WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Ik kreeg de vraag van Karen, hoe ik een tweede plan voor een tuin mooier kan maken dan wat je standaard ziet, namelijk alle rechte lijnen die je in SketchUp hebt. Hiervoor heb ik snel een modelletje gemaakt: een simpele tuin, huis terras, gazon, haag en wat beplanting. Als je dat in 2D ziet, dan zie je inderdaad dat het allemaal vrij harde lijnen zijn. Nu, ik denk dat er meer dan 1 mogelijkheid is om dit aan te passen, maar laat ons eerst eens naar LayOut gaan.

 

[jwplayer mediaid=”3267″]

Kies je papier, en dan krijg je je plan in LayOut. Wat kun je nu doen? Wel, je zou onder SketchUp Model – Styles de lijnen al minder hard kunnen zetten. Dus Styles – Line Weight 0.05. Dan ga je zien dat het al veel minder hard is. Je zou in SketchUp ook een Style zonder Edges kunnen gebruiken: dat zal ik straks nog even laten zien. Wat zou je nog kunnen doen? Je hebt de texturen al uit SketchUp, maar je zou die kunnen overtekenen met andere texturen, en opvullen met een patroon uit Pattern Fill. En dat zou je dan kunnen mixen met een kleur.

Je kan ook de oriëntatie hiervan aanpassen. Nu, alle patronen die je in het menu ziet zijn .jpg or .png, dus dat wil zeggen dat je ook je eigen patronen zou kunnen maken in Photoshop of een vector-based tekenpakket, en die dan zou kunnen gebruiken als patterns. Je kan dus een vlakje tekenen, en daar een eigen patroon in gebruiken. Dat is dus ook een mogelijkheid.

layout tuinplan opleuken sketchup

Een andere mogelijkheid is, want op een bepaald moment wil je natuurlijk een 3D-beeld waar alles instaat… Je zou bijvoorbeeld je plantvakken enzovoort op een andere layer kunnen zetten in SketchUp. Als je die layer dan verbergt, dan is ze niet meer zichtbaar. In principe, als je het op een bepaalde manier hebt getekend, dan zie je nog de contouren van waar de haag enz. zit. Sla je project even op, en ga dan terug naar LayOut. Vergeet niet te updaten (kies Scene 2) en maak een nieuwe bladzijde aan. Je zou hier je paadjes ook terug kunnen tekenen, invullen met een patroon en mixen met een kleur. Als je dan de lijnen weghaalt, dan is het wel nog vierkant, maar al wel minder hard. Je kan ook met de hand losse vormpjes tekenen en die opnieuw invult met een kleur of patroon.

 

Een andere manier is planten uit het Scrapbook zou gebruiken. Dus daar heb je bomen en andere objecten die je kan gebruiken om planten na te maken. Die objecten kan je ook zelf maken: daarvoor neem je een leeg LayOutpapier, en begin je te tekenen. Als wat je wil opslaan uit meer dan twee objecten bestaat, moet je er wel altijd eerst een groep van maken. Vervolgens kies je ‘Save as Scrapbook’, en dan komt het in je eigen bibliotheek te staan.

Zoals ik al zei kan je ook in SketchUp een Style gebruiken die geen Edges heeft, zodat je die gewoon kan overtekenen in LayOut. Pas wel eerst een nieuwe Style toe, anders passen alle andere projecten zich ook aan. Die Style kan je editen en via Profile de edges weghalen. Voeg een nieuwe scene toe, sla de Style op en ga naar LayOut. Maar een nieuwe bladzijde aan met de nieuwe scene, en vergeet niet te updaten.

Dat zijn ongeveer de verschillende technieken die je zou kunnen toepassen en combineren om mooiere LayOut-tekeningen te bekomen.

Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk kunnen profiteren van onze nuttige tips!. Gebruik de knoppen hieronder, bedankt!