Model – pilaren uitlijnen.

[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/30+mei+vraag+model+pilaren+uitlijnen.mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
Sven had me dit model gestuurd met de vraag van hoe kan ik deze palen, pilaren, steunen, … mooi uitlijnen? Sven, op het eerste zicht staan ze in dit geval vrij oké.
Ik denk dat je 2 opties hebt om ze mooi uit te lijnen.1 ervan is, je doet een ‘move – copy’ zet ze op de juiste afstand en dan maal zoveel. Dat lijkt me de eerste optie. Natuurlijk heb je hier mogelijke varianten. Ik zou kunnen zeggen, ik ‘delete’ die en ik ga ze vervangen door andere varianten. Dat lijkt me een optie en de andere optie zou kunnen zijn dat je hulplijnen gaat zetten. Dat doet me eraan denken om onze tool te starten …
Oké Sven, ik zal dit nog even opnieuw doen … dus, stel je hebt een paal … en dat is mijn eerste en nadien zeg je van die staan 1 meter … ik denk dat ze net iets meer staan blijkbaar … 1 meter. Dus nu zit er 1 meter tussen. Als ik nu ‘5x’ doe + enter, dan krijg ik in het totaal 6 palen. Ze staan allemaal op 1 meter. Ik zou nu 1,2 kunnen doen. Nu staan ze allemaal op 1,2 meter. Dat is manier nr1.
Voor manier nr2 zou ik aan de slag gaan met hulplijnen. Je zou misschien kunnen weten van de eerste staat hier en de volgende staat blijkbaar op 1meter 5 cm. We gaan nu elke keer een lijn hebben op 1 meter 5 cm. Of ik zou een hulplijn kunnen selecteren en hier ook weer een ‘move – copy’ van doen. Dus ‘move CTRL’ op Windows. Alt op Mac, voor de copy functie te activeren. Als ik dan ‘1,05 x’ doe dan heb ik ze ook weer op die afstand staan. Als ik dan ook nog een hulplijn in deze richting zet en nog eentje naar daar … Dus stel dit, wat je dan zou kunnen doen is, zoals je ziet staan ze niet perfect maar ik zou nu iedere keer, op het kruispunt dat ik krijg van de hulplijnen, daar net de paal kunnen zetten.
Dus Sven, ik weet niet dat het ten eerste duidelijk is en ten tweede een antwoord geeft op je vraag?
Hoogtes? Ik veronderstel dat je het dan over deze versies hebt … ik kan natuurlijk ook de hulplijn, als ik deze op blauw …, als ik zorg dat ik die blauw zet. Als je het blauw moeilijk krijgt, kan je natuurlijk ook het pijltje naar boven gebruiken om het blauw te forceren … en dan zou je ze ook gewoon in de hoogte kunnen zetten.Of een andere optie zou kunnen zijn … stel dat je eerst het grid op de grond hebt uitgetekend met deze hulplijnen. Stel, ik selecteer ze allemaal en ik doe nu een ‘move – copy’. Ik zorg ervoor dat ik enkel de hulplijn heb geselecteerd, ik doe dan de ‘move – copy’ oei, ik heb er 1 te weinig bij maar het gaat om het principe. Ik zet ze op 2 meter. Dan heb je natuurlijk hetzelfde grid of hulplijnen. We gaan even vals spelen … want nu zou ik die perfect hier op dit kruispunt kunnen zetten.
Dus een optie, teken eerst het grid met dezelfde afstanden op de bodem, doe dan een ‘move – copy’ naar de hoogte waar deze starten en dan heb je net dezelfde posities.