Hoe print je op schaal en maak je mooie plannen en presentaties met SketchUp Layout?

Dinsdag 1/7 organiseerden we onze eerste online SketchUp “vraag en antwoord sessie”. Hier kreeg ik de vraag van Hans ”Hoe kan je best printen uit SketchUp?”.

Video aan het laden...

De orginele vraag was hoe print ik vanuit sketchup een zicht van mijn model en hoe positioneer ik het dan op mijn pagina? Je kan natuurlijk ook printen vanuit SketchUp. Maar met enkele extra stappen kan je perfect gaan printen. En die extra stap is het gebruik van SketchUp Layout.

Layout is een extra programma bij SketchUp pro maar spijtig genoeg bij vele gebruikers onbekend en nog niet voldoende gebruikt.

Met layout moet je dan ook denken aan het maken van een presentatie van je model op (digitaal) papier. Als je Layout gaat gebruiken, kies je dan ook eerst het formaat en layout van het papier dat je wenst te gebruiken.

Dit digitale papier kan je dan gaan invullen met content. Dit kan eender wat zijn, gaande van externe afbeeldingen, renders tot natuurlijk je SketchUp 3D model zelf.

Voor je met Layout aan de slag gaat, doe je wel het voorbereidende werk in SketchUp. Dit is dan vooral het aanmaken van Scene Views. Dit zijn opgeslagen camera standpunten, niet alleen de camera informatie maar ook layer informatie, snedes, styles instellingen worden bewaard in zo’n view.

In Layout kan je dus je SketchUp model importeren en dan kan je daaruit alle scene views die je aangemaakt hebt eenvoudig oproepen en gebruiken in Layout. In Layout zelf kan je die ook nog aanpassen.

Heb je een 2D view gemaakt in SketchUp, kan ook nog vanuit Layout, dan kan je zeer snel instellen op welke schaal dit geprint gaat worden. Heb je gekozen om op A4 papier te werken dan zet je de schaal van de view op 1:100. En je print op A4 papier, dan zal de tekening perfect op schaal 1:100 geprint worden.

Je wilt waarschijnlijk meer dan alleen maar de tekening… je wilt er waarschijnlijk ook nog graag afmetingen en tekst bijplaatsen… SketchUp zelf biedt ook deze mogelijkheid maar eens je Layout gebruikt, zal je afmetingen en tekst enkel nog in Layout gaan plaatsen en dit om de eenvoudige reden dat je 101 meer mogelijkheden hebt in Layout tov SketchUp.

In Layout heb je controle over alle onderdelen van een maatlijn, tekst font – grote – stijl –kleur…  Hoe de afmeting van de tekst zich plaatst tov de maatlijn. En de grafiek van de maatlijn kan je ook helemaal controleren, kleur, dikte, volle lijn, streepjes, vorm, pijltjes,… noem maar op! Dit alles kan je in Layout op individuele basis gaan bepalen.

Dezelfde mogelijkheden zien we bij tekstvlaggetjes. Je hebt ook de mogelijkheid om tekstvlakken te maken en hiervan weer heel wat  eigenschappen van te gaan bepalen zoals opvulling met kleur en/of patroon, instellingen van de kader… De tekst in de tekstvlakken is dynamisch dus als je het vlak aanpast in grootte, zal de tekst zich hier ook aan aanpassen.

Layout zelf bevat een basis set aan 2D tools zodat je alle nodige extra informatie kan aanbrengen. Niet alleen dat, maar op deze manier kan je bv ook een elektriciteitsplan gaan uittekenen op de 2d plannen die je hebt gemaakt van je 3D ontwerp. Layout werkt ook met layers, dus kan je ook makkelijk meer informatie gaan beheren op 1 plan.

En niet te vergeten, de kracht van Scrapbooks in Layout. Een scrapbook moet je zien als je 2d bibliotheek. Dit kunnen eenvoudige symbolen zijn maar ook 2d voorstellingen van bomen, mensen, auto’s,… die je vanuit het scrapbook gewoon in je tekening kan slepen en daarna ook kan bewerken.

Scrapbooks kan je dus zelf gaan aanmaken. Dit kan gewoon een zelfgemaakte 2D tekening zijn maar het kan ook een SketchUp view zijn. Dit kan dan bv een detailtekening van een aansluiting van een raam zijn. Dat teken je dan 1x in 3D uit in SketchUp, breng dit naar Layout en vul daar alle nodig informatie aan. Eenmaal je dit hebt, sla je het op in je Scrapbook. Heb je dit in een later project terug nodig, ga dan naar je bibliotheek en sleep het in je nieuwe project en klaar ermee.

Wil je zien wat je allemaal kan met Layout? Bekijk dan deze video’s van Nick Sonder, een Amerikaans architect die de wereld verbaasde met wat hij allemaal deed met Layout.

Gebruik je Layout al? heb je vragen of opmerkingen over SketchUp? Dan kan je die altijd plaatsen in het commentaarvenster onderaan.

Wil je nog meer weten over hoe SketchUp en Layout werken dan kan je je ook aanmelden voor een van onze “SketchUp Binnenste Buiten Sessie”s, meer info hier.