zonder iedereen samen te brengen op een of andere manier. Daarom hebben we een 8 weken durende virtuele reeks georganiseerd: Fireside Chat. Hier hebben we bijna 12000 mensen van over de hele wereld samengebracht voor entertainment, leermomenten en het gemeenschapsgevoel.

Als we spreken over groeiende gemeenschappen, mogen we 3D Warehouse niet vergeten! Zij hebben in de zomer van 2020 de grens van de 5,5 miljoen gebruikers overschreden, waardoor het een van de meest actieve en grootste 3D bibliotheken is. Neem dus zeker even de tijd om de geweldige modellen te bekijken die beschikbaar zijn in onze collecties.

Naast ons nieuwe logo hebben we ook een speciale verjaardag mogen vieren! SketchUp bestaat 2 decennia en het wordt alleen maar groter en sterker! Het vieren van onze 20e verjaardag was een groots moment en we zijn trots op onze reis rond de assen die ons gebracht heeft tot waar we nu zijn. Bij SketchUp vinden we het geweldig om deel uit te maken van de grote Trimble familie en we kijken uit naar wat de toekomst nog te brengen heeft!

Laten we dit verderzetten in de tweede helft van 2021!

2020 heeft ons veel gebracht! Ondanks alle ups en downs, voelen we ons gelukkig dat we onze gezondheid kunnen waarderen, net als alle geweldige verbeteringen bij SketchUp die ervoor hebben gezorgd dat we bezig waren, betrokken waren en gepassioneerd waren over ons werk.

We hebben veel om dankbaar voor te zijn! Van het kijken naar klanten die SketchUp gebruiken om mensen te helpen en bedrijven die herbekijken hoe ze een werkomgeving zien, tot het nemen van tijd om de goede momenten in onze levens te vieren: van bruiloften en baby’s tot promoties en het vieren van een grote verjaardag als bedrijf.

Er bestaat geen twijfel over waar deze trend naartoe gaat – in 2019 hebben we namelijk ook VEEL bereikt! – en wij bij SketchUp beloven dat we ons zullen blijven inzetten om meer waarde te blijven bieden aan onze klanten gedurende 2021, en nog lang daarna.

We kijken terug op 2020 met veel waardering voor SketchUp, elkaar en iedereen die ons gesteund heeft!