WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Nadat ze haar Bachelor Science in Interior Design behaald had, begon Olivia Ley te werken bij een architectuur- en ontwerpbureau in Washington, DC. Hier zou ze exclusieve bedrijfskantoren en advocatenkantoren gaan ontwerpen. Ze verhuisde van Duitsland naar Miami om vervolgens terug naar Duitsland te gaan wonen, waar ze haar carrière zou gaan verderzetten.

Design op zich kent geen grenzen en de noodzaak ervan is eindeloos, ongeacht de plaats waar je je bevindt of de taal die je spreekt. Ik ben mijn ouders dan ook voor eeuwig dankbaar dat ze al vrij vrij snel ingezien hebben dat ontwerper worden echt mijn ding was en dat ze mij deze unieke kansen hebben geboden om mijn droom waar te maken.

Kun je ons wat achtergrondinformatie geven over je meest recente interieurproject?

Het zit zo, een lokale kerk nam contact met me op omdat ze hun koffiebar willen opfrissen. Het betreft hier een ruimte die vaak wordt gebruikt na de diensten of waar de gemeenschap kan samenkomen voor koffie en een babbel. Het was ons doel om hier een verfijnde café omgeving te creëren met de sfeer van een lokale coffeeshop. Alleen is de koffie hier gratis 🙂 Met stapelbare stoelen, hoge stoelen en zachte stoelen, lekker ingenesteld op tapijten. Ook alles in en rond het café was heel belangrijk!

Heb je bepaalde problemen ondervonden tijdens het project? Zo ja, wat waren deze en hoe heb je die opgelost?

Het café zelf maakt onderdeel uit van een groter kerkcomplex. Er bevindt zich een aangrenzende muur met een verwijderbare scheidingswand. Deze wordt gesloten tijdens bepaalde evenementen maar we moesten hier uiteraard rekening mee houden met betrekking tot het meubelplan. Het was ook heel belangrijk om het ontwerp niet te hard te overdrijven. Zo moesten de bestaande deuren, deurkozijnen of het vloermateriaal hetzelfde blijven omdat deze deel uitmaken van een groter geheel. Het was dan toch wel een beetje een uitdaging om de ruimte toch intiem en fris houden. Maar ik vond dit een hele leuke uitdaging. Ook was het essentieel om de demografische eigenschappen te veranderen. Materialen moesten robuust zijn en er werd gewerkt met lichte kleuren. Wel alleen vanop een veilige hoogte zodat een kleuter ze niet zou kunnen aanraken. Het geheel moest fris en aantrekkelijk zijn voor tieners en jonge volwassenen maar toch moest er een veilige en comfortabele sfeer heersen die de oudere gasten op hun gemak stelde.

Waarom heb je voor SketchUp gekozen voor dit project?

Wel, het was de bedoeling om twee verschillende kleurenschema’s aan de klant voor te stellen. Ik wist dus dat ik snel zou moeten werken en dat ik dus een programma nodig had dat zeer snel indrukwekkende resultaten kan opleveren.

SketchUp biedt dit alles en zelfs nog meer! Het is zeer gebruiksvriendelijk en het beschikt over het 3D Warehouse en het is ook compatibel met 3D-modellen van talloze meubelfabrikanten wiens ontwerpen in een oogwenk geïmporteerd kunnen worden.

Ik weet dat je nog maar onlangs SketchUp bent gaan gebruiken. Hoe heb je het aangeleerd en hoe komt het dat je er zo snel mee aan de slag bent gegaan?

Ik heb voor het eerst met SketchUp gewerkt toen ik op de universiteit zat maar dat is meer dan tien jaar geleden. Ik was enorm opgelucht dat het opfrissen van het programma heel vlot verliep.

Wat zijn enkele voordelen die jij ziet in SketchUp? Hoe heeft SketchUp jouw project positief beïnvloed?

SketchUp was uitermate handig bij het ontwerpen van de meubel plannen. Met het programma kon ik gemakkelijk onderdelen en stukken verplaatsen iedere keer als ik een efficiënte oplossing voor een ruimteplan had bedacht. Het was ook erg handig om twee verschillende kleurenschema’s te hebben. Het verfemmertje is mijn favoriet 🙂 Ik vind het super dat je niet alleen afbeeldingen en texturen kunt selecteren maar dat je ook heel gemakkelijk afbeeldingen kunt schalen en draaien. Hierdoor worden manipulaties heel gemakkelijk!

Heb je ook LayOut gebruikt voor het ontwerp?

LayOut is buitengewoon handig. Hierdoor wordt de stap overbodig om nog een publicatie toepassing te starten om mooie lay-outs te presenteren. Alle afbeeldingen kunnen op schaal worden afgedrukt met talloze lay-out opties en papierformaten. De batch afdrukfunctie was ook heel erg handig. Ik ben over het algemeen erg onder de indruk over LayOut.

Wat is de SketchUp-workflow die je gebruikt hebt?

Ik heb eerst de ruimte helemaal uitgemeten omdat er geen bestaande elektronische tekeningen beschikbaar waren. Hiervan heb ik dan de plattegrond opgesteld. Als ik begin, dan druk ik altijd alles op schaal af en dan leg ik trace papier over het plan om een eerste concept met de hand te schetsen. Ik vind het ook heel nuttig om op tijd op zoek te gaan naar meubels omdat het binnenhalen van onderdelen met de juiste afmetingen een snelle manier is om uit te testen of alle afmetingen correct zijn. Dan komt er nog een van mijn favoriete tools aan te pas, ” pushpull ”, hiermee breng je het 3D plan echt tot leven. Ik vind het opwindend om te zien hoe een ontwerp kan evolueren met slechts enkele klikken zodat je ziet dat muren en ramen tevoorschijn komen en meubels tot leven komen. Vanaf dat moment gaat alles over het selecteren van materialen en het implementeren van deze in het ontwerp. Ik kies vaak pas een materiaal of textuur uit zodra ik het in mijn model breng.

Werken met perspectief helpt Olivia om de positie van de aangrenzende boekenkasten en zithoek in te schatten. Iets wat bijna niet zichtbaar zou zijn in een traditionele tweedimensionale hoogte. Met dank aan de bomen: Helios Art Prints.

Wat denk je dat voor jou de toekomst gaat brengen met je interieur carrière?

Momenteel werk ik hier in Duitsland als freelancer en ik heb een paar nieuwe ontwerpconcept projecten op het oog. Met dit project op mijn palmares verheug ik mij op nieuwe kansen.

Wat is je favoriete SketchUp-commando?

Mijn favorieten zijn de pushpull-tool en de verfpot omdat ik deze vaak gebruik.