Hoe teken je een gewelf?

[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/21+maart+Vraag+Hoe+teken+je+een+gewelf(1).mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
Ik had nog een vraag van Eveline, dat was een spannende vraag, in die zin, hoe creëer ik een gewelf?
Hoe creëer je zoiets?
Dat kan je zo proberen uit te tekenen maar aangezien dat heel moeilijk is … wat is de oplossing? Dat we hiervoor ‘solid tools’ gaan gebruiken. Waarbij we gewoon een blok hebben waar we die dingen gaan uitsnijden. In dit geval doe ik dat met ‘split’.
Wat is belangrijk voordat we dit kunnen doen? Je kan alleen maar ‘solid tools’ gebruiken als dit een ‘solid’ groep of een component is. Heb je dat niet? Dan ga je deze ‘solid tools’ niet kunnen gebruiken. Waar vind je de ‘solid tools’? ‘View’ ‘toolbars’ op Mac en dan gaat hier ‘solid tools’ staan en op Windows moet je het in dit lijstje activeren. Als ik dan in dit geval ‘split’ doe, dan kan ik dit er apart uithalen. Nu doe ik hetzelfde aan deze kant en heb ik uiteindelijk het correcte resultaat.
Daarvoor kunnen ‘solid tools’ heel handig zijn nl. om vormen uit elkaar te snijden en om meer complexe vormen te creëren. Daarna moet je nog wel even kijken of je bepaalde lijntjes niet zou kunnen weghalen, zonder dat de boel uit elkaar valt. Niet dus … maar dan is de oplossing natuurlijk om dit op ‘hide’ te zetten of aangezien het een beetje gebogen is ‘smooth’ en daardoor lijkt het ook weer rond te zijn.