Goed navigeren binnen in model.

[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/21+maart+Vraag+Model+goed+navigeren+binnen+in+model.mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
Mieke had me dit model gestuurd. En de vraag was hier: hoe kan ik hierbinnen goed navigeren?
Dat was je vraag he Mieke?
Nu, wat is al oké? Dat je natuurlijk een plafond en dak hebt. Dat je het dak in een aparte layer hebt gestoken zodat je die aan en uit kan zetten. Maar hoe kan je nu het makkelijkst binnen navigeren? Je neemt een view zonder dak en dan kan je best de ‘position camera’ tool gebruiken. Wat kan ik daarmee doen? De camera op een welbepaalde positie zetten, net alsof ik daar zou staan. Stel, ik wil hier staan en naar daar kijken. Wat doe ik nu? De linker muisknop inhouden zodat ik eigenlijk deze lijn trek en op het moment dat ik de linker muisknop loslaat, ga je zien dat de camera naar dat punt gaat en dan zie je ook de hoogte want we gaan standaard op de vloer staan. Als ik hier nu 2 meter van maak dan staat de camera op 2 meter hoogte. 1,6 is realistischer … dan krijg ik deze oogjes en als ik nu de linker muisknop inhoud dan kan ik draaien, gewoon rondkijken. De camera blijft staan maar ik kan rondkijken. Of naar boven en naar beneden … en nu is het misschien handig dat we terug het plafond aanzetten zodat ik dat beeld terug heb.
Hoe kunnen we nu verder navigeren? Vanaf dan kunnen we de voetjes of ‘walk’ gebruiken en dan krijg je ook een voet-icoontje. Als ik dan weer de linker muisknop inhoud, dan krijg ik dit kruisje en dat is het nulpunt. Ga ik naar boven dan loop ik vooruit. Naar onder = achteruit, links of rechts. Dus als de deuren open zijn dan kan je hier in principe ook doorlopen en als je op zijn plaats bent, dan kan je switchen naar de oogjes en daarmee verder rondkijken.
Dat is een manier om rond te lopen maar hoe ga je dat bij een klant doen? Dan is het handig dat je hier scenes van maakt. ‘View – animation – add scene’.
Dus heb ik dit camerastandpunt … naar daar kijken … eens ik het systeem heb, doe ik gewoon een rechter muisklik en doe ik ‘add’. Ik loop weer een stukje verder tot in deze ruimte, oké rechter muisklik ‘add’. Ik loop weer rustig binnen, camerastandpunt aan ‘add’. En zo ga je door heel de woning en als je dan bij een klant bent, kan je deze scene tabs gebruiken om dezelfde wandeling te maken maar dan net iets makkelijker dan elke keer de voetjes te gebruiken en wil je daarna nog verder rondkijken? Dat kan perfect.
Dus Mieke, is dit een antwoord op jouw vraag? Ja, oké!