Object maat aanpassen.

[jwplayer file=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sketchuptuts/kennisbank/30+mei+vraag+object+maat+aanpassen.mp4″ controls=”true” autostart=”false”]
Sven: hoe kan ik een object van maat veranderen zonder een tool te gebruiken of bv. ‘Entity info’? Bepaalde dingen kan je via ‘entity info’ doen maar stel dat je inderdaad deze paaltjes korter of langer wilt want dan is er maar 1 manier en dan hangt het er ook nog vanaf van hoe je dit gebouwd hebt natuurlijk. In de meeste gevallen is een object aanpassen gewoon een ‘move’. Want de ‘move’ tool staat ook als ‘stretch’ tool.
Heb je deze muur en die moet langer dan weten we dat ‘push pull’ waarschijnlijk de beste manier is maar je kan ook het vlak selecteren en ‘move’ doen, dat gaat hetzelfde resultaat geven. De meeste dingen zal je in SketchUp moeten aanpassen met een tool. ‘Push pull’ of ‘move’ want als je ‘scale’ in dit geval zou gebruiken, zal dat een probleem teweegbrengen nl. onze paal is korter geworden maar dit voetstuk is ook korter geworden. Vandaar dat we meestal moeten selecteren wat we willen aanpassen en dan ‘move’ doen. Eens je dit hebt, en je doet dit, zolang je geen andere functie doet, kan je op deze manier blijven aanpassen. Maar vanaf het moment dat ik enter of een andere functie doe, vervalt de functie. Als je het dan nog wilt aanpassen, is er maar 1 manier en dat is ‘deleten’ en terug beginnen. Ik zeg niet dat er geen andere oplossingen bestaan maar het hangt natuurlijk af van hoe vaak je dit gaat gebruiken. Met ‘dynamic components’ heb je wel bepaalde mogelijkheden maar die worden pas echt interessant als je heel vaak hetzelfde gaat gebruiken.
Ik wil hier een kader van zoveel op zoveel. Ik wil daar zoveel plaats tussen ‘apply’. Dan gaat SketchUp dat voor mij bouwen. Waarom? Er zit logica achter dit dynamisch component. Wanneer wordt dit interessant? Als je idd altijd hetzelfde gebruikt, alleen de groottes of de afmetingen zijn anders.