WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

De Schokkende Ontdekking van Ben

Ik stel je voor; Ben.
Ben heeft een architectenbureau met 8 medewerkers. En die gebruiken heel wat software tools. En ook SketchUp.
6 Weken geleden legde Maya, zijn vrouw, de post op zijn bureau. En er was 1 brief die er wat uit sprong, uit het buitenland.
Ben doet de brief benieuwd open en is verbaasd … En zijn eerste idee is … oei, zijn de ‘fishers’ overgeschakeld op brieven ipv email …
Maar hoe weten ze dit? Dit ziet er wel echt uit! Het gaat om een melding, SketchUp Licence Compliance, van mogelijk incorrect/illegaal gebruik van SketchUp !!!
Ja, we hebben 2 subscriptions en een aantal mensen die die gebruiken …. In de brief wordt de vraag gesteld om contact met hen op te nemen …
Er gaat van alles door het hoofd van Ben en nog steeds is hij vol ongeloof. Maar goed, we hebben een belangrijke deadline deze week. En Ben legt de brief op de stapel … voor volgende week …
Maar de brief verdwijnt in de papiermand.

De Tweede Brief: Toenemende Druk en Twijfels

4 Weken later… weer zo’n brief. Die is nu iets dwingender met de vraag om contact op te nemen.
Ben heeft aan zijn team natuurlijk wel gevraagd hoe ze SketchUp gebruiken.
Ja, iedereen gebruikt het wel en door hun logins uit te wisselen en SketchUp 2017 make te gebruiken, want dit is nog voldoende om een project gewoon te bekijken. En dit zowel op bureau als thuis komen ze er wel.
Ben denkt, ok, zo komen we natuurlijk wel aan die 14565 niet legale activaties op een paar jaar tijd zoals in de brief vermeld staat.
Maar nog steeds twijfelt Ben aan de echtheid, wel bijzonder dat scammers dat weten en de brief belandt nu ook weer in de papiermand.

De Derde Brief: Urgente Actie Nodig

Vandaag weer zo’n brief uit het buitenland. Nu met rode stempel met ‘Urgent Reply Required’.
Met de melding; als je niet voor 5-6-24 reageert, wordt het een officiële aanklacht tegen onrechtmatig software gebruik en is er geen optie meer om zich vrijwillig in orde te stellen.
Nu krijgt Ben toch klamme handjes en vraagt aan Maya om contact te nemen met See3D.be/SketchUp3D waar ze hun 2 SketchUp subscriptions hebben aangekocht.
En al vrij snel wordt het duidelijk dat het ‘ECHT’ is en Iris van See3D.be, raadt hen aan om direct te antwoorden op de vragen die men stelt in de brief.
En Ben aanvaardt het voorstel. Hiermee voorkomt hij de bijhorende boetes en claims voor het niet betalen van voldoende subscriptions (voor het totaal aantal gebruikers over de laatste 3 jaar …)

Dit is geen verzonnen verhaal (de namen zijn alleen aangepast)

Dus wees geen Ben. En Ben is zeker niet alleen, hij is niet de enige die zulke brieven en/of emails uit het buitenland heeft ontvangen in de afgelopen periode.
En met het verhaal van Ben willen we je informeren om je verantwoordelijkheid te nemen ivm het correct gebruik van SketchUp in je onderneming en je activiteit.

Aan de hoeveelheid dagelijkse emails die wij kregen ivm ‘Too many activations’ kunnen we observeren dat er toch wat ‘misbruik’ is. En NEEN wij melden dat niet !!!
Trimble heeft zelf een team dat het gebruik van SketchUp monitored. En in de afgelopen periode is vooral gekeken naar grotere gebruikers … maar ze gaan zich ook vaker richten op kleinere gebruikers …
Dus NEEN, wij gaan niet ‘klikken’, we gaan je wel motiveren om je verantwoordelijkheid te nemen ivm het correct gebruik van een SketchUp subscription.

 De regels :
Elke gebruiker van SketchUp in een commerciële omgeving, heeft een commerciële licentie nodig.
Dat zijn SketchUp Go, Pro en Studio.
En normaal ziet men 1 gebruiker is 1 subscription. 2 of meer personen die hetzelfde Trimble ID uitwisselen, is incorrect gebruik. Het is correct gebruik wanneer men een subscription effectief toewijst aan het emailadres van de gebruikers (wat iedereen zelf kan doen).
Die ene gebruiker mag 2 devices gelijktijdig geactiveerd hebben. (alleen mag het gebruik van 2 of meer personen op dat moment niet)

Eén bepaalde SketchUp computer met 1 subscription, die gebruikt wordt door meerdere personen, is incorrect gebruik. Enkel wanneer dat gestaafd kan worden, kan het geaccepteerd worden.

SketchUp Free en SketchUp Make gebruiken is dus incorrect gebruik.
Ik spreek nog niet eens van een ‘gekraakte’ versie. (want ja, dat kan men natuurlijk ook tracken …)
We weten dat we in de lage landen bij de betere in de wereld zijn in correct gebruik, toch weten we dat er nog een kleine 50% incorrect en illegaal gebruik is.

Voor studenten, docenten, scholen en VZW’s zijn er specifieke licenties. Maar wanneer de technische dienst van een school SketchUp gaat gebruiken, dan is dat commercieel gebruik.
Alleen maar gebruik om ‘te kijken en te meten’, dat is eveneens commercieel gebruik!

Het is alleen maar om te kijken …
Maar Peter, ik heb een calculator en die gebruikt alleen SketchUp om het model te bekijken en te meten. Waarom moet ik daarvoor een subscription kopen?
Stel je voor, je bent een interieurontwerper en een interieurbouwer.
Iemand vraagt je een keuken te ontwerpen en te bouwen.
En op het einde van de rit zegt die, ja, merci, maar ik ga jullie niet betalen, want ik heb die keuken (of wat het ook is) alleen maar laten bouwen om naar te kijken en 1 keer per jaar te gebruiken …
Hoe zou jij dan reageren?

Dus, wees geen Ben (hoe te voorkomen)

Het doel van deze e-mail is 2 ledig.
We begrijpen het, er zijn zoveel regels, en bij het ene pakket is het zus en het andere is het zo.
Misschien was je niet op de hoogte en handel je altijd ter goeder trouw.
Vanaf vandaag ben je wel op de hoogte van de spelregels en heeft iedereen de vrijheid hiermee iets te doen of niet.

Ben je alleen en gebruik je je subsciption op meerdere computers, alles oké.
Werk je met iemand samen, heb je medewerkers en je deelt je eigen Trimble id met die persoon, dat is niet oké.
Je gebruikt nog SketchUp Make, niet oké.
Je gebruikt een crack, niet oké.
Een educatieve licentie gebruiken voor commercieel gebruik, niet oké.
Ook al heb je 1 subsciption en je maakt voor de rest misbruik van Sketchup, … het is niet oké.

Iedereen is vrij, maar we kunnen je garanderen, voor zij die de brieven uit het buitenland ontvangen, dat het, ondanks geen officiële aanklacht en boetes, nog steeds een zeer zure appel zal zijn.

Twijfel je aan hoe jij SketchUp gebruikt, je kan ons altijd contacteren.
En dan kunnen we samen kijken naar wat voor jou correct gebruik is en als het blijkt dat er meer subscriptions nodig zijn, dan maken we hiervoor een passend voorstel. Dat betekent dat je pro-rata zal betalen voor de extra subscription(s), zodat de einddatum steeds hetzelfde blijft. Bij verlenging heb je steeds de kans om je aantal subscriptions te verlagen (als dat klopt met het werkelijke aantal gebruikers).