Kleuren weghalen uit een groep.

[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/30+mei+vraag+kleur+weghalen+uit+een+groep.mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
Mieke: als ik een groep inkleur, kan ik dan nadien de kleur nog weghalen?
Wat ik wel kan doen, is er een andere kleur opzetten. Maar een kleur weghalen, dat kan maar eigenlijk ja en nee … wat je gaat doen is het vervangen door ‘default’ en dan ziet het terug wit. Alleen is het gevaar, of wat is het verschil? Dit staat niet gelijk aan dit. Aan wit als kleur … hoe bizar het ook is. Dit is effectief geen kleur maar het is wit. Waarom? Want we hebben iets met blauw en wit … de voor en de achterkant van het vlak. Geen kleur is dus eigenlijk wit maar effectief geen materiaal erop, dan heb je deze ‘default’. Wat er zo uitziet. Wat dus niet hetzelfde is als dit doen. Alhoewel het visueel identiek is.
Stel, je hebt hier die groep, waar we de groep hebben ingekleurd met dit bruin. Stel dat ik nu in de groep ga en ik zou nu een kleur toekennen? De kleur op het vlakje heeft prioriteit ten opzichte van de kleur die we aan de groep hebben gegeven. Als ik dit nu allemaal wit zou kleuren, dan gaan we zien dat dit bij de groep nog altijd bruin is. Maar aangezien, dat is rood, dat is niet hetzelfde, dat we alle vlakjes zelf hebben ingekleurd, krijgen die allemaal hun individuele kleur die we hebben toegepast. Dus een kleur op het vlakje zelf krijgt prioriteit ten opzichte van een kleur of een materiaal dat op een groep of een component zit.