WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

 Hoe Maak je Indirecte Verlichting in SketchUp met SU-Podium?

Dinsdag 1/7 organiseerden we onze eerste online SketchUp vraag en antwoord sessie. Hier kreeg ik de vraag van Hanne, hoe maak je indirecte verlichting met SU Podium?

In deze video laten we zien hoe dat kan.

[jwplayer mediaid=”2434″]

 

 

Werken met indirecte verlichting is meestal een beetje ‘faken’. Dit is niet  alleen zo bij SU-Podium maar ook bij andere render oplossingen. In een render programma bestaan eigenlijk maar 2 types van verlichting. Enerzijds heb je een spot, licht dat onder een hoek geprojecteerd zal worden en anderzijds heb je een Omnilight, dit is globaal licht dat 360° uitgezonden kan worden vanuit 1 punt.

Beide zijn dus niet echt geschikt om indirecte verlichting te simuleren. Hiervoor is er in SU-Podium een oplossing, LEM genoemd.  Dit is een vlak dat licht zal generen in je render.

We gaan LEM toekennen aan materialen in Podium. Je kan hiervan de sterkte bepalen en je kan ook bepalen of het als bron zichtbaar is of niet.

Om een goed resultaat te krijgen, zal je zien dat het met een LEM effect alleen niet in orde zal komen. Wil je een goede algemene verlichting , dan zal je een heel hoge LEM waarde moeten gebruiken. Het nadeel hiervan is dat dit een veel te licht effect zal creëren op de plaats waar de LEM zit. Maar hiervoor bestaat gelukkig weer een truckje.

Om dit op te lossen zal er meestal in het midden van de ruimte een Omni light geplaatst worden, deze zal zorgen voor de algemene verlichting in de ruimte. De LEM zal dan vooral zorgen voor het ‘verlichtend’ effect op de vlakken waar het schijnt, maar zal zelf minder zorgen voor de verlichting van de kamer zelf.

Op die manier zie je hoe we een realistisch indirect verlichtingseffect kunnen creëren in SU-Podium.

De video bestaat uit 2 delen, het eerste deel is ivm  het antwoord dat ik gaf tijdens de vraag en antwoord sessie en in het 2de deel kan je zien hoe je het in een realistisch voorbeeld kan gaan gebruiken.

Vind je dit een interessante video? Mag ik je dan vragen deze te delen op je sociale netwerken?

Heb je zelf een vraag ivm SketchUp, kom ze dan gerust stellen op een van onze vraag en antwoord sessies, meer info hier.