WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Hoe Problemen met Schrijfrechten bij SketchUp oplossen?

Het is misschien raar maar er zijn heel wat gebruikers die hier de laatste tijd problemen mee hebben. Dit heeft dan vooral te maken met veranderingen die er gebeuren zowel bij Mac als Windows ivm beveiligingsupdates.

Bekijk deze video om de mogelijk oplossing te vinden.

Voor Mac

[jwplayer mediaid=”2252″]

Er zijn heel veel gebruikers die naar hun finder gaan en daar het project openen met een dubbelklik. Maar dit kan dus tot problemen leiden ivm schrijfrechten. Dit omdat het niet hetzelfde is als het project openen via File>Open.

Dus wat doe je best, je start SketchUp Pro op vanuit programma’s en dan ga je naar “File>Open”, en open je het project op die manier.

Door een project op deze manier te openen, heb je dus wel alle schrijfrechten en kom je niet in de problemen.

Ik heb een aantal SketchUp gebruikers die SU-Podium als render gebruiken en ze konden niet meer renderen. Maar het bleek dat ze de file openden via de finder. Door te openen via “File>open” was het probleem opgelost. Dit omdat je op die manier dus alle schrijfrechten hebt op je harddisk.

Denk er ook aan dat als je bijvoorbeeld 2 versies van SketchUp hebt geïnstalleerd, 2013 en 2014, dat als je via de finder opent, altijd alles in de laatst geïnstalleerde versie zal geopend worden, wat dus waarschijnlijk SketchUp 2014 is.

Dus tip van de dag, open de file niet via de finder maar via “File>Open”.

Lost dit je probleem nog niet op, kan je misschien ook deze video bekijken hoe je de schrijfrechten aanpast op Mac.

[jwplayer mediaid=”2256″]

Voor Windows

Je kan je project openen via je verkenner en dan een dubbelklik doen maar dit kan leiden tot problemen. Als je op deze manier opent, bestaat de kans dat je SketchUp niet start met Administrator rechten.

Dus wat je best doet, is SketchUp starten vanop je desktop icoontje en dan “File>Open”, heb je dan nog steeds problemen dan doe je het volgende…

Je doet eerst een rechtse muisklik op het SketchUp desktop icoontje en dan kies je “als Administor Uitvoeren”. Hiermee krijg je dus wel alle schrijfrechten op je harde schijf.

Dit moet je eveneens doen als je de volgende boodschap krijgt “Unable to update the evaluation time. Make sure that C:\ProgramData\sketchup\Sketchup 2014\Sketchup14.lf is writable”

Als je SU-Podium of Vray als render gebruikt, kan ik je alleen maar hetzelfde advies geven nl dat je het project opent vanuit SketchUp zelf en niet via de windows verkenner.

Als je specifiek “Uitvoeren Als Administrator” hebt gedaan en daarna blijft het probleem nog steeds bestaan dan is er nog een andere mogelijkheid.

Dan doe je opnieuw een rechtse muisklik op het SketchUp icoontje maar neem je eigenschappen en dan de tab Compatibiliteit en onderaan heb je een checkbox, Dir progamma  Als Administrator Uitvoeren. Als je die dus aanvinkt, Toepassen en dan OK klikt, dan ben je zeker dat SketchUp altijd met Administrator bevoegdheden zal starten.

Zo ik hoop jullie op deze mainer weer geïnformeerd te hebben over hoe het best om te gaan met SketchUp ivm mogelijke “rechten problemen”.

Mag ik je vragen als je het nuttige informatie vindt, dit te delen op een van de sociale media waarvan je een knopje hier onderaan vindt?

Alvast bedankt!!