WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

SketchUp Pro Case Studie : Gebruik SketchUp bij Ontwerpen van Industriele Toepassingen

Dit verhaal komt van Mark Lessmueller, werkzaam bij de Daniel Company.

De Daniel Company is naar SketchUp overgeschakeld voor de opstelling, het ontwerpen, de analyse en de bouw van haar luchtverontreinigings-controlesystemen. SketchUp Pro heeft hen al verschillende malen geholpen om potentiële problemen in 3D te visualiseren. Zo kunnen problemen op de computer opgelost worden ipv op de werkvloer. Zo voorkomen ze de verspilling van materialen en middelen en reduceren ze hun papieren voetafdruk. Maar er is nog meer, ze kunnen hun ontwerpen en modellen delen met iedereen, waar ook ter wereld! Zo kunnen er onmiddellijk aantekeningen en bemerkingen gemaakt worden zonder dat er ellenlange telefoontjes aan vooraf hoeven gaan!

Deze vereenvoudiging maakt het de klanten mogelijk te verzekeren dat er geen conflicten met reeds bestaand materiaal zullen plaatsvinden tijdens de aanpassingen. Daarnaast hebben ze, door de lage kostprijs van SketchUp (zeker als je gaat vergelijken met gelijkaardige producten), SketchUp Pro op bijna alle computers kunnen installeren ipv enkel op de opstellers-machines. De mogelijkheid om de ingenieurs reeds in de opstelfase nog knelpunten te laten oplossen, is reeds van onschatbare waarde gebleken!

Momenteel staan ze op het punt om het eerste systeem, gecreëerd in SketchUp, op te starten: een biologisch systeem waarbij micro-organismen, geurende stoffen verteren. Het systeem vertrouwt volledig op de behandeling van afvalwater waarbij plantaardige producten gebruikt worden om de bacteriën te voeden. Dit in tegenstelling tot de traditionele manier waarbij chemicaliën in de vervuilde luchtstroom gesprayed worden om de vervuiling te neutraliseren. De resultante van de afvalstoffen van de bacteriën kunnen dan terug worden overgebracht naar de afvalwater-zuiveringsinstallatie en behandeld worden door de microben in dat systeem.

 

 

Terwijl het luchtverontreinigingssysteem oorspronkelijk werd bedacht door een raadgevend ingenieur die reeds de zuiveringsinstallatie had ontworpen, is het werkelijke geurcontrole systeem vervaardigd, ontworpen, geanalyseerd en gebouwd met behulp van Sketchup en LayOut. Wanneer het systeem zal opstarten, hebben ze plannen om dit ook in Google Earth te visualiseren.

Elk onderdeeltje van de luchtkanalen is gemodeleerd in SketchUp en nadien overgebracht op losse vellen. Dankzij SketchUp is het zoveel eenvoudiger om ervoor te zorgen dat elk onderdeeltje op een vrachtwagen zal passen. Dit was niet altijd het geval met 2D tekeningen.

Omdat dit hun eerste grote project in SketchUp was, zijn de meeste zaken gemaakt met de standaard SketchUp tools. De gebruikte plugins zijn standaard plugins die beschikbaar waren en gewijzigd konden worden. De CenterPoint en de Conetop plugins werden gebruikt om overgangen tussen pijpen te maken en om deze aan elkaar te zetten.

Sinds dit project hebben ze reeds verschillende andere luchtverontreinigings-controlesystemen gebouwd door gebruik te maken van SketchUp en LayOut. Ze hebben ook al verscheidene andere freeware plugins gebruikt.

 Momenteel werken ze eraan om een aantal oudere, reeds bestaande projecten in SketchUp te modeleren en ze nadien in Google Earth te visualiseren.

Terug naar het overzicht van SketchUp doelgroepen