WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Ontdek het bewonderswaardige verhaal van Frank en vooral zijn resultaten met SketchUp.

Als gepensioneerde drukker kun je Frank het best omschrijven als een creatieveling met uitzonderlijk veel oog voor detail. Frank ademt letterlijk creativiteit uit en zijn passie voor 3D, gotiek en kerken maken van hem een man met een uitzonderlijk spectaculaire hobby. Frank bewijst dat SketchUp zoveel meer is dan alleen maar blokjes tekenen.

We laten hem zelf aan het woord.

Hoe het begon.

Mijn vader was drukker en wij hadden een familiebedrijf. Het was dan ook logisch dat ik in zijn schoenen zou stappen. Vanaf mijn 12 jaar volgde ik een grafische opleiding aan de grafische school in Gent en kwam ik in aanraking met allerlei technieken. Na 8 jaar in de drukkerijschool heb ik nog een jaar in Doornik gestudeerd om mij te specialiseren in kleurenfoto’s en ook om mijn kennis van het Frans te optimaliseren. Ik ben volledig grafisch opgeleid als grafisch vormgever en typograaf. Nu ben ik met pensioen en is het tijd voor mijn eigenlijke passie, 3D fotografie en 3D tekenen. Het laat me gewoon niet los. Ik zeg altijd; van een ziekte kun je genezen maar creatief zijn dat is blijkbaar levenslang 🙂

Mijn 3D verhaal begint toen ik een jaar of 6,7 was …
Toen had mijn vader in de livingkast een encyclopedie reeks staan. In een van die boeken stond er een tekening waarvoor je een 3D bril nodig had … Het was de foto van een borstkas en ik was hier zo door gefascineerd dat als ik de bril opzette, ik die borstkas in 3D zag en zo ruimtelijk! Tot op de dag van vandaag blijft dit mij achtervolgen en fascineren! Wat doet die 3de dimensie op het 2 dimensionale vlak?! Ik moest weten wat dat was! Van toen af wist ik dat ik ook iets met fotografie moest gaan doen. Zo ben ik dan 3D fotografie gaan beoefenen.
Doordat ik drukker was en ook 3D fotograaf, heb ik verschillende boeken gemaakt van uitsluitend 3 dimensionale foto’s.

Van papier naar 3D.

In de jaren ‘80 ontdekte ik dan ook het 3D tekenen. En dit door kennismaking met de computer. Zo was mijn eerste computer een commodore 64.
2 programma’s trokken direct mijn aandacht en dat waren Flight simulator en het andere was een programma om te kunnen tekenen in 3D. Van toen is mijn leven totaal veranderd!
Het 3D tekenen heeft me niet meer losgelaten. Sterker nog, van toen heb ik me er altijd mee bezig gehouden. De laatste 5 jaar heb ik dan SketchUp ontdekt en dat sloeg alles! De eenvoud, de correctheid, … Het fantastische aan SketchUp vind ik dat je direct kan tekenen in 3D. Full, rechtstreeks … En de interface is zo eenvoudig, vergeleken met andere software. SketchUp straalt rust uit en je hebt direct de functies die je nodig hebt. 90% van de functies die ik gebruik staan in het startscherm en dat is handig. Zo vind ik gemakkelijk de bomen in het bos 🙂 Volgens mij kan er meer dan 95% gemaakt worden in SketchUp in 3D en in 2D!

Ondertussen heb ik ook ontdekt dat ik een enorme fascinatie heb voor architectuur. Momenteel woon ik in Brugge en dat is hier voor mij een echt museum 🙂
Ik hou enorm van gotiek en neogotiek en ik heb ook iets met kerken. Daarom gaan mijn projecten veelal in die richting. Ik heb zoveel respect voor de architecten en de mensen die die kerken ooit gebouwd hebben. Mijn fascinatie voor 3D is blijkbaar eindeloos 🙂

