Hoe maak ik een bibliotheek?

[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/21+maart+Vraag+Hoe+maak+je+een+materialen+bibliotheek(1).mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
Ik heb een vraag gekregen van Hilde: Hoe maak ik een bibliotheek?
Die vraag past ook bij wat Petra vroeg, hoe breng ik een object van het ene model naar het andere?
Stel dat ik dit object wil hergebruiken. Ik heb er een groep van gemaakt maar ik ga er een component van maken. Als ik nu bij ‘components’ ga kijken ‘in model’ dan zie ik hier mijn object. Dus dit wil ik ook hergebruiken in een ander project. Wat doen we dan? Rechter muisklik ‘save as’ en dan kunnen we ergens een foldertje maken ‘SU bib’ en daaronder kan ik sub foldertjes maken ‘muren’. En hieronder ‘save’ ik, ik kan het ook nog een eigen naam geven enz. ‘opslaan’.
Dus, dit gaan we even dichtdoen en deze ook …
We gaan een nieuwe starten. Ik zit nu nog altijd in die nieuwe template die ik daarnet heb aangemaakt. Maar als ik nu bij ‘components’ ga kijken, Lizanne zit hier nog wel in, waarom? Ik had daarstraks nog 1 ding moeten doen, ‘purge unused’. Want daarmee is alles weg. Maar natuurlijk zie ik nu hieronder mijn SketchUp bibliotheek niet … waarom? Ik moet SketchUp zeggen waar dat die staat. Als ik nu zeg, hier is nog een knopje, ‘details’ – ‘open’ of ‘create collection’. Dan kan ik tegen SketchUp zeggen, ‘SU bib’ dat is mijn SketchUp folder, gewoon selecteren. ‘Muren’ en hier heb ik mijn object. Dus dat is de andere manier waarop je een object van project A naar project B krijgt en net hetzelfde, om een eigen bibliotheek aan te leggen. Op deze manier zou ik er weer voor zorgen, als ik de volgende keer ‘nieuw’ doe, dat ik de bibliotheek weer niet heb. Wat zou ik kunnen doen? Als ik mijn template terug ‘save’, als ‘peter cm’ zoals het daarnet noemde … hij gaat nu vragen, moet ik het overschrijven? Ja.
Dan weet SketchUp normaal wel waar de bibliotheek staat. En hier zie je dat hij dat uiteindelijk ook onthouden heeft. Dus heb je een eigen bibliotheek, dan moet je er voor zorgen dat die gewoon 1 folder is, dat je eenmaal aanwijst waar dat die staat en dat je dat ‘saved’ in je template. En dan weet SketchUp het altijd te vinden. Nu, die bibliotheek of dat foldertje, dat kan overal staan, als je met meerdere personen werkt dan kan dat ook perfect op een dropbox staan of op een gesharede netwerk drive en kan je ook met meerderen vanuit die ene bibliotheek werken. Dus een eigen bibliotheek opzetten, is helemaal niet moeilijk, je moet er alleen aan denken dat je de eerste keer zegt waar de folder staat en deze opslagen in de template.