WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Hoe Teken je organische vormen in SketchUp?

Op één van onze vraag en antwoord sessies heb ik een vraag beantwoord die ik kreeg van Kathleen, een tuinarchitect, die vroeg: “hoe kan ik een organische vorm creëren voor haagstructuren?”


Omdat er meer dan één manier is om dat te doen, toon ik in deze video vier manieren hoe je dat resultaat kunt bereiken.

 

[jwplayer mediaid=”2586″]

1. Follow Me

Een manier om organische vormen te tekenen is door gebruik te maken van Follow Me. Eerst teken je het path, wat een lijn of een combinatie van lijnen is die een bepaald profiel zullen volgen. Dit kan een rechte lijn zijn maar het kunnen ook bogen zijn.
Daarnaast hebben we ook nog het profiel nodig of de vorm. Dit kan bijvoorbeeld ook een boog zijn. Maar het moet wel een gesloten vakje vormen.
Daarna selecteren we het path en de Follow Me tool en hiermee klikken we op het profiel; hierna zal SketchUp een object maken.
Door Scale te gebruiken kun je nu aan deze vorm ook wat “trekken en sleuren” om tot een meer losse vorm te komen.

2. Sandbox

Een andere manier is Sandbox. Hierin hebben we de mogelijkheid om een grid te tekenen. De grote van de grid en de densiteit van de grid kunnen we instellen.
De grid die we tekenen is een groep, dus moeten we dubbelklikken om deze te openen. Met de smoof tool kun je nu een selectie maken en deze punten gaan bewerken.
Met de grid kun je ook een vierkante selectie maken en dan met de smoof tool een mooi talu maken.
Naast de standaard oplossingen van SketchUp moet je ook kijken welke functies er extra zijn bij het Extention Warehouse.
Hier kun je dan gaan zoeken naar extra functies. In dit geval kun je op smooth zoeken.

3. Artisan Organic Toolset.

Dit is een Sketchup plugin die heel wat extra functionaliteit toevoegt aan SketchUp om meer en makkelijker te kunnen werken met organische vormen. Wat natuurlijk belangrijk is bij het maken van landschappen enzovoort.
Misschien heb je je al afgevraagd hoe ze een object zo rond kunnen krijgen? Mij lukt dat niet… Waarschijnlijk is dat een indicatie dat men een plugin heeft gebruikt om dat resultaat te bereiken.
Meer info op http://artisan4sketchup.com/

4. CLF Simple Loft

Lijkt sterk op de functionaliteit van Follow Me, maar het verschil is dat dit werkt met verschillende profielen. Op die manier kun je bijvoorbeeld een golvend gordijn maken in SketchUp.
Meer info op https://extensions.sketchup.com/en/content/clf-simple-loft
Hopelijk hebben jullie hiermee een inzicht gekregen in hoe je meer organische vormen in SketchUp kunt gaan creëren.

Wil je nog meer weten over hoe SketchUp werkt, dan kun je je ook aanmelden voor één van onze “SketchUp Binnenste Buiten Sessies” meer info kun je hier vinden.