Een van de projecten die ik heb getekend, is het gemeentehuis van Knokke. Alles is tot in het kleinste detail uitgetekend. Alles moet gewoon kloppen. Ik gebruik ook maar 1 plugin, de Bezier curves. Ik zou zelfs durven vragen aan de ontwikkelaars van SketchUp om dit standaard in het programma op te nemen omdat dit zo fantastisch is en ik die echt heel vaak gebruik om bepaalde krommingen te maken.
Het is voor mij heel belangrijk om inzicht te krijgen in de 3D omgeving. Je mag niet verloren lopen. Zeker niet als je zulke gedetailleerde en grote projecten uitwerkt als ik. Het is heel belangrijk om alle componenten los te zien en die nadien dan te gaan vertalen en samen te brengen tot een mooi geheel. Ik teken als ik aan een gebouw begin allemaal kleine elementen en van die elementen maak ik allemaal een klein kunstwerkje. En als je die elementen nadien gaat samenbrengen, dan moet het kloppen. Het is belangrijk dat je de controle houdt over je project. Het is kijken in 3D, denken in 3D en je weg vinden in het bos. Waar staat de juiste boom? Waar heb ik hem nodig en waar vind ik hem terug? Het fijne aan SketchUp is dan ook dat het zo nauwkeurig werkt, dat je tekening correct is tot op het miljoenste van een millimeter. En dat vertrouwen in SketchUp is onder meer de reden dat ik blijf werken in SketchUp!

Het steekt niet op een detial.

Ik hou ervan om dingen te tekenen die echt bestaan. In het begin om SketchUp te leren kennen, heb ik wel wat kleinere dingen getekend en dat was mooi maar ik teken graag reële dingen omdat dat moeilijker en uitdagender is. Het moet correct zijn. Dan heb je ook de volle kracht nodig van de software die je gaat gebruiken Je moet er volledig op kunnen vertrouwen. Ik gebruik ook nooit iets uit de bibliotheek. Ik teken alles zelf. Elk detail, …
Ik maak ook gebruik van een Ipad. Sinds SketchUp ook hierop werkt, is dit voor mij een enorme vooruitgang. Dankuwel mensen van SketchUp!

Een ander project dat ik heb uitgetekend is de kerk van Knokke. Deze keer heb ik het in kleur uitgetekend om met de glasramen het realistische te benadrukken.
Als ik aan een dergelijk project begin dan ga ik X aantal keer naar de kerk. Ik neem foto’s van elk onderdeel van de kerk. Bij deze kerk heb ik niet alleen de buitenzijde uitgetekend maar ook de binnenkant. De vensters zijn dan ook 50% transparant.
Alles van de kerk ben ik gaan opmeten, elke muur, elk venster, elk detail, … Ik neem overal foto’s van. Voor deze kerk heb ik 8 maanden nodig gehad om alles op te meten. Ik ben er in totaal 273 keer naartoe geweest! Ik heb vanuit omliggende huizen en appartementen foto’s mogen maken van de kerk. Ik ben zelfs mee in een kraan mogen kruipen om correcte foto’s te kunnen nemen van de kruisen en van de klokken en dergelijke. Dit was nodig om zo weinig mogelijk perspectief vervorming te hebben. Hoe hoger je gaat hoe moeilijk om afmetingen te nemen. Je moet echt letterlijk je plan trekken om aan correcte info te geraken.

Alle details die je ziet, komen niet alleen van het programma maar ook van de tekenaar. Het is de tekenaar die tekent en die zijn creativiteit en tijd steekt in de tekening waardoor deze tekening het wow effect krijgt dat ze verdient. Ik ben ook zeer geduldig. Ik heb echt letterlijk het geduld om monnikenwerk te doen. En ik ben ook zeer perfectionistisch. Als je iets niet goed wil doen, moet je er niet aan beginnen! Als ik een tekening voor iemand maak dan moet het goed zijn, anders moet je er niet aan beginnen.

Het belangrijkste gegeven in mijn 3D verhaal is dat je nooit de weg mag kwijtraken. Je moet steeds de controle houden en nooit opgeven! Volhouden!

Wat brengt de toekomst nog?

Frank is momenteel nog aan het werken aan een nieuw project, een neogotische kerk in Brugge.

Ontdek nog meer details van Frank’s projecten op zijn eigen website hier

 

Wie weet, welke mooie zaken krijgen we nog te zien van Frank in de toekomst getekend met SketchUp?