WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Gebogen vormen in SketchUp met Shape Bender

Tijdens de vraag en antwoord sessie van 10-2-2015 kreeg ik de volgende vraag van Bart:” hoe teken ik een flexibele, geribbelde slang in SketchUp?”

Het antwoord op deze vraag vind je in deze video.

[jwplayer mediaid=”2941″]

In eerste instantie zou je denken van ik teken een gebogen pad en dan teken ik het profiel van de flexibel…. Nadien doe ik een follow me… en heb ik een gebogen afvoerslang… Ja, maar Bart bedoelt een slang met ribbeltjes op… en dan gaat de “follow me vlieger” helaas niet op.

Dit kunnen we enkel efficiënt oplossen door gebruik te maken van een plug-in. We gaan een plug-in gebruiken uit het Extention Warehouse… we zoeken op ‘bend’, dan treffen we de Shape Bender plugin aan, welke gratis is. Je kan deze dus gewoon zonder problemen installeren.

Hierna krijg je de nieuwe toolbaar van Shape Bender te zien.

Vooraleer je met Shape Bender aan de slag gaat, probeer deze tool een paar keer uit zodat je weet hoe hem te gebruiken om tot het gewenste resultaat te komen.

We gaan eerst het profiel van onze flexibel tekenen alsook de helft van de lengte doorsnede, dit in de richting van de rode as. Dus in dit geval tekenen we een rechthoek en daarop gaan we de cirkels plaatsen, welke de ribbeltjes gaan vormen.

Daarna tekenen we nog een cirkel die de diameter aangeeft van onze flexibel  en dan gaan we ook nog een follow me doen. Dus het getekende profiel gaat dan 360° geëxtrueerd worden met ronde cirkels zodat we een geribbelde buis krijgen. Hiervan moeten we ook nog een group maken.

Vooraleer de shape bender te gaan gebruiken, moeten we nog een lijn tekenen om aan te geven hoe lang ons object is. Shape bender heeft  ook nog een pad nodig dat aangeeft hoe we willen gaan plooien.  Dit kan een combinatie zijn van rechte lijnen en bogen. Altijd kijken welke het best in verhouding staan met de lengte van onze buis..

sketchup shape bender

Dan kunnen we aan de slag met shape bender. We gaan eerst onze buis als group selecteren, daarna kunnen we de shape bender functie activeren. We geven de lijn aan die de lengte aangeeft van de buis. Daarna moeten we het gebogen pad aangeven. Dan zal shape bender een voorlopig resultaat aangeven. Met de pijltjestoetsen kunnen we het resultaat nog verder aanpassen. Een het gewenste resultaat bereikt, drukken we op enter en hebben we een gebogen flexibele buis gecreëerd.

 

Wil jij ook beter een efficiënter gaan werken met SketchUp, schrijf je dan in op een van onze gratis trainingen HIER

Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk kunnen profiteren van onze nuttige tips!. Gebruik de knoppen hieronder, bedankt!