WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Dinsdag 1/7 organiseerden we onze eerste online SketchUp “vraag en antwoord sessie”. Hier kreeg ik de vraag van Willy:”hoe kan je balken mooi over een afstand verdelen”.

In deze video laten we zien hoe dat kan.

[jwplayer mediaid=”2441″]

SketchUp bevat veel handige tools. Het enige probleem is dat niet alle gebruikers deze weten te vinden. Maar geen nood, daarom zijn wij er natuurlijk.

Dus de concrete vraag van Willy was hoe hij zijn balken mooi 45cm uit elkaar kan zetten. Dit kan in SketchUp met wat we noemen een ‘array copy’.

Je kan in sketchup een object op 2 manieren dupliceren. Of je doet een standaard copy paste, maar dit heeft als nadeel dat je geen controle hebt over de afstand. De juiste oplossing is dan ook een ‘move-copy’ . Hierbij heb je wel controle over afstand en richting.

Hoe doe je een movie copy in SketchUp?

Eerst ga je het object selecteren. Copy is een functie van de Move functie, dus de move functie activeren, dit kan door de CTRL  toets  op Windows en op Mac is dat Option-Alt. Je zal een plus teken zien verschijnen bij het ‘move muis’ icoon. Dan selecteer je een referentiepunt vanwaar je wilt copieren. Dan beweeg je de muis en zet je de gewenste afstand.

Als je daarna ‘10x ENTER’ op het toetsenbord gaat ingeven, zal je zien dat SketchUp 10 objecten zal bijzetten op dezelfde afstand.  Dus in dit geval heb je in totaal 11 objecten.

Een andere manier is een object selecteren, move-copy doen en dan je laatste element in de rij plaatsen. Dan doe je 10/en je zal zien dat er 9 elementen tussen geplaatst worden.

Wat nog belangrijk is als je deze methode gaat gebruiken, is dat het object dat je meerdere keren wenst te copieren, een component is. Dit is om meerdere redenen belangrijk maar vooral hierom, stel dat je 100 copies van je object hebt gemaakt maar daarna merk je… oeps fout in het object, dan ga je dus 101 objecten moeten aanpassen.

Als het een component is, hoef je het maar 1 maal aan te passen en dan zijn ze allemaal aangepast.

Nog een belangrijke opmerking bij het bekijken van het project van Willy is dat hij geen groupen en componenten gebruikt. Dus dat wil zeggen, als hij een plaat tegen zijn balken gaat tekenen, de plaat nooit meer los geraakt van de balken!

Dit is een van de grootste problemen die de meeste SketchUp gebruikers ondervinden. Ze hebben er geen idee van waarom ze groupen en componenten dienen te gebruiken … en dit is nu net ZO belangrijk in SketchUp.

Vond je de tips in deze video handig. Mag ik je dan vragen deze te delen of te liken, alvast bedankt!

Wil je zelf een vraag komen stellen, reserveer dan een plaatsje op een van onze volgende vraag en antwoord sessies.

Wil je nog meer te weten komen over hoe goed te werken met SketchUp, waarom groupen en componenten te gebruiken … Schrijf je dan zeker in voor onze volgende gratis online training.