Is SketchUp gratis?

Enkele belangrijke vragen rond welke SketchUp versie te gebruiken.sketchup box

Is SketchUp gratis?

Dit is een vraag die veel gesteld word. En het hangt vooral af van hoe jij SketchUp gaat gebruiken. Gebruik je SketchUp voor privé doeleinden dan is SketchUp gratis wel gebruik toegestaan. Gebruik je SketchUp in een commerciële/professionele omgeving dan is het gebruik van SketchUp Pro nodig. Voor Educatief gebruik zijn er specifieke licenties beschikbaar.

Dus het is vooral hoe jij SketchUp inzet/gebruikt dat bepaald of je met de gratis versie kan werken of dat SketchUp Pro gebruikt moet worden.

Wat word dan verstaan onder een commerciële/professionele omgeving? Wanneer SketchUp word ingezet in een bedrijf of organisatie ook al is die non profit dan is dit commercieel gebruik. Ook al word de geproduceerde tekening/3d ontwerp niet ‘verkocht’ dan is dit eveneens commercieel gebruik.

Voorbeeld een onderhoudsteam van een school dat aanpassingen in een lokaal wil visualiseren zou je misschien kunnen zeggen, een school, kan men hier dan een educatieve licentie gebruike? Neen, dit valt niet onder educatief gebruik en hiermee valt het onder professioneel gebruik en is eveneens een SketchUp Pro licentie noodzakelijk.

 

 

Wanneer kan een SketchUp school licentie dan wel gebruikt worden?

Dit kan wanneer SketchUp op computer geinstalleerd word die voor educatieve doeleinde door de studenten gebruikt word. Een school is een door de overheid gesunsidieerde instelling die voltijds les aan bied. Training en vormings centra met commerciele belangen vallen niet onder scholen en kunnen dan hierop ook geen beroep doen.

Wens je meer info over SketchUp school licentie lees dan hier verder.

Wanneer kan een sketchup studenten licentie gebruikt worden?

Een studente licentie kan bekomen worden voor 1 jaar. Dit wanneer de student kan bewijzen dat hij student is bij een school en een voltijdse opleiding volgt. Deze studente licentie mag onder geen beding gebruikt worden voor commercieel gebruik.

Wens je meer info over SketchUp studenten licentie lees dan hier verder.

Welke SketchUp versie kan je voor privédoeleinden dan gebruiken?

Er bestaat een beperkte versie SketchUp Make, deze kan gebruikt worden voor prive doeleinde maar mist vele functioanliteit tov de Pro versie. Zo is Layout een van de extra applicaties die ontbreek in de Make versie. Layout is een tool om van je SketchUp 3D model mooie presentaties en plannen te maken